Image default
Οικονομία

ΕΦΚΑ: Από την ψηφιακή σύνταξη στο χαρτοβασίλειο και τους ημετέρους…

ΕΦΚΑ: Από την ψηφιακή σύνταξη στο χαρτοβασίλειο και τους ημετέρους…
Η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στις ουρές του ΕΦΚΑ και οι τεράστιες αναμονές στην έκδοση των συντάξεων αποτελούν μια ευκαιρία να… βγάλουν χρήματα διάφοροι επιτήδειοι και ημέτεροι.

Στα 2,5 χρόνια της ΝΔ στην κυβέρνηση αυξήθηκαν υπέρμετρα οι καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, ενώ στα Ταμεία, βοηθούσης και της… τελεργασίας εν μέσω πανδημίας, οι πολίτες δεν εξυπηρετούνται. Τώρα το υπουργείο Εργασίας διαπίστωσε ότι χρειάζονται ιδιώτες Διευθυντές και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Αντί για αναβάθμιση των Μηχανογραφικών Συστημάτων, για ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας εκάστου απασχολούμενου και για εργασίες συμβατότητας (κούμπωμα) μεταξύ των επιμέρους πληροφοριακών συστημάτων ανά συγχωνευθέν Ταμείο, ο κ.Χατζηδάκης εντοπίζει το πρόβλημα στην απουσία… ιδιωτών και στην διόγκωση του δημόσιου τομέα με τακτοποιήσεις ημετέρων. Πρώτα τους ανέθεσε την έκδοση των συντάξεων, για να αποδειχτεί ότι μόνο λίγοι εργατολόγοι γνωρίζουν τα βασικά της -πολυδαίδαλης είναι αλήθεια-, ασφαλιστικής νομοθεσίας και, αμέσως μετά, αναγγέλλει και την τοποθέτηση και άλλων ιδιωτών (Διευθυντών).

Και στις δύο περιπτώσεις ωστόσο απουσιάζουν οι ειδικότητες που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων: Αυτοί που θα τροφοδοτήσουν το «Σύστημα» και εκείνεοι που θα εκκαθαρίσουν τις 300.000 εν αναμονή αιτήσεως συνταξιοδότησης.

Χαρτοβασίλειο και… ψηφιοποίηση

Μετά από καθυστερήσεις πολλών ετών και πάντως 2,5 χρόνων επί κυβέρνησης ΝΔ, ο ΕΦΚΑ θα απόκτησει 500 μόνιμους υπαλλήλους, που μέχρι να επιμορφωθούν για να βγάζουν συντάξεις θα «φύγει» το 2022, συν 100 συμβασιούχους. Ενώ υποτίθεται ότι οι ασφαλισμένοι και φορολογούμενοι θα πληρώσουν (επενδύσεις και προμήθειες) για την πλήρη ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας εκάστου εργαζομένου και την αυτόματη έκδοση συντάξεων. Και χαρτοβασίλειο λοιπόν με πολλούς υπαλλήλους και αυτοματοποιημένη διαδικασία με… ακριβό λογισμικό!

Παχυλές αμοιβές Διευθυντών

Με βάσει τις χθεσινές εξαγγελίες του κ.Χατζηδάκη στον ΕΦΚΑ, εκτός των 600 προσλήψεων, θα τοποθετηθούν και πολλοί Διευθυντές και Γενικοί Διευθυντές με διαφορετικές –υψηλότερες- αμοιβές εν σχέσει με τους συνήθεις μισθούς του Δημοσίου. Και με βάσει την έως τώρα πρακτική της ΝΔ (μετακλητοί, επιλογές Γενικών Γραμματέων υπουργείων, Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Εκπαίδευσης, προαγωγές και τοποθετήσεις σε ολόκληρη την γκάμα της Δημόσιας Διοικήσεις κ.α.), μόνο μεταξύ των… αρίστων δεν γίνονται αυτές οι επιλογές. Σε πολλές περιπτώσεις κυριαρχεί η κομματική επετηρίδα…

Να σημειωθεί ότι και σήμερα, με απόφαση της κυβέρνησης, υπάρχουν τεχνοκράτες σύμβουλοι και εντεταλμένοι στον ΕΦΚΑ. Αλλά αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα, μάλλον… καθυστερήσεις στην εκτέλεση του απαραίτητου έργου επέφεραν.

Οι εξαγγελίες

Οι εξαγγελίες Χατζηδάκη αφορούν σε:

– Επιλογή διευθυντών και γενικών διευθυντών από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τριετείς συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης για και ακόμη τριετία και με ειδικό σύστημα πρόσθετων ανταμοιβών με βάση στόχους.

– Νέο μοντέλο διακυβέρνησης, με νέο οργανόγραμμα. Νέο διαδικασία επιλογής διοικητή και υποδιοικητή ΕΦΚΑ και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στο διοικητή.

– Άμεσες προσλήψεις μόνιμου (500 άτομα εντός των πρώτον μηνών του 2022) και έκτακτου προσωπικού (100) άτομα με συμβάσεις έργου.

– Καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας για υπαλλήλους.

– Σύσταση μονάδας εσωτερικών υποθέσεων για άμεση διερεύνηση καταγγελιών πολιτών.

– Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πειθαρχική διαδικασία.

– Πιο ευέλικτο σύστημα προμηθειών

– Εταιρεία ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, με διαχωρισμό των ακινήτων για ιδιόχρηση και αξιοποίηση.

Σχετικα αρθρα

Υπ. Εργασίας για κακοκαιρία: Υπενθύμιση για υποχρεώσεις επιχειρήσεων και δικαιώματα εργαζομένων

admin

ΔΙΜΕΑ: Νέα πρόστιμα για μη τήρηση μέτρων κατά του covid και για παρεμπόριο

admin

Πληθωρισμός και γεωπολιτικό σκηνικό ενισχύουν τα πολύτιμα μέταλλα

admin

ΕΕ: Πακέτο οικονομικής βοήθειας 1,3 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

admin

Παράταση για επίδομα θέρμανσης, μεταβιβάσεις ακινήτων και κορονοχρέη

admin

«Πέφτουν» σήμερα οι υπογραφές για την εξαγορά της Viva Wallet από την JP Morgan

admin

Ανάπτυξη 5,2% προβλέπει για το α’ εξάμηνο 2022 το ΚΕΠΕ

admin

Τρ. Πειραιώς: Πληθωρισμός – ενέργεια και πανδημία θα προσδιορίσουν τις προσδοκίες στην οικονομία τους επόμενους μήνες

admin

Ακρίβεια σε καύσιμα: Οι Βρυξέλλες προτιμούν τις «επιταγές» σε ευάλωτους, παρά να μειωθεί ο ΦΠΑ

admin

Τουρκία: Η αισιοδοξία για τον πληθωρισμό σταθεροποιεί τη λίρα

admin

Ευρωζώνη: Υποτονική η ανάκαμψη- «Αγκάθι» οι υπηρεσίες

admin

Άδ. Γεωργιάδης: Οι τιμές σε αγαθά έχουν αρχίσει να μειώνονται

admin