Image default
BLOOMBERG

Χρυσός: Πληθωρισμός και μετάλλαξη Omicron εκτινάσσουν την τιμή του

Η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε καθώς οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διεύρυνση της εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, καθώς και τον πληθωρισμό που αποδεικνύεται πιο επίμονος από τις αρχικές προβλέψεις.

Αναλυτές σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για να κατανοήσουν τον πλήρη αντίκτυπο του στελέχους Omicron του Covid-19, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και ανιχνεύτηκε και σε άλλες χώρες από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Βραζιλία.

Πυροδότησε μια σειρά απαγορεύσεων για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωσή του και προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με το εάν καλύπτεται από τα υφιστάμενα εμβόλια και αν μπορεί να προκαλέσει νέα έξαρση των κρουσμάτων.

«Ο χρυσός ήταν σχετικά ασταθής τον τελευταίο καιρό, καθώς είναι δύσκολο να καταλάβουμε επί του παρόντος το ζήτημα της Omicron, με τόσα λίγα δεδομένα», δήλωσε ο Nicholas Frappell, επικεφαλής διαχείρισης της ABC Bullion με έδρα το Σίδνεϊ. Η αγορά «οδηγείται από το συναίσθημα και όχι από την επιδημιολογία», είπε.

Gold gains on growing worries over curbing spread of new virus variant

Οι επενδυτές αξιολογούν επίσης εάν η Federal Reserve θα εντείνει τις προσπάθειες για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ απέσυρε τη λέξη «παροδική» για να περιγράψει τις επίμονα υψηλές πιέσεις στις τιμές και επισήμανε ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να σταθμίσουν την άρση της παροχής στήριξης για την πανδημία με ταχύτερο ρυθμό.

Ο χρυσός σημείωσε οριακές απώλειες τον περασμένο μήνα καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τις προοπτικές της Fed να επιστρέψει στα μέτρα τόνωσης της εποχής της πανδημίας εν μέσω των αυξημένων τιμών καταναλωτή, παράλληλα με την αβεβαιότητα γύρω από τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Omicron στην παγκόσμια ανάκαμψη.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει προγραμματίσει επί του παρόντος να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων στα μέσα του 2022, βάσει ενός σχεδίου που ανακοινώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου και προβλέπει την επιβράδυνση των αγορών κατά 15 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα.

Η spot τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 1,1% και ανήλθε στα 1.794,48 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε λίγα στα 1.788,22 δολάρια. Το ασήμι ενισχύθηκε κατά 0,5%, το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 1,9% και η πλατίνα εκτινάχθηκε κατά 1,7%.

Διαβάστε ακόμη:

JP Morgan: Η μετάλλαξη Omicron δεν θα σταματήσει το παγκόσμιο ράλι μετοχών

Σχετικα αρθρα

CVC Capital Partners: Προσανατολίζεται στην εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

admin

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια μετά την έκρηξη του πληθωρισμού

admin

Χρυσός: Σε υψηλό δύο μηνών με φόντο τον πληθωρισμό

admin

Brian Chesky: Ο CEO της Airbnb αποφάσισε να ζει σε διαφορετική πόλη κάθε δύο εβδομάδες

admin

Sony: Πώς εξανεμίστηκαν 20 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της σε μία ημέρα – Ο ρόλος του deal της Microsoft

admin

Burberry: Αναμένει ετήσια αύξηση κερδών 35% – Aυξημένο ενδιαφέρον για τα είδη πολυτελείας

admin

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα θα στηρίξει ισχυρή αντίδραση της ΕΕ σε τυχόν ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

admin

Ενεργειακή κρίση: Πώς οι Ευρωπαίοι μειώνουν τους λογαριασμούς τους

admin

Donald Trump: Θα κατασκευάσει 2.300 πολυτελείς κατοικίες στο Μαϊάμι

admin

Βουτιά 22% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη – Η χειρότερη χρονιά δεκαετιών

admin

Πετρέλαιο: Σε υψηλό επταετίας το brent με φόντο τις γεωπολιτικές αναταραχές

admin

Κομισιόν: «Παράθυρο» για την επιβολή χρεώσεων στις καταθέσεις – Στο ευρωδικαστήριο το θέμα των αρνητικών επιτοκίων

admin