Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Αναλυτες: Το ευρωπαϊκο ράλι θα συνεχιστεί και το 2022

Ακόμη και τα lockdown και το Omicron δεν μπορούν να εκτροχιάσουν την αισιοδοξία των στρατηγικών αναλυτών ότι το ράλι των ευρωπαϊκων χρηματιστηρίων μπορεί να επεκταθεί μέχρι το επόμενο έτος.

Ο δείκτης αναφοράς Stoxx 600 Index θα κερδίσει 9,3% μέχρι το τέλος του 2022 σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης, σύμφωνα με τον μέσο όρο των 17 προβλέψεων στην έρευνα στρατηγικής του -. Αυτό συγκρίνεται με τα μέσα ετήσια κέρδη 4% τα τελευταία 20 χρόνια και θα ανέβαζε το δείκτη σε νέο υψηλό ρεκόρ.

«Πιστεύουμε ότι οι θετικοί καταλύτες δεν έχουν εξαντληθεί, με τις μετοχές να είναι πιθανό να προχωρήσουν περαιτέρω το επόμενο έτος, καθώς οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό υποχωρούν », δήλωσε ο στρατηγός της JPMorgan Chase & Co. Mislav Matejka, ο οποίος έχει στόχο 525 μον. για τον Stoxx 600. “Η παραλλαγή omicron είναι μια μπαλαντέρ σε αυτό, αλλά κυρίως βραχυπρόθεσμα, και είναι απίθανο να αλλάξει το παιχνίδι για την επόμενη χρονιά.”

Μετά από ένα τεράστιο ράλι 18% και πολλαπλά υψηλά ρεκόρ φέτος, οι ευρωπαϊκές μετοχές υπέστησαν οπισθοδρόμηση τον Νοέμβριο, καθώς το τελευταίο κύμα Covid-19 και η εμφάνιση της παραλλαγής Omicron οδήγησε σε νέους περιορισμούς, τροφοδοτώντας ανησυχίες ότι η ανάκαμψη μπορεί να σκοντάψει. Ωστόσο, οι αναλυτές στρατηγικής που συμμετείχαν στην έρευνα του - θεωρούν αυτούς τους κινδύνους ως απλώς ένα προσωρινό χτύπημα στο δρόμο και αναμένουν αύξηση των κερδών, μαζί με γενναιόδωρα δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα για τη στήριξη του ράλι το 2022.

Για τον αναλυτή της Barclays Plc, Emmanuel Cau, ο λιγότερος εφησυχασμός στην αγορά σχετικά με τους κινδύνους Covid-19 είναι καλό πράγμα και συνιστά στους επενδυτές να αγοράσουν τις πτώσεις.

«Οι νέες παραλλαγές αποτελούν πηγή αστάθειας, αλλά ο κόσμος είναι πιο προετοιμασμένος σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale SA, Roland Kaloyan, ο οποίος βλέπει λαμπερές προοπτικές για τις ευρωπαϊκές μετοχές χάρη στους ισχυρούς ισολογισμούς, τα αυξημένα περιθώρια κέρδους και τα αυξημένα επίπεδα μετρητών.

«Οι εταιρείες έχουν προσαρμοστεί στους περιορισμούς του ιού, ενώ οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την αγορά σε περίπτωση δυσμενούς σεναρίου», πρόσθεσε, συνιστώντας την προσαρμογή των χαρτοφυλακίων προς τα κυκλικά το 2022.

Η ισχυρή αύξηση των κερδών είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που οι ευρωπαϊκές μετοχές μπορούν να ανέλθουν σε νέα ρεκόρ το επόμενο έτος. Οι στρατηγικοί αναλυτές της UBS AG με επικεφαλής τον Nick Nelson προέβλεψαν αύξηση των κερδών κατά 15% το 2022, πολύ πάνω από τη συναίνεση του 8%, αλλά λένε ότι οι αποδόσεις της αγοράς πιθανότατα θα «φορτωθούν εκ των προτέρων» το πρώτο εξάμηνο του 2022 προτού η δυναμική των κερδών γίνει αρνητική και η εστίαση αλλάξει πριν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Η ανοδική τάση μεταξύ των αναλυτών είναι ακόμη πιο εμφανής από τον διάμεσο στόχο της έρευνας για το Stoxx 600 υποδηλώνοντας αποδόσεις 12% το επόμενο έτος. Οι στόχοι της έρευνας κυμαίνονται από 430 έως 530, με τις Goldman Sachs Inc. και Bayern LB να είναι οι πιο ανοδικοί, ενώ η Bank of America Corp. και η TFS Derivatives είναι οι πιο πτωτικές.

«Αναμένουμε ότι το 2022 θα είναι έτος απόσβεσης, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται προς την τάση ως απάντηση στην εξασθένιση των κυκλικών παραγόντων στήριξης και η απόσυρση νομισματικών κινήτρων οδηγεί σε άνοδο των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων», δήλωσε η αναλυτής στρατηγικής της Bank of America, Milla Savova. «Η εμφάνιση του στελέχους Omicron δεν αποτελεί μέρος της βασικής μας περίπτωσης, αλλά, αν μη τι άλλο, ενισχύει την ιδέα ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα κάτω».

BoFA

«Αναμένουμε πάνω από 10% πτώση για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2022. Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν αυξηθεί κατά 75% από το χαμηλό τους το Μάρτιο του 2020, ενισχυμένες από ένα θετικό περιβάλλον επιτάχυνσης της ανάπτυξης και ένα μειωμένο προεξοφλητικό επιτόκιο (με τις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων να πέφτουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα)», εκτιμά η BofA στη στρατηγική για τις μετοχές του 2022.

«Ωστόσο για το 2022 αναμένουμε διαφορετικό σκηνικό στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Θα είναι ένα έτος payback (σ.σ. επιστροφής δηλαδή και αρνητικών αποδόσεων), καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και πάλι προς τη μακροπρόθεσμη της τάση και την απόσυρση της νομισματικής πολιτικής των κινήτρων, που οδηγεί σε υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις επί των ομολόγων.

Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε 12% πτωτική τάση για τον δείκτη Stoxx 600 προς τις 430 μονάδες μέχρι το τέλος του 2022», συνεχίζει η αμερικανική τράπεζα.

Το μακροοικονομικό σκηνικό

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η αύξηση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων θα είναι καταλυτικής σημασίας, εκτιμά η τράπεζα.

«Μετά από μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη, το ΑΕΠ των ΗΠΑ φαίνεται ότι θα εξασθενήσει κατά τη διάρκεια του 2022, δεδομένης της αρνητικής δημοσιονομικής ώθησης στην αμερικανική οικονομία, την ήδη τεντωμένη κατανάλωση αγαθών, την προχωρημένης ανάκαμψη της κατανάλωσης υπηρεσιών και το ίδιο το αμερικανικό νόμισμα που μετατρέπεται σε αντίβαρο για την αμερικανική μεταποίηση με την άνοδο του», εκτιμά ο οίκος.Η αναπτυξιακή δυναμική της ζώνης του ευρώ είναι επίσης πιθανό να επιβραδυνθεί λόγω της εξασθένησης της οικονομίας, μιας αρνητικής δημοσιονομικής ώθησης και της επιβάρυνσης από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank:Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα-Ψηφιοποίηση της Οικονομίας και Παραγωγικότητα

admin

Η απώλεια της Ουκρανίας από την Δύση και η επικείμενη αναταραχή…

admin

Οι αγορές το 2022: Πώς θα επιδράσουν πληθωρισμός και Κίνα-Mohamed A. El-Erian

admin

Επιτόκια και ομόλογα βυθίζουν τις αγορές

admin

Πώς η “ακίνδυνη” Όμικρον μπορεί να τσακίσει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού

admin

Τα “μαύρα” σύννεφα πάνω από το 2022-N. Roubini

admin

Η αγορά ομολόγων προβλέπει αρνητικές οικονομικές εξελίξεις…

admin

Alpha Bank:Εξελίξεις σε Παραγωγικότητα και Απασχόληση στο μεταπανδημικό τοπίο-Η σημασία των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Το “τέρας” του πληθωρισμού παραμονεύει…

admin

Εθνική Τράπεζα: “Τριβές” με την εθελουσία και οι πολιτικές συρρίκνωσης

admin

FED:Ερχεται “καταίγιδα” αύξησης επιτοκίων

admin

Νέο σήμα κινδύνου για τις αγορές από το 10ετές των ΗΠΑ

admin