Image default
Ευρώπη

ECDC: Συνολικά 42 επιβεβαιωμένα κρούσματα με την «Όμικρον» σε 10 κράτη-μέλη

Σαράντα δύο περιπτώσεις μόλυνσης με την παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 επιβεβαιώθηκαν συνολικά σε 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ανακοίνωσε την Τρίτη (ECDC) η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Άντρεα Άμον.

Εξι άλλες «πιθανά» κρούσματα με το συγκεκριμένο στέλεχος αναλύονται, δήλωσε η Άμον κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε η σλοβενική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά τη Γαλλία, ένα πρώτο κρούσμα μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε στη Ρεουνιόν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ διευκρίνισε στις αρχές του πρωινού ότι «άλλα αποτελέσματα πιθανών κρουσμάτων αναμένονται σε λίγες ώρες».

Σε επίπεδο ΕΕ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αντιστοιχούν σε ήπιες ή ασυμπτωματικές μορφές του COVID-19, αλλά φαίνεται να έχουν επηρεάσει νεότερους ανθρώπους, σύμφωνα με την Άμον.

«Για να προσδιορίσουμε εάν η μετάλλαξη Όμικρον ξεφεύγει από την ανοσία, πρέπει ακόμα να περιμένουμε μέχρι να γίνουν οι εργαστηριακές δοκιμές που πραγματοποιούνται στον ορό των θεραπευμένων ασθενών. Αυτά τα δεδομένα θα φτάσουν εντός δύο εβδομάδων», τόνισε.

Νωρίτερα την Τρίτη, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ δήλωσε την Τρίτη ότι θα μπορούσε να εγκρίνει εμβόλια προσαρμοσμένα για να στοχεύουν την παραλλαγή Όμικρον εντός τριών έως τεσσάρων μηνών, εάν χρειαστεί, αλλά ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα συνεχίσουν να παρέχουν προστασία.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Έμερ Κουκ είπε ότι δεν είναι γνωστό εάν οι φαρμακοποιοί θα χρειαστεί να τροποποιήσουν τα εμβόλιά τους για να προστατεύσουν από την Όμικρον, αλλά ο EMA προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο.

Τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, τόνισε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Έμερ Κουκ, μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εν τω μεταξύ στοιχεία δείχνουν ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον έφτασε στις 12 Νοεμβρίου στην Ιταλία, ενώ και η Ολλανδία φαίνεται ότι «υποδέχθηκε» νωρίτερα το νέο στέλεχος. «Βρήκαμε την παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον σε δύο δείγματα τεστ που ελήφθησαν στις 19 Νοεμβρίου και 23 Νοεμβρίου», δήλωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM). «Δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτοί οι άνθρωποι έχουν επισκεφθεί τη Νότια Αφρική», αναφέρεται επίσης.

– - Les Echos, Reuters

Σχετικα αρθρα

«Συμπτώματα» της Όμικρον και στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης

admin

Γερμανία: Σταθερή θέση υπέρ της συμπερίληψης του φυσικού αερίου στην «πράσινη» ταξινομία της ΕΕ

admin

Η κρίση στη Ουκρανία στο επίκεντρο  της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

admin

Ν. Δένδιας: Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι μια μαύρη τρύπα στην καρδιά της Ευρώπης

admin

Μπορέλ: Προς το παρόν δεν αποσύρουμε τις οικογένειες των διπλωματών από την Ουκρανία

admin

Πατρίκ Μεζονάβ στη «Ν»: Θα ενισχύσουμε αποφασιστικά την Ελλάδα ως το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης

admin

Με «κυρώσεις» προειδοποιεί τη Μόσχα το Λονδίνο – Αντίθετος ο Μπλίνκεν

admin

Η ΕΕ επιβάλει νέο μοντέλο για τη διαχείριση της πανδημίας 

admin

ΕΕ: Συνεδριάζουν τη Δευτέρα οι ΥΠΕΞ με τη συμμετοχή του Άντονι Μπλίνκεν

admin

Μ. Βαρβιτσιώτης: Να προστατευτεί το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου

admin

Κ. Σκρέκας: 100 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

admin

Προετοιμάζονται για κατάσταση πολέμου οι ένοπλες δυνάμεις της Ρουμανίας

admin