Image default
Επιχειρήσεις

Στη δίνη των μεταλλάξεων οι αγορές

Στη δίνη των μεταλλάξεων οι αγορές

Η μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί το νέο όρο που από την περασμένη Παρασκευή έχει κατακλύσει την ειδησεογραφία στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης που απασχολεί ολόκληρο το πλανήτη.

Αν και οι επιστήμονες ζητούν εύλογο χρόνο για να αξιολογήσουν την επικινδυνότητά της, όλες οι αγορές του πλανήτη, οι μετοχές, τα ομόλογα, τα εμπορεύματα, τα κρυπτονομίσματα,  με συγχρονισμένο τρόπο υπέστησαν αναταράξεις, προεξοφλώντας  δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Έτσι, στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας  και των άλλων εμποδίων που προκαλούν δυσλειτουργίες στην παραγωγική διαδικασία, προστίθενται και τα περιοριστικά μέτρα που ήδη έλαβε η Ε.Ε. στις μετακινήσεις πολιτών από Αφρικανικές χώρες.

Με δεδομένη την εκτίμηση πολλών, ανάμεσά τους και της ΕΚΤ, για υπερτίμηση των αποτιμήσεων στα ακίνητα, τα ομόλογα και τα κρυπτονομίσματα, ο μαύρος κύκνος της μετάλλαξης Όμικρον λειτούργησε σαν καταλύτης για διόρθωση των αγορών πυροδοτώντας κύματα ρευστοποιήσεων. Την ίδια ώρα, η επίδοση του πληθωρισμού της ευρωζώνης στο 4,9% για το Νοέμβριο προκαλεί σοβαρούς πονοκεφάλους στην Κριστίν Λαγκάρντ ενόψει των αποφάσεων της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου, καθώς θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τις βόρειες χώρες για αλλαγή της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής, με το σκεπτικό ότι ο πληθωρισμός εμμένει και δεν είναι παροδικός. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα Γερμανική κυβέρνηση υπό τον κ. Σόλτς πρέπει σύντομα να δημοσιοποιήσει τις απόψεις της σε σχέση με την δημοσιονομική και νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει. Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων για την τουρκική οικονομία οδηγώντας την τουρκική λίρα σε συνεχή υποτίμηση, τους πολίτες της χώρας σε κλιμακούμενη φτωχοποίηση και τα σενάρια γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή ως πιθανά.

Σαν αποτέλεσμα, τα φοβικά σύνδρομα επανήλθαν στις αγορές που κινούνται με έντονη νευρικότητα, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί προκαλώντας αμηχανία στους παρατηρητές σε σχέση με την διαμόρφωση προβλέψεων. Με τη Goldman Sachs να αναφέρεται σε 4 εναλλακτικά σενάρια καλύπτοντας όλο το εύρος των ενδεχομένων από τις επιπτώσεις της μετάλλαξης. Παρ’όλα αυτά, στο βαθμό που  δεν χρησιμοποιηθούν τα εκτεταμένα lockdowns για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, είναι θέμα χρόνου να αναγγελθούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες τα κατάλληλα εμβόλια ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις εύρυθμης λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας.

Στα πλαίσια αυτά, το ελληνικό χρηματιστήριο αναπόφευκτα  προσαρμόζει  τις κινήσεις του με τις διεθνείς αγορές και μάλιστα  σε υπερθετικό βαθμό με δεδομένες τις δομικές αδυναμίες του. Αγνοούνται έτσι οι δημοσιευόμενες εξαιρετικές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών στα 9μηνα με τις πωλήσεις να καταγράφουν αύξηση πάνω από 15% και την καθαρή κερδοφορία  πάνω από 700% σε σχέση με το 2020. Παράλληλα, η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων με τους σχετικούς δείκτες να διαμορφώνονται για όλες τις συστημικές τράπεζες κάτω από το 10%, δεδομένο που ήδη έλαβε χώρα στη Eurobank, επισκιάστηκε από τους μαύρους κύκνους του διεθνούς περιβάλλοντος. Με την επενδυτική ψυχολογία να οδηγεί σε κύμα ρευστοποιήσεων για  ελληνικούς τίτλους, τραπεζικούς και άλλους δεικτοβαρείς, παρά την μόλις προ 5νθημέρου αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τον οίκο Jefferies. Σαν αποτέλεσμα, η προσδοκία για ένα καλό φινάλε πάνω από τις 900 μονάδες εντός του 2021  διαψεύδεται επί του παρόντος, μεταθέτοντας  χρονικά τις προσδοκίες για καλύτερες ημέρες για το επόμενο έτος, καθώς στην παρούσα φάση ακόμη και  οι 880 μονάδες του Γ.Δ. συνιστούν ισχυρό όριο αντίστασης!

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 • Δημήτρης Τζάνας
 • ΚΥΚΛΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ
 • μετάλλαξη Όμικρον
 • υγειονομική κρίση

  Σχετικα αρθρα

  Dimand: Στις 7/9 η ΓΣ για δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών

  admin

  Dimand: Στις 7/9 η Γενική Συνέλευση για τη δωρεάν διάθεση μετοχών

  admin

  Attica Bank: Ολοκληρώθηκε η έκδοση των warrants υπέρ του Δημοσίου

  admin

  Intralot: Αποπλήρωσε πλήρως τις Ομολογίες λήξης 2025

  admin

  Intralot: Αποπληρώθηκαν πλήρως οι Ομολογίες λήξης 2025

  admin

  Επ. Ανταγωνισμού: Προτείνει «Σινικά Τείχη» και περιορισμούς για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού στις κατασκευές

  admin

  Aegean και Ελληνικά Πετρέλαια φέρνουν στο αεροδρόμιο της Αθήνας τις πτήσεις με βιώσιμα καύσιμα 

  admin

  Μαλαματίνα: Παράνομες κρίθηκαν οι απεργίες στις εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης

  admin

  Το ΤΖΟΚΕΡ κληρώνει 5 εκατ. ευρώ

  admin

  Κομισιόν: Δεν συνιστούν κρατικές ενισχύσεις τα μέτρα υπέρ της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

  admin

  Lamda Develpment: Εκδόθηκε η άδεια για τον Riviera Tower στο Ελληνικό

  admin

  MERIT Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ.: Συνεχίζει την παροχή υπηρεσιών στην «BYTE COMPUTER Α.Β.Ε.Ε.»

  admin