Image default
Αγορές

Νέα «κατρακύλα» στη Wall Street μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Νέα «κατρακύλα» στη Wall Street μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Σε… βαθυκόκκινη «απόχρωση» ολοκληρώθηκε ο Νοέμβριος για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι νέοι φόβοι για τη μετάλλαξη Όμικρον, καθώς και οι ανησυχητικές δηλώσεις του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, έφεραν «σύννεφα» στη Wall Street.

Συγκεκριμένα, ο Πάουελ σημείωσε πως έχει αυξηθεί ο κίνδυνος να κινηθεί υψηλότερα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι έχει έρθει η ώρα να εγκαταλειφθεί η λέξη «παροδικός». «Είναι πιθανότατα καλή στιγμή να εγκαταλείψουμε αυτή τη λέξη» είπε ο Πάουελ απαντώντας σε ερώτηση Γερουσιαστή σχετικά με την επιμονή του να χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη για να περιγράψει για πόσο καιρό θα παραμείνει ο πληθωρισμός πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη Όμικρον, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, προβλέπει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής του κορoνοϊού, συγκριτικά με τα προηγούμενα στελέχη. Μιλώντας στους Financial Times, o Μπανσέλ προειδοποίησε επίσης ότι θα χρειαστούν μήνες μέχρι οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορέσουν να κατασκευάσουν νέα εμβόλια ευρείας κλίμακας που θα εστιάζουν σε συγκεκριμένες παραλλαγές.

Με αυτά τα δεδομένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε «βουτιά» 1,86% και έκλεισε στις 34.483,72 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 1,82% στις 4.570,50 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,55% στις 15.537,70 μονάδες. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 3,7%, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,8%, ενώ αντίθετα ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,25%.

Μηνιαία «βουτιά» 21% για το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν και σήμερα την πτωτική τους πορεία, καθώς η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον εντείνει τις ανησυχίες για μείωση της ζήτησης του «μαύρου χρυσού» παγκοσμίως.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πετρέλαιο κατέγραψε μηνιαία «βουτιά» 21%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, πάντα σε μηνιαία βάση.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου «κατρακύλησε» σήμερα 3,77 δολ. ή 5,4% και έκλεισε στα 66,18 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Συνολικά, οι τιμές έχασαν σχεδόν 21% για τον Νοέμβριο καθώς η εμφάνιση του νέου στελέχους του κορονοϊού αναζωπύρωσε τους φόβους για επιστροφή των lockdowns με ολέθριες συνέπειες στην οικονομία και την ζήτηση.

Στο ίδιο μοτίβο, το Brent Ιανουαρίου, το οποίο έληξε με την ολοκλήρωση των συναλλαγών, υποχώρησε 2,87 δολ. ή 3,9% στα 70,57 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures, καταγράφοντας συνολικές απώλειες πάνω 16% για τον μήνα.

Το συμβόλαιο του Φεβρουαρίου, το πιο κοντινό συμβόλαιο πλέον, έχασε 3,99 δολ. ή σχεδόν 5.5% και έκλεισε στα 69,23 δολ. το βαρέλι.

Ο Πάουελ «έριξε» τον χρυσό

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης για τον χρυσό, χάνοντας τα όποια κέρδη είχε καταφέρει να αποκομίσει εντός της ημέρας, μετά το «καμπανάκι» του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πάουελ εκτίμησε πως μπορεί να δικαιολογηθεί μια πιο γρήγορη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εμποδίζει την οικονομική ανάκαμψη και δυνητικά εντείνει τις πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 8,70 δολ. ή 0,5% και έκλεισε στα 1.776,50 δολ. ανά ουγγιά. Σε μηνιαία βάση το πολύτιμο μέταλλο έχασε 0,4%.

Παράλληλα, το ασήμι Μαρτίου έχασε 4 cents ή 0,2% στα 22,815 δολ. ανά ουγγιά, με τις τιμές να χάνουν περίπου 4,7% για τον Νοέμβριο. Τέλος, ο χαλκός Μαρτίου υποχώρησε σε ποσοστό 1,4% στα 4,28 δολ. η λίβρα, εμφανίζοντας μηνιαία πτώση 2%.

 • Wall Street
 • Τζερόμ Πάουελ
 • Στεφάν Μπανσέλ
 • FED
 • Moderna
 • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
 • χρυσός

  Σχετικα αρθρα

  Το sell-off των αγορών σε πέντε γραφήματα: Απώλειες $36 τρισεκατομμυρίων

  admin

  Σε εποχές πανδημίας και lockdown επέστρεψε η Wall Street

  admin

  Τρίτο διαδοχικό τρίμηνο απωλειών για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  admin

  Νέα πτώση στη Wall Street με ένα… σωρό αρνητικά ρεκόρ

  admin

  UBS: Ακατάλληλες οι συνθήκες για να επέλθει… ηρεμία στις αγορές

  admin

  Προσπάθεια ανάκαμψης στις ευρωαγορές μετά το sell-off-Στα «πράσινα» το άνοιγμα

  admin

  Ασιατικές αγορές: Οδεύουν προς τον χειρότερο μετά πανδημίας μήνα τους

  admin

  Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street- Νέο χαμηλό δύο ετών

  admin

  Γερμανικές πιέσεις «ξαναβύθισαν» σε bear market τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  admin

  «Εξανεμίζονται» τα κέρδη… αντίδρασης της Wall Street-Ολοταχώς προς νέα χαμηλά

  admin

  Δεν αρκεί η BoE- Ισχυρές απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών

  admin

  Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Προσπάθεια αντιστροφής κλίματος

  admin