Image default
Επιχειρήσεις

Στη δίνη των μεταλλάξεων οι αγορές

Στη δίνη των μεταλλάξεων οι αγορές

Η μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί το νέο όρο που από την περασμένη Παρασκευή έχει κατακλύσει την ειδησεογραφία στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης που απασχολεί ολόκληρο το πλανήτη.

Αν και οι επιστήμονες ζητούν εύλογο χρόνο για να αξιολογήσουν την επικινδυνότητά της, όλες οι αγορές του πλανήτη, οι μετοχές, τα ομόλογα, τα εμπορεύματα, τα κρυπτονομίσματα,  με συγχρονισμένο τρόπο υπέστησαν αναταράξεις, προεξοφλώντας  δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Έτσι, στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας  και των άλλων εμποδίων που προκαλούν δυσλειτουργίες στην παραγωγική διαδικασία, προστίθενται και τα περιοριστικά μέτρα που ήδη έλαβε η Ε.Ε. στις μετακινήσεις πολιτών από Αφρικανικές χώρες.

Με δεδομένη την εκτίμηση πολλών, ανάμεσά τους και της ΕΚΤ, για υπερτίμηση των αποτιμήσεων στα ακίνητα, τα ομόλογα και τα κρυπτονομίσματα, ο μαύρος κύκνος της μετάλλαξης Όμικρον λειτούργησε σαν καταλύτης για διόρθωση των αγορών πυροδοτώντας κύματα ρευστοποιήσεων. Την ίδια ώρα, η επίδοση του πληθωρισμού της ευρωζώνης στο 4,9% για το Νοέμβριο προκαλεί σοβαρούς πονοκεφάλους στην Κριστίν Λαγκάρντ ενόψει των αποφάσεων της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου, καθώς θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τις βόρειες χώρες για αλλαγή της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής, με το σκεπτικό ότι ο πληθωρισμός εμμένει και δεν είναι παροδικός. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα Γερμανική κυβέρνηση υπό τον κ. Σόλτς πρέπει σύντομα να δημοσιοποιήσει τις απόψεις της σε σχέση με την δημοσιονομική και νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει. Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων για την τουρκική οικονομία οδηγώντας την τουρκική λίρα σε συνεχή υποτίμηση, τους πολίτες της χώρας σε κλιμακούμενη φτωχοποίηση και τα σενάρια γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή ως πιθανά.

Σαν αποτέλεσμα, τα φοβικά σύνδρομα επανήλθαν στις αγορές που κινούνται με έντονη νευρικότητα, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί προκαλώντας αμηχανία στους παρατηρητές σε σχέση με την διαμόρφωση προβλέψεων. Με τη Goldman Sachs να αναφέρεται σε 4 εναλλακτικά σενάρια καλύπτοντας όλο το εύρος των ενδεχομένων από τις επιπτώσεις της μετάλλαξης. Παρ’όλα αυτά, στο βαθμό που  δεν χρησιμοποιηθούν τα εκτεταμένα lockdowns για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, είναι θέμα χρόνου να αναγγελθούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες τα κατάλληλα εμβόλια ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις εύρυθμης λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας.

Στα πλαίσια αυτά, το ελληνικό χρηματιστήριο αναπόφευκτα  προσαρμόζει  τις κινήσεις του με τις διεθνείς αγορές και μάλιστα  σε υπερθετικό βαθμό με δεδομένες τις δομικές αδυναμίες του. Αγνοούνται έτσι οι δημοσιευόμενες εξαιρετικές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών στα 9μηνα με τις πωλήσεις να καταγράφουν αύξηση πάνω από 15% και την καθαρή κερδοφορία  πάνω από 700% σε σχέση με το 2020. Παράλληλα, η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων με τους σχετικούς δείκτες να διαμορφώνονται για όλες τις συστημικές τράπεζες κάτω από το 10%, δεδομένο που ήδη έλαβε χώρα στη Eurobank, επισκιάστηκε από τους μαύρους κύκνους του διεθνούς περιβάλλοντος. Με την επενδυτική ψυχολογία να οδηγεί σε κύμα ρευστοποιήσεων για  ελληνικούς τίτλους, τραπεζικούς και άλλους δεικτοβαρείς, παρά την μόλις προ 5νθημέρου αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τον οίκο Jefferies. Σαν αποτέλεσμα, η προσδοκία για ένα καλό φινάλε πάνω από τις 900 μονάδες εντός του 2021  διαψεύδεται επί του παρόντος, μεταθέτοντας  χρονικά τις προσδοκίες για καλύτερες ημέρες για το επόμενο έτος, καθώς στην παρούσα φάση ακόμη και  οι 880 μονάδες του Γ.Δ. συνιστούν ισχυρό όριο αντίστασης!

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 • Δημήτρης Τζάνας
 • ΚΥΚΛΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ
 • μετάλλαξη Όμικρον
 • υγειονομική κρίση

  Σχετικα αρθρα

  ElvalHalcor: Προγράμματα έμμισθης πρακτικής εξάσκησης σε 24 μηχανικούς του αύριο

  admin

  MIG: Εγκρίθηκε η απόκτηση του 16,9% στη Robne Kuće Beograd

  admin

  Στις 11 Μαρτίου η εκδίκαση της υπόθεσης πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

  admin

  Quest Συμμετοχών: Εξαγορά φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 2MW έναντι €1,56 εκατ.

  admin

  Alpha Finance: Στα 14 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο της ΔΕΗ

  admin

  ElvalHalcor: ‘Εναρξη προγραμμάτων έμμισθης πρακτικής εξάσκησης

  admin

  Ευρωσύμβουλοι: Στα €0,42 οι νέες μετοχές μετά την ΑΜΚ

  admin

  MIG: Εγκρίθηκε η απόκτηση του 16,9% στη θυγατρική Robne Kuće Beograd

  admin

  Lamda: Τρίτη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού

  admin

  Lamda: Τρίτη περίοδος εκτοκισμού του ΚΟΔ 2020-Στις 21/1 η καταβολή

  admin

  Lamda Development: Στις 20/1 η record date του ΚΟΔ 2020 για την τρίτη περίοδο εκτοκισμού

  admin

  Ευρωσύμβουλοι: Στα €0,42 η τιμή για τις νέες κοινές ονομαστικές μετοχές

  admin