Image default
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Στα 3,6 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών στο 9μηνο

Αύξηση στον κύκλο εργασιών στο 9μηνο κατά 5%, στα 3,698 δισ. ευρώ κατέγραψε η ΔΕΗ, όπως αναφέρει η εταιρεία στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε. Σε επίπεδο γ’ τριμήνου ο κύκλος εργασιών έφτασε στα 1,5 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 18,4%.

Τη διατήρηση της ανθεκτικότητας των επιδόσεων της εταιρείας υπογράμμισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης. Συγκεκριμένα ο κ. Γεώργιος Στάσσης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δήλωσε: «Το γ΄ τρίμηνο του έτους, παρά την συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, επιδείξαμε την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία προκειμένου να βοηθήσουμε τους πελάτες μας, και παράλληλα καταφέραμε να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα των επιδόσεών μας σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, μέσα από την διενέργεια hedging και την καλύτερη αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού μας. Το 2021 είναι ένα μεταβατικό έτος για τη ΔΕΗ. Παρά τις ιστορικά υψηλές τιμές των εμπορευμάτων το 2021 έναντι των εξαιρετικά χαμηλών τιμών του 2020, αναμένουμε την επίτευξη του στόχου που είχαμε εξαρχής θέσει για επανάληψη της λειτουργικής κερδοφορίας κοντά στα επίπεδα του 2020.

Αυξήσαμε τις επενδύσεις για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής και συνεχίσαμε τον μετασχηματισμό των Εμπορικών δραστηριοτήτων μας. Παράλληλα, αναπτύξαμε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο μας για έργα σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατά περίπου 3GW φτάνοντας τα 10 GW, με την είσοδό μας σε νέες τεχνολογίες όπως η αποθήκευση και τα πλωτά Φωτοβολταϊκά.

Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €1,35 δισ, μία εξέλιξη ορόσημο για την ΔΕΗ, η οποία θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς το επιχειρηματικό μας πλάνο για την ενεργειακή μετάβαση, την αύξηση ισχύος σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την επιτάχυνση του μετασχηματισμού μας σε μία πράσινη, ψηφιακή εταιρεία ενέργειας. Επιπρόσθετα, μέσω αυτής της συναλλαγής, διευρύναμε την μετοχική μας βάση και αυξήσαμε το free float στη μετοχή μας, ενώ ενταχθήκαμε και στον δείκτη MSCI.

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί αναγνωρίστηκε και από την S&P, η οποία πριν από μερικές ημέρες επιβεβαίωσε την αξιολόγηση “Β+” με θετικές προοπτικές, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει περαιτέρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ σε ΒΒ- μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες εφόσον ηΔΕΗ υλοποιήσει το πλάνο της και η λειτουργική απόδοση παραμένει ίδια ή η Ελληνική Δημοκρατία αναβαθμιστεί σε ΒΒ+.”

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας 

Τα επαναλαμβανόμενα EBITDA στο 9μηνο ανήλθαν στα €626,5 εκατ., από €696 εκατ. το εννεάμηνο του 2020, επιδεικνύοντας -όπως τονίζεται στην ανακοίνωση- σημαντική ανθεκτικότητα στην ενεργειακή κρίση.

Παράλληλα, επισημαίνεται η μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο 21% της παραγωγής της ΔΕΗ από 26% καθώς και η θετική επίπτωση από τη διενέργεια πράξεων για την αντιστάθμιση του κινδύνου της διακύμανσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων ωστόσο η ΔΕΗ εμφανίζει ζημιές ύψους 85 εκατ. ευρώ στο 9μηνο από κέρδη 46,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ σε επίπεδο γ’ τριμήνου οι ζημιές ανήλθαν στα 98,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 4,6 εκατ. ευρώ στο περυσινό γ’ τρίμηνο.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων μετά από φόρους η Επιχείρηση κατέγραψε ζημιές ύψους 42,2 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 12 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2020, ενώ σε επίπεδο γ’ τριμήνου οι ζημιές έφτασαν στα 69,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 16,5 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο της περυσινής χρονιάς.

Διαβάστε ακόμα:

Alpha Bank: Στα €297 εκατ. τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους – Προχωρά το Project Tomorrow

Αδελφοί Χατζηιωάννου – Sprider: Το τελευταίο σφυρί για το… disaster story της «ελληνικής Zara» (pics)

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Τζακ Ντόρσεϊ μετά την αποχώρηση από το Twitter

Σχετικα αρθρα

Optima bank: Κυριαρχία στις αγορές παραγώγων και εταιρικών ομολόγων

admin

Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της Trastor – Μετοχικές εξελίξεις

admin

Κορυφαίος εργοδότης για το 2022 η British American Tobacco Hellas

admin

Η Mytilineos στη λίστα Industry Top Rated Companies της Sustainalytics

admin

Intrakat: Επανέλεγχος στα στοιχεία του ενεργητικού – Μείωση κατά 4 εκατ. ευρώ 

admin

Χρηματιστήριο: Εκτιμώμενο εύρος τιμών μεταξύ των 970-920 μονάδων

admin

American Airlines: Καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων, μετά την ενεργοποίηση της προσφοράς υπηρεσιών 5G

admin

«Βλέπει» διψήφιο growth το 2022 η Profile

admin

Αποεπενδύει η Varde Partners από τα malls της Lamda Development

admin

Η Viva, η Blackstone και η επαναφορά της JP Morgan

admin

Αύξηση παραγωγής και προκλήσεις για τις ασφαλιστικές

admin

O …αποσκελετωμένος ιχνηλάτης Απόστολος Βακάκης και η «δίαιτα» της Jumbo στα κινέζικα

admin