Image default
Ευρώπη

Εντείνεται ο αγώνας για τα δικαιώματα των εργαζομένων στις Βρυξέλλες ενόψει της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ

Ο αγώνας για τα δικαιώματα των εργαζομένων στις Βρυξέλλες εντείνεται: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια οδηγία σχετικά με τον κατώτατο μισθό και να ψηφίσει μια νέα έκθεση που ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να νομοθετήσει.

Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, οι νομοθέτες της ΕΕ αποφάσισαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για μια οδηγία που θα εγγυάται σε όλους τους εργαζόμενους στην ΕΕ έναν δίκαιο και επαρκή κατώτατο μισθό. Στην επόμενη ολομέλεια θα ψηφίσουν την έκθεση «Δημοκρατία στην Εργασία», ενώ η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή της για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες στις 8 Δεκεμβρίου.

Η μεγάλη συζήτηση γύρω από τα δικαιώματα των εργαζομένων έρχεται σε μια εποχή που η Γαλλία πρόκειται να αναλάβει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ από τη Σλοβενία, την 1η Ιανουαρίου.

Η Γαλλία είναι έτοιμη να προωθήσει την «κοινωνική ατζέντα για την οποία αγωνιζόμαστε εδώ και τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στους δημοσιογράφους τον Μάιο.

«Είναι η κατάλληλη στιγμή για μια νέα οδηγία-πλαίσιο που θα ενισχύσει αποτελεσματικά τη φωνή των εργαζομένων», δήλωσε η Γκάμπριελ Μπίσοφ, σοσιαλίστρια νομοθέτης που είναι εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έκθεση «Δημοκρατία στην Εργασία».

Καθώς ο κόσμος της εργασίας αλλάζει, «θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση αυτών των διπλών μεταβάσεων και όχι να είναι απλώς αντικείμενα αυτών των αλλαγών», δήλωσε η ίδια στη EURACTIV.

Η έκθεση επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης της νομοθεσίας της ΕΕ, προκειμένου «να διασφαλιστεί ότι η ενημέρωση και η διαβούλευση αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της λήψης αποφάσεων των επιχειρήσεων σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε στη EURACTIV η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τέρι Ρέιντκε.

«Τώρα που η έκθεση έχει λάβει ευρεία υποστήριξη στην επιτροπή απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου, η έγκριση από την ολομέλεια θα πρέπει να είναι ευκολότερη», δήλωσε επίσης η Μπίσοφ.

«Εάν η έκθεση αυτή εγκριθεί στην ολομέλεια, η Επιτροπή καλείται να υποβάλει νομοθετική πρόταση στο εγγύς μέλλον», εξήγησε.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία της στο Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «υποσχέθηκε να απαντήσει με νομοθετική πράξη όταν η πλειοψηφία των μελών του ΕΚ υιοθετήσει ψήφισμα», πρόσθεσε.

Αγώνας για τον κατώτατο μισθό

Ο δεύτερος σημαντικός φάκελος για τα δικαιώματα των εργαζομένων στις Βρυξέλλες είναι η λεγόμενη οδηγία για τον κατώτατο μισθό που προτάθηκε το 2020.

Οι μηνιαίοι κατώτατοι μισθοί ποικίλουν ευρέως σε ολόκληρη την ΕΕ, από 312 ευρώ στη Βουλγαρία έως 2.142 ευρώ στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γεγονός που προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν οι νομοθέτες σε έκθεση που ψηφίστηκε στην ολομέλεια.

«Η αύξηση των κατώτατων μισθών σε όλη την Ευρώπη αποτελεί μέρος του προεκλογικού μας μανιφέστου», δήλωσε η Αγνή Ξονγκέριους, ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), η οποία συμμετείχε στην σύνταξη της εν λόγω έκθεσης.

Ως συνέπεια της ευρείας υποστήριξης υπέρ της έκθεσης για τον κατώτατο μισθό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε στις 25 Νοεμβρίου εντολή να διαπραγματευτεί με το Συμβούλιο.

Η διαπραγματευτική θέση του Κοινοβουλίου θα επικεντρωθεί στα πιστεύω του: «ο κατώτατος μισθός πρέπει να εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο». Επιπρόσθετος στόχος είναι η ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων στις χώρες όπου αυτές καλύπτουν λιγότερο από το 80% των εργαζομένων, με σεβασμό προς τα εθνικά προνόμια και την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων να καθορίζουν τους μισθούς.

Όμως, η προώθηση μιας οδηγίας για τον κατώτατο μισθό έχει καταγγελθεί από τα σκανδιναβικά συνδικάτα και τους νομοθέτες της ΕΕ, καθώς φοβούνται διάβρωση του μοντέλου της αγοράς εργασίας τους.

Για να ξεκινήσουν κανονικά οι διαπραγματεύσεις, οι υπουργοί των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να καταλήξουν σε μια κοινή θέση στο πλαίσιο του Συμβουλίου. Η κοινή θέση αναμενόταν αρχικά κατά τη διάρκεια της πορτογαλικής προεδρίας του Συμβουλίου το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ τώρα αναμένεται τον Δεκέμβριο ή κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας που ξεκινά τον Ιανουάριο του 2022.

Συνθήκες εργασίας Gig

Υπάρχει άλλος ένας μεγάλος φάκελος κοινωνικής πολιτικής που απασχολεί την ΕΕ: στις 8 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει νομοθεσία για τη χορήγηση ίσων δικαιωμάτων στους λεγόμενους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες.

Η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο, όπου ψηφιακές, συχνά βασισμένες σε εφαρμογές πλατφόρμες όπως η Uber, η Lieferando ή ο «Μηχανικός Τούρκος» της Amazon, συνδέουν εργαζόμενους με πελάτες, στους οποίους παρέχουν μια υπηρεσία έναντι χρημάτων.

Ενώ οι εταιρείες επαινούν το επιχειρηματικό τους μοντέλο ως «ευέλικτο» και «εξυπηρετικό», οι νομοθέτες της ΕΕ ανησυχούν. «Ευελιξία, ναι, αλλά όχι εις βάρος της κοινωνικής προστασίας», δήλωσε στη EURACTIV η ευρωβουλευτής Σιλβί Μπρουνέτ (μέλος του κόμματος Renew Europe).

Επικοινωνώντας με τη EURACTIV, η Uber αναφέρει ότι «υποστηρίζει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της ανεξάρτητης εργασίας – και όχι για την εξάλειψή της – με ελάχιστα πρότυπα σε επίπεδο κλάδου που προστατεύουν όλους τους εργαζόμενους της πλατφόρμας».

Καθώς οι πλατφόρμες απειλούν να απολύσουν εργαζόμενους ή να κλείσουν τις ευρωπαϊκές τους δραστηριότητες, η Επιτροπή πρέπει να συμβιβάσει τα συμφέροντα της βιομηχανίας και των εργαζομένων.

Ο στόχος της Επιτροπής με την αναμενόμενη πρόταση ήταν «να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που εργάζονται μέσω πλατφορμών έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, υποστηρίζοντας παράλληλα τη βιώσιμη ανάπτυξη των ψηφιακών πλατφορμών εργασίας στην ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στη EURACTIV.

Σχετικα αρθρα

Ν. Δένδιας: «Λυπάμαι που ακόμη δεν έχουμε κοινή ευρωπαϊκή φωνή»

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Θα πρέπει να μαζευόμαστε δημοσιονομικά- Αυτό δεν σημαίνει απόσυρση μέτρων

admin

Ήρθε ώρα η Ευρώπη να σταθεί στα πόδια της

admin

Frontex: Να ισορροπούν ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και η ανάγκη προστασίας των συνόρων

admin

ΕΕ: Αναζητείται «κοινή γραμμή» για την τέταρτη δόση

admin

Η Τσεχία απορρίπτει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

admin

Η Σερβία καλείται να εφαρμόσει τον νόμο για την πράσινη ενέργεια χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις

admin

Γαλλικά στρατεύματα στη Ρουμανία- Προσπάθεια να ξεκαθαριστούν οι «παρεξηγήσεις»

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφίστηκε η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες με σημαντικές αλλαγές

admin

Αυστρία: Υπερψηφίστηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 18 ετών

admin

Η Επιτροπή διστάζει να παρέμβει για να δοθεί μια απάντηση στην κρίση του τομέα του χοίρειου κρέατος

admin

Φον ντε Λάιεν: Οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία αν δεν συμμορφωθεί στο θέμα της Ουκρανίας

admin