Image default
Ευρώπη

«Η ΕΕ ήταν κάποτε μια ουτοπία»

Το να γράφεις για οράματα είναι κάτι ιδιαίτερα όμορφο και παρακινητικό. Προκαλεί έντονη συζήτηση και έμπνευση. Το γεγονός ότι η «ΕΕ» είναι μια ευκαιρία και όχι ένα πρόβλημα με έφερε στην πολιτική. Ωστόσο, για να μιλήσουμε για οράματα για την Ευρώπη – με τα οποία θα χαρώ να ασχοληθώ λίγο αργότερα – πρέπει να υπάρχει μια βάση. Ποιο είναι στην πραγματικότητα το σημερινό σημείο εκκίνησης και πού βρίσκονται τα προβλήματα;

Ο Friedrich Jeschke είναι μέλος του πανευρωπαϊκού κόμματος «Volt Europa», επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του DIE LINKE/Volt στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Κολωνίας στη Γερμανία και μέλος του Δικτύου Ανοιχτού Ευρωπαϊκού Διαλόγου. Πρόκειται για άρθρο γνώμης.

Για να το θέσω με απλά λόγια: Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανακαίνιση σπιτιού με πρόσθετη επέκταση και εκσυγχρονισμό, αν δεν έχουμε συναντήσει κάθε ιδιοκτήτη και κάτοικο και δεν υπάρχει σχέδιο. Αυτή τη στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ο υπεύθυνος κατασκευαστής, βρίσκεται περισσότερο σε ρόλο θεατή και συντονιστή – αντί να δίνει το ρυθμό.

Η CoFoE αποτυγχάνει όπως και η Λευκή Βίβλος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε στις 9 Μαΐου 2021 τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης – εν συντομία CoFoE. Αρχικά, το αναλογικό και το ψηφιακό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Διάσκεψης επρόκειτο να είχε ξεκινήσει ήδη από το 2020 με την ώθηση της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου. Όμως η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε σύγχυση στο χρονοδιάγραμμα. Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως και υπό τον προκάτοχό της Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, απέτυχε να προσεγγίσει τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2017, η «Λευκή Βίβλος για το μέλλον της Ευρώπης» απέτυχε, όπως αποτυγχάνει τώρα η CoFoE.

Εδώ είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους η σπουδαία ιδέα της CoFoE θα αποτύχει:

Δεν διαθέτει μια κατανοητή γλώσσα. Η CoFoE δεν μιλάει στη γλώσσα των πολιτών της ΕΕ. Η λειτουργία αυτόματης μετάφρασης (λειτουργεί αρκετά καλά!) στην πλατφόρμα της ΕΕ δεν σημαίνει ότι οι ιδέες και οι συζητήσεις ακολουθούν μια κατανοητή γλώσσα. Τα κείμενα και οι ιδέες πρέπει επίσης να είναι κατανοητά – λαμβάνοντας υπόψη ότι σχεδόν όλοι οι πολίτες που περιπλανώνται στην ιστοσελίδα έχουν ελάχιστο χρόνο. Ασχολούνται με αυτήν κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού τους διαλείμματος, στο τρένο – και ναι, ακόμη και στην τουαλέτα.

Το μάρκετινγκ απέχει πολύ από το να κάνει τη Διάσκεψη πιο προσιτή στον κόσμο. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη προωθούν την CoFoE με μισή καρδιά. Ποιος πρόσεξε να δίνεται δημοσιότητα σε αυτό; Στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και ακόμη περισσότερο στα εθνικά κράτη, οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στην CoFoE. Πώς μπορεί λοιπόν να «πουληθεί» αξιόπιστα ένα τέτοιο συνέδριο, αν η δική τους ομάδα δεν το θεωρεί κερδοφόρο; Ούτε τα μέσα ενημέρωσης και οι εκδότες ασχολούνται με αυτή τη σημαντική συζήτηση για το μέλλον μας. Και παρεμπιπτόντως, η πολιτική της ΕΕ παρέχει αυτή την ευκαιρία καθημερινά.

Ούτε τα ίδια τα κόμματα προωθούν τον διάλογο. Τα κόμματα συζητούν για το μέλλον της Ευρώπης μόνο με μισή καρδιά και δεν προωθούν το CoFoE. Ακόμη και μέσα στο κόμμα μας – Volt Europa – υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες!

Επιπλέον, η δομή και ο καταμερισμός εργασίας της ΕΕ είναι πολύ περίπλοκα για να γίνουν κατανοητά από τους πολίτες. Έχω την εμπειρία στην προεκλογική εκστρατεία και στις συζητήσεις με τους πολίτες – αλλά και στον εαυτό μου – ότι οι δομές, οι διαδικασίες και οι μηχανισμοί των ευρωπαϊκών θεσμών είναι άγνωστοι, ασαφείς και ακατανόητοι. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλούν κυρίως για «την ΕΕ» χωρίς να κατονομάζουν το πραγματικό συγκεκριμένο θεσμικό όργανο. Όσοι δεν κατανοούν την «ΕΕ» δεν μπορούν εύκολα να συζητήσουν ιδέες – και έχουν ελάχιστα κίνητρα να το κάνουν.

Οι ασαφείς κανόνες και ο οδικός χάρτης της διάσκεψης συμβάλλουν επίσης στο γεγονός ότι οι πολίτες δεν την αναγνωρίζουν επαρκώς. Όποιος κοιτάξει την (ενίοτε τεχνικά αναξιόπιστη) πλατφόρμα – και συνεπώς τις ευκαιρίες για την υποβολή ιδεών – θα παρατηρήσει ότι η Επιτροπή της ΕΕ δεν έχει εκδώσει σαφή οδικό χάρτη. Μέχρι πότε μπορούν να υποβάλλονται, να υποστηρίζονται και να συζητούνται ιδέες; Τι ακριβώς συμβαίνει με τις προτάσεις, στη συνέχεια; Πολύ κείμενο, λίγες δηλώσεις. Νερό στους μύλους των λαϊκιστών.

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης γίνεται μέσα στη «φούσκα» της ΕΕ. Έτσι, πολύ λίγοι άνθρωποι μαθαίνουν για αυτή την πλατφόρμα και το συνέδριο. Έτσι, δεν γνωρίζουν ότι το μέλλον τους συζητείται. Στις λυπηρές εκδηλώσεις, χαριεντίζονται γνωστά παλιά φιλοευρωπαϊκά πρόσωπα. Είναι επίσης οι ακαδημαϊκές συζητήσεις, οι διαλέξεις και οι πληροφορίες που είναι αποκρουστικές – πάνελ υψηλού προφίλ και διαλέξεις με πολύ λίγο χρόνο για συζήτηση – κάτι κλασικό.

11 πρωτοβουλίες που υποβλήθηκαν από εμάς

Τώρα έχω απαριθμήσει τα προβλήματα και λέω: υπάρχει ελπίδα. Όχι μέσω της CoFoE, αλλά μέσω των πολιτών της Ευρώπης. Πιστά στο σύνθημα: «Μην παραπονιέσαι, κάνε το μόνος σου», τα μέλη του «Volt Europa» υπέβαλαν έντεκα πρωτοβουλίες. Ανάμεσά τους είναι, για παράδειγμα, το «σχέδιο μεταρρύθμισης για μια ευρωπαϊκή δημοκρατία βασισμένη στους πολίτες» της Hannah Gohlke, η οποία προωθήθηκε από το κόμμα μας ως επικεφαλής έργου στην CoFoE, ή ο φοιτητής Jan Birkmann, ο οποίος υπέβαλε το όραμα του «Volt» για μια Ομοσπονδιακή Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

Ομοσπονδιακή Ευρωπαϊκή Δημοκρατία με διαβατήριο της ΕΕ

Αυτό είναι το όραμά μου για την Ευρώπη: θα έχω ένα διαβατήριο που θα με προσδιορίζει ως Ευρωπαίο. Θα υπάρχει μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση, άμεσα εκλεγμένη από εμάς τους πολίτες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει δικαίωμα πρωτοβουλίας και θα μπορεί να προτείνει νόμους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αντικατασταθεί από ένα Συμβούλιο όπως αυτό που έχει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, το Μπούντεσρατ.

Τα κράτη θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλο περιθώριο δράσης λόγω της μεγαλύτερης δυνατής επικουρικότητας. Θα έχουμε μια πιο κοινωνική Ευρωπαϊκή Ένωση με έναν κατώτατο μισθό σε κάθε κράτος μέλος. Θα έχουμε επίσης μια κοινή φορολογική πολιτική για να κλείσουμε τα παραθυράκια και να μειώσουμε τη γραφειοκρατία. Χάρη στον πρωθυπουργό της ΕΕ, η Ευρώπη θα μιλάει με μια φωνή στη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Λόγω της μεγαλύτερης χρηματοδότησης για την έρευνα και την ανάπτυξη, της ψηφιακής και κοινωνικής στρατηγικής και της ισχυρής και κοινής φωνής, η Ευρώπη θα είναι ισχυρή και βιώσιμη. Αντί για 27 κυβερνητικές δηλώσεις, η «ΕΕ» πλέον θα έχει σαφείς δηλώσεις. Εξ’ ου και το όραμά μας για έναν Ευρωπαίο πρωθυπουργό. Η πολιτική θα επικοινωνεί ισότιμα με όλους τους πολίτες και τα έθνη-κράτη.

Μόνο μαζί έχει μέλλον η Ευρώπη – και είμαι ευγνώμων που υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη που συνειδητοποιούν ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτό το δύσκολο δρόμο μόνο μαζί.

Όλα ήταν κάποτε μια ουτοπία και ένα όραμα. Ότι μπορούμε να πετάξουμε, ότι μπορούμε να θεραπεύσουμε ασθένειες και ότι μπορούμε να μιλάμε μεταξύ μας ακόμα και αν μας χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα. Νομίζω ότι η μεταρρύθμιση της Ευρώπης δεν είναι τόσο ένα όραμα όσο απλώς σκληρή και συνεργατική δουλειά – η οποία είναι απλώς απαραίτητη για τις επόμενες γενιές.

Ας σηκώσουμε τα μανίκια μας.

Ας κάνουμε μαζί την Ευρώπη πιο δημοκρατική, πιο ανθρώπινη και πιο βιώσιμη.

Αν διαβάσατε μέχρι εδώ, σας ζητώ ειλικρινά να συμμετάσχετε σε ένα κόμμα για την Ευρώπη – δεν έχει σημασία ποιο, αρκεί να είναι για την Ευρώπη.

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: Πόσο θα μειωθεί η ρωσική παραγωγή όταν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ

admin

Η ΕΕ υποβαθμίζεται σε αναδυόμενη οικονομία;

admin

ΕΕ: Το νέο μέτωπο κυρώσεων- Πιέσεις για «μπλόκο» στους Ρώσους ταξιδιώτες

admin

Αγώνας για το LNG μεταξύ Ασίας και Ευρώπης

admin

ΕΕ: Εγκρίθηκε ο κανονισμός για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% τον χειμώνα

admin

ΕΕ: Χίλιοι ασθενείς και τραυματίες από την Ουκρανία έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη

admin

Ζελένσκι: Επίθεση στην ΕΕ επειδή «λόγω γραφειοκρατίας καθυστερούν τα 8 δισ.»

admin

Στις Βρυξέλλες στις 18 Αυγούστου οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου

admin

Η κατάσταση στην εργασιακή πολιτική της ΕΕ

admin

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Πούτιν στο Σότσι: Τι να περιμένουμε

admin

Στο Ντάλας, ο Όρμπαν καλεί τους Αμερικανούς συντηρητικούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις εκλογές του 2024

admin

Η Ελλάδα λέει ότι η ανάκαμψη του τουρισμού θα βοηθήσει να μειωθεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης

admin