Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Πως στήνεται το σκηνικό μιας bear market…

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν και οι επενδυτές προσέφυγαν σε κρατικά ομόλογα λόγω των ανησυχιών ότι τα εμβόλια Covid-19 ενδέχεται να μην λειτουργήσουν το ίδιο καλά ενάντια στο νέο στέλεχος Omicron.

Οι απώλειες εντάθηκαν καθώς ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε ότι οι κίνδυνοι υψηλότερου πληθωρισμού έχουν αυξηθεί και ότι θα ήταν σκόπιμο η κεντρική τράπεζα να εξετάσει το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων πιο γρήγορα. Η Fed θέλει να τερματίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων προτού αυξήσει τα επιτόκια, τα οποία είναι σχεδόν μηδενικά.

Ο S&P 500 υποχώρησε 1,4% και ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 1,4%, ή περίπου 505 μονάδες. Ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq Composite υποχώρησε 1,4%. Οι κύριοι δείκτες έκλεισαν με άνοδο τη Δευτέρα, ανακάμπτοντας από το απότομο selloff την περασμένη εβδομάδα.

Οι επενδυτές προσπαθούν να αναλύσουν τον κίνδυνο που δημιουργεί το νέο στέλεχος. Οι φαρμακοποιοί έχουν πει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μπορεί να είναι λιγότερο ισχυρά κατά του Omicron. Η έλλειψη συγκεκριμένων πληροφοριών μέχρι στιγμής προκαλεί την αβεβαιότητα, και μαζί της, την αστάθεια στις χρηματιστηριακές αγορές. Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna είπε στους Financial Times σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη ότι ήταν σκεπτικιστής ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα ήταν εξίσου αποτελεσματικά έναντι της νέας παραλλαγής.

Αναλυτες στην J.P. Morgan Asset Management τονίζουν οτι «Μέχρι να έχουμε αποδείξεις για το αν τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να λειτουργούν κατά της Omicron, δεν έχει νόημα να βάλουμε μεγάλο στοίχημα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση».

Οι επενδυτές επικεντρώνονται επίσης σε πιθανές αλλαγές στη νομισματική πολιτική, η οποία έχει υποστηρίξει το ράλι του χρηματιστηρίου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Οι επενδυτές παρακολούθησαν τον προέδρο της Federal Reserve Jerome Powell την Τρίτη για ενδείξεις σχετικά με το πώς η νέα παραλλαγή μπορεί να επηρεάσει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο κ. Πάουελ υποστήριξε τα σχόλια των αξιωματούχων της Fed που ζητούσαν πιθανή επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης της αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας.

«Η οικονομία είναι πολύ ισχυρή και οι πληθωριστικές πιέσεις είναι υψηλές, και επομένως είναι σκόπιμο κατά την άποψή μου να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων μας, που στην πραγματικότητα ανακοινώσαμε στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, ίσως λίγους μήνες νωρίτερα», είπε.

Ελλάδα

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 867,71 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 857,87 μονάδων (-1,55%) και 866,16 μονάδων (-0,59%). Ο τζίρος ανήλθε στα 155,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 54,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,9 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,51%, στις 2.077,72 μονάδες, ενώ στο -0,32% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.492,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,01% στις 554,17 μονάδες.

Η μεγάλη στήριξη του είναι στις 853 μονάδες, η διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει άμεσα στις 830 μονάδες, κλείνοντας επίσης 8 μήνες συσσώρευσης μέσα σε ένα όριο 100 μονάδων. Με μεγάλη πιθανότητα, οι επόμενες συνεδριάσεις θα συνεχίσουν στο μοτίβο έντονης μεταβλητότητας καθώς η φύση των γεγονότων που είναι στο προσκήνιο θα επιτείνει την νευρικότητα των επενδυτών.

Σχετικα αρθρα

FED:Τον Μάρτιο αρχίζει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων 

admin

DW: “Η Γερμανία υποκρίνεται στο Ουκρανικό”

admin

ΧΑ:Σε τεντωμένο σχοινί…

admin

Ολονύχτια επιχείρηση του στρατού για τον απεγκλωβισμό των οδηγών-Σε γενική αργία 7 περιοχές της χώρας-Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

admin

Στο χείλος του πολέμου με τη Ρωσία, οι Ουκρανοί προετοιμάζονται…

admin

UBS:Τι συμβαίνει στις αγορές;

admin

Γιατί η Fed δεν κάνει τη δουλειά της; – John H. Cochrane

admin

Είναι η Fed η μεγαλύτερη φούσκα του πλανήτη;

admin

Alpha Bank:Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα-Ψηφιοποίηση της Οικονομίας και Παραγωγικότητα

admin

Η απώλεια της Ουκρανίας από την Δύση και η επικείμενη αναταραχή…

admin

Οι αγορές το 2022: Πώς θα επιδράσουν πληθωρισμός και Κίνα-Mohamed A. El-Erian

admin

Επιτόκια και ομόλογα βυθίζουν τις αγορές

admin