Image default
Οικονομία

Ευρωζώνη: Τα πρώτα «συμπτώματα» της Όμικρον στην κατανάλωση

Σε αβέβαιο έδαφος κινείται η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, στην οποία βάζουν άνω τελεία η ανεξιχνίαστης ακόμα επικινδυνότητας παραλλαγή Όμικρον, το νέο κύμα της πανδημίας που πλήττει την Ευρώπη και η επαναφορά των περιορισμών σε αρκετές περιοχές.

Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν πιέσεις στην εύθραυστη ανάκαμψη, με το Βloomberg Economics να υπολογίζει πτώση 2% στην οικονομία της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2022, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας ότι η παραλλαγή Όμικρον δημιουργεί «τρύπα» στην ανοσία, διαφεύγοντας των εμβολίων.

Επίσης, αν και ο οικονομικός αντίκτυπος των περιορισμών είναι μικρότερος από ό,τι στα προηγούμενα κύματα, η Ana Boata της Euler Hermes, προβλέπει ωστόσο ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί στο 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του έτους από 2,2% το τρίτο τέταρτο. «Δεν είναι αρνητική ανάπτυξη», διευκρίνισε, αλλά «ανάκαμψη με καθυστέρηση».

Όλα αυτά τα στοιχεία πιέζουν την οικονομία όσο και την κοινωνία, με λιγότερα νοικοκυριά να βγαίνουν για ψώνια, να πηγαίνουν σε εστιατόρια και να επισκέπτονται κινηματογράφους, όπως δείχνουν τα δεδομένα συχνότητας.

Πιο συγκεκριμένα, και παρόλο που η Ευρωζώνη σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, χάρη σε μεγάλο βαθμό στην έκρηξη καταναλωτικών δαπανών, οι δείκτες υψηλής συχνότητας που παρακολουθούν τις κρατήσεις της εστίασης, τις πωλήσεις εισιτηρίων κινηματογράφου και άλλων μέτρων κινητικότητας υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη έχασε τη δυναμική τον Νοέμβριο. «Η κινητικότητα στην Ευρωζώνη άρχισε να επιβραδύνεται ακόμη και πριν οι κυβερνήσεις ανακοινώσουν νέους περιορισμούς για τον Covid», δήλωσε στους Financial Times ο Bert Colijn, οικονομολόγος της ING.

Μάλιστα η αναιμική κινητικότητα δεν παρατηρήθηκε μόνο σε χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον κορωνοϊό αυτή την περίοδο, όπως είναι η Αυστρία ή η Γερμανία. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, μια χώρα που έχει διατηρήσει αρκετά σταθερή την επιδημιολογική της πορεία, παρατηρείται μείωση των καταναλωτικών δαπανών.

Περισσότερο επηρεάζονται οι κλάδοι που είναι πιο «ευαίσθητοι» στον κορωνοϊό, όπως η φιλοξενία και τα ταξίδια, με το πλήγμα να μεταδίδεται και στην υπόλοιπη οικονομία.

Τη μειωμένη κινητικότητα στην εστίαση και τα καταστήματα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Google για την Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, που δείχνουν πτώση στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και περισσότερο χρόνο στο σπίτι.

Επίσης, ο δείκτης ανάκαμψης της ευρωζώνης της Oxford Economics, υποχώρησε επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, ενώ ο εβδομαδιαίος οικονομικός δείκτης του ΟΟΣΑ, ο οποίος βασίζεται σε αναζητήσεις λέξεων-κλειδιών για όρους που σχετίζονται με τη συμπεριφορά των δαπανών και την αγορά εργασίας, είχε αρνητικό πρόσημο σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης.

Το ενθαρρυντικό, από την άλλη, είναι ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν έχει ακόμη πέσει τόσο πολύ όσο σε προηγούμενες περιόδους καταγραφής υψηλών κρουσμάτων.

-

Σχετικα αρθρα

Τρεις ημέρες χωρίς ηλεκτρικό οι βιομηχανίες στην Τουρκία

admin

Υπ. Εργασίας για κακοκαιρία: Υπενθύμιση για υποχρεώσεις επιχειρήσεων και δικαιώματα εργαζομένων

admin

ΔΙΜΕΑ: Νέα πρόστιμα για μη τήρηση μέτρων κατά του covid και για παρεμπόριο

admin

Πληθωρισμός και γεωπολιτικό σκηνικό ενισχύουν τα πολύτιμα μέταλλα

admin

ΕΕ: Πακέτο οικονομικής βοήθειας 1,3 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

admin

Παράταση για επίδομα θέρμανσης, μεταβιβάσεις ακινήτων και κορονοχρέη

admin

«Πέφτουν» σήμερα οι υπογραφές για την εξαγορά της Viva Wallet από την JP Morgan

admin

Ανάπτυξη 5,2% προβλέπει για το α’ εξάμηνο 2022 το ΚΕΠΕ

admin

Τρ. Πειραιώς: Πληθωρισμός – ενέργεια και πανδημία θα προσδιορίσουν τις προσδοκίες στην οικονομία τους επόμενους μήνες

admin

Ακρίβεια σε καύσιμα: Οι Βρυξέλλες προτιμούν τις «επιταγές» σε ευάλωτους, παρά να μειωθεί ο ΦΠΑ

admin

Τουρκία: Η αισιοδοξία για τον πληθωρισμό σταθεροποιεί τη λίρα

admin

Ευρωζώνη: Υποτονική η ανάκαμψη- «Αγκάθι» οι υπηρεσίες

admin