Image default
Αγορές

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές ελέω Όμικρον και πληθωρισμού

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές ελέω Όμικρον και πληθωρισμού

Επιστροφή στις απώλειες για τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά το ανοδικό διάλειμμα που σημείωσαν χθες (29/11) οι δείκτες.

Τη σημερινή πτώση προκάλεσαν οι νέες ανησυχίες για τις εξελίξεις με τη μετάλλαξη Όμικρον, μετά και την πρόβλεψη του CEO της Moderna, Stéphane Bancel, ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής του κορονοϊού. Ειδικότερα, ο Bancel προειδοποίησε μιλώντας στους Financial Times ότι θα χρειαστούν μήνες πριν οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορέσουν να παρασκευάσουν νέα εμβόλια για συγκεκριμένες παραλλαγές σε κλίμακα.

Κλείνοντας λοιπόν σε πτωτικό έδαφος το Νοέμβριο, ο γερμανικός δείκτης DAX κατέγραψε απώλειες 1,18% και έκλεισε στις 15.100,13 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,71% στις 7.059,45 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,81% στις 6.721,16 μονάδες.

Αντίστοιχα, στον ευρωπαϊκό νότο ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 διολίσθησε 1,78% στις 8.305,10 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,87% στις 25.814,34 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI 20 σημείωσε πτώση 0,56% στις 5.433,05 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, στο 4,9% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο, ξεπερνώντας κάθε εκτίμηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 27,4% και ακολουθούν οι υπηρεσίες με αύξηση κατά 2,7%, τα βιομηχανικά προϊόντα κατά 2,4% και τα τρόφιμα, ποτά και καπνικά κατά 2,2%.

Παράλληλα, στο 5,3% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία το Νοέμβριο, μειωμένο κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το αναθεωρημένο του προηγούμενου μήνα και σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών, όπως ενημέρωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης σε έκθεση που εξέδωσε την Τρίτη. Ειδικότερα, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 34.000 σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις προβλέψεις. Έτσι, ο αριθμός των κατοίκων χωρίς απασχόληση μειώθηκε στα 2,317 εκατ. από 2,377 εκατ. που είχαν καταγραφεί τον Οκτώβριο.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • μετάλλαξη Όμικρον
  • πληθωρισμός
  • Moderna
  • Ανεργία

    Σχετικα αρθρα

    Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή

    admin

    Πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το χτύπημα Ισραήλ στο Ιράν

    admin

    Ενισχύεται ο Dow- 5ήμερο σερί απωλειών για τον S&P

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τα επιτόκια

    admin

    Νέα προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street- Αμφιταλαντεύεται ο S&P

    admin

    Ευρωαγορές: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα σε Ισραήλ-Ιράν

    admin

    Σε τροχιά ανάκαμψης τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τεχνολογική ώθηση

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

    admin

    Rebound στις ευρωαγορές, παρά τα σχόλια Πάουελ για τα επιτόκια

    admin

    Ανάκαμψη στη Wall Street, καθώς η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων κορυφώνεται

    admin

    Δειλά ανοδική η έναρξη των συναλλαγών στις ευρωαγορές

    admin

    Ασιατικές αγορές: Χλιαρή αντίδραση μετά τις δηλώσεις Πάουελ-Άλμα στην Κίνα

    admin