Image default
Ευρώπη

Μετάλλαξη Όμικρον: «Ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», λέει η φον ντερ Λάιεν

Αν και απαιτείται μεγαλύτερο διάστημα έρευνας για την μετάλλαξη Όμικρον, η Ευρώπη γνωρίζει «αρκετά για να ανησυχεί», επισήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τους τελευταίους μήνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε χρόνο να προετοιμαστεί για τη διαχείριση πιθανών επερχόμενων κρίσεων υγείας. Τώρα, η νέα μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να ήρθε για να τεστάρει την ετοιμότητα της αυτή.

Η είδηση της περασμένης εβδομάδας σχετικά με μια νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική την Τετάρτη (24 Νοεμβρίου) έθεσε για ακόμη μια φορά επιστήμονες και πολιτικούς σε εγρήγορση. Κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον έχουν ήδη καταγραφεί σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη μέλη.

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη (1 Δεκεμβρίου), δήλωσε ότι «βρισκόμαστε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με μια πολύ ανησυχητική επιδημιολογική κατάσταση».

Πρόσθεσε ότι η νέα μετάλλαξη δείχνει πως «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και πρέπει να διαθέσουμε τα κατάλληλα εργαλεία για έκτακτες καταστάσεις δημόσιας υγείας. Αυτό ακριβώς κάναμε και κάνουμε».

Τι είναι γνωστό για την μετάλλαξη Όμικρον;

Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέταξε την Όμικρον στη λίστα των μεταλλάξεων που προκαλούν αυξημένη ανησυχία (variant of concern (VOC)) μαζί με την μετάλλαξη Δέλτα -που ήδη έχει επικρατήσει στα κρούσματα κορονοϊού- και τρεις άλλες μεταλλάξεις του ιού.

Η Όμικρον ενσωματώνει πολλές μεταλλάξεις, ορισμένες από τις οποίες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, ανέφερε ο ΠΟΥ στο δελτίο τύπου του. Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης σε σύγκριση με άλλες μεταλλάξεις ανησυχίας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε τα πάντα για την συγκεκριμένη μετάλλαξη, «γνωρίζουμε αρκετά ώστε να ανησυχούμε».

Είπε μάλιστα ότι θα χρειαστούν «δύο έως τρεις εβδομάδες» για να συγκεντρώσουν οι επιστήμονες πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά της μεταδοτικότητας και της σοβαρότητας της Όμικρον. «Οι καλύτεροι επιστήμονές μας εργάζονται μέρα και νύχτα γι’ αυτό», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΕ.

Μέχρι τότε, όμως, πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού.

«Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας με την μετάλλαξη Δέλτα ότι είναι ένας αγώνας με τον χρόνο, επομένως μέχρι να μάθουμε τι συμβαίνει […] πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν [για να σταματήσουμε την εξάπλωση]», επισήμανε η φον ντερ Λάιεν.

Έμφαση δόθηκε και πάλι στη σημασία του εμβολιασμού. «Από τη μία πλευρά, έχουμε τον ιό και τις μεταλλάξεις. Και από την άλλη πλευρά, έχουμε τον εμβολιασμό και τα ενισχυτικά εμβόλια. Και θέλω το δεύτερο μέρος να κερδίσει», δήλωσε η ίδια.

Θα αποδώσουν τα εμβόλια;

Τα εμβόλια που είναι σήμερα εγκεκριμένα στην Ευρώπη είναι αποδοτικά έναντι των τωρινών μεταλλάξεων, όμως η κατάσταση με την Όμικρον δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη.

Σε περίπτωση που η Όμικρον είναι ανθεκτική έναντι του εμβολιασμού, υπάρχουν και τα προληπτικά μέτρα, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής. «Οι επιστήμονες εργάζονται ήδη πάνω σε αυτό, ενώ παράλληλα έχουμε στη σύμβαση τη δυνατότητα να επικαιροποιήσουμε τη γραμμή εμβολίων», συμπλήρωσε στη δήλωσή της.

Τα εμβόλια μπορούν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα αν είναι απαραίτητο. Την Τρίτη (30 Νοεμβρίου) στην Επιτροπή Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ENVI), η Έμερ Κουκ, εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), δήλωσε το εξής: «από τον περασμένο Φεβρουάριο, θέσαμε σε εφαρμογή οδηγίες που επιτρέπουν στις εταιρείες να επιταχύνουν τις προσαρμογές του εμβολίου, εάν αυτό απαιτείται».

Εάν υπάρχει ανάγκη αλλαγής των υφιστάμενων εμβολίων, η επικεφαλής του ΕΟΦ δήλωσε πως αυτά θα μπορούσαν να εγκριθούν εντός τριών έως τεσσάρων μηνών από την έναρξη της διαδικασίας προσαρμογής.

«Συνεργαζόμαστε με τις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές, συνεργαζόμαστε με τον ΠΟΥ, συνεργαζόμαστε με το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) για να διασφαλίσουμε ότι προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, ακόμη και αν εξακολουθούμε να ελπίζουμε για το καλύτερο. Γνωρίζουμε ότι οι ιοί μεταλλάσσονται και είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε η Κουκ.

Ο εμβολιασμός από μόνος του δεν είναι αρκετός

Δυστυχώς ο εμβολιασμός από μόνος του δεν είναι αρκετός, όπως έχουν ήδη δείξει οι αυξανόμενοι αριθμοί στην Ευρώπη. Θα πρέπει να ενισχυθούν τα κοινωνικά μέτρα που λειτουργούν κατά οποιουδήποτε ιού, όπως οι μάσκες, η υγιεινή των χεριών, η κοινωνική απομάκρυνση, η ιχνηλάτηση επαφών κι ο εντοπισμός των κρουσμάτων.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ιχνηλατούμε τις επαφές, να απομονωθούμε και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε εξάπλωση της μετάλλαξης αλλά και να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις κοινωνικές επαφές. Δεν μας αρέσει, αλλά είναι απαραίτητο και ξέρουμε ότι είναι αποτελεσματικό», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Οι αρχές λένε επίσης ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένες αυτή τη φορά. «Είμαστε τυχεροί γιατί αυτή τη φορά έχουμε το HERA σε λειτουργία», πρόσθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής επισημαίνοντας ότι το επιχειρησιακό αυτό εργαλείο διαθέτει όλα τα απαραίτητα δίκτυα, εργαλεία για να εργαστεί πάνω στην μετάλλαξη Όμικρον.

Η Κυριακίδου πρόσθεσε ότι το HERA ήταν σε θέση να αντιδράσει άμεσα. «Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του HERA για τις μεταλλάξεις συνεδρίασε αμέσως. Ήδη υποστηρίζουν τα κράτη μέλη όσον αφορά τις ικανότητες αλληλουχίας του ιού», είπε. Η ομάδα συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για να «αυξήσει την απαραίτητη αλληλουχία του γονιδιώματος».

«Τέλος, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία δύο χρόνια, όπως η παρακολούθηση των λυμάτων για τον εντοπισμό πιθανών ιών», κατέληξε η Επίτροπος.

Σχετικα αρθρα

Επίτροπος Υγείας: Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό είναι το τελευταίο κύμα της πανδημίας

admin

Διάσκεψη για την Προστασία των Συνόρων: Στις διοργανώτριες χώρες η Ελλάδα 

admin

Επίτροπος υγείας: Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό είναι το τελευταίο κύμα της πανδημίας

admin

Σολτς: Δεν είναι λογική η σιωπή απέναντι στην ένταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας

admin

Μακρόν: Κοινή δράση της ΕΕ απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία

admin

ΕΕ: «Τρέχουν» τα σχέδια της Επιτροπής για τη δέσμευση του άνθρακα στη γεωργία

admin

Η Λεπέν επιτίθεται στην ΕΕ, αλλά έχει χάσει τη δυναμική της

admin

Σ. Μισέλ: Ήρθε σε επαφή με κρούσμα – Δεν θα παραστεί στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

admin

Ουκρανία: Αντιδρά στη «διπλωματία του υδρογόνου» της Γερμανίας

admin

Ζώντας με πυρηνικά εργοστάσια στα σύνορά σας

admin

Δικαστήριο της ΕΕ: Καταγγέλλει την αυστριακή πρακτική πολιτογράφησης

admin

Σλοβενία: Εξετάζει στενότερους δεσμούς με την Ταϊβάν

admin