Image default
Οικονομία

Ομογενείς: Εμπαιγμός με την εθνική σύνταξη – 30 χρόνια στην Ελλάδα

Ομογενείς: Εμπαιγμός με την εθνική σύνταξη - 30 χρόνια στην Ελλάδα
Με χρονικούς περιορισμούς και προσκόμματα θα χορηγείται ολόκληρη η εθνική σύνταξη στους ομογενείς και όσους έζησαν μεγάλα διάστημα στο εξωτερικό, παρά τις πρωθυπουργικές υποσχέσεις για άρση των εμποδίων.

Παρά το γεγονός ότι ο κ.Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε με τoν καλλιτέχνη κ.Μάστορα (συγκρότημα Μέλισσες) και ακολούθως ο υπουργός Εργασίας κ.Χατζηδάκης που είχε συνεργασία με τις Οργανώσεις των Ελλήνων της Αλβανίας, δεσμεύτηκαν για την διευθέτηση του προβλήματος, σύμφωνα με πληροφορίες μας η τελική ρύθμιση που σχεδιάζεται θα απαιτεί την συνεχή παρουσία για 30 έτη στη χώρα μας προκειμένου να λάβουν οι ασφαλισμένοι ολόκληρη την εθνική σύνταξη.

Σημειώνεται ότι ο νόμος 4387/16 (ν.Κατρούγκαλου) προβλέπει την υποχρέωση συνεχούς παρουσίας για 40 χρόνια στην Ελλάδα προκείμενου οι συνταξιούχοι να λάβουν ολόκληρη την εθνική σύνταξη (345 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης και 384 για 20 έτη). Υπενθυμίζεται ότι σε αυτά τα ποσά εξαντλείται η κρατική ενίσχυση του Ασφαλιστικού και μετά λειτουργεί η ανταποδοτική σύνταξη ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές στη διάρκεια του εργασιακού βίου.

Ωστόσο, ως προς την σύνταξη ανασφαλίστου (360 ευρώ το μήνα) απαιτείται 35ετής παρουσία στην Ελλάδα!

Με βάσει την ισχύουσα δρακόντεια πρόβλεψη, οι ομογενείς από το εξωτερικό που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την πτώση των Ανατολικών καθεστώτων (1989-92), δεν συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις λήψης της εθνικής σύνταξης. Πόσο μάλιστα όταν κατά τα πρώτα χρόνια βρισκόταν παράνομα στην Ελλάδα και δεν διαθέτουν «χαρτιά» που να αποδεικνύουν την εδώ παραμονή τους. Δεν διαθέτουν διαβατήριο με σφραγίδα εισόδου, δεν μπορούσαν να ασφαλιστούν αφού δεν διέθεταν άδεια παραμονής κ.λπ.

Αποτέλεσμα, μέχρι και φέτος ουδείς ομογενής-συνταξιούχος να λαμβάνει ολόκληρη την εθνική σύναξη, ακόμη και εάν έχει στην Ελλάδα 30 χρόνια εργασίας.

Αλλά ο ΕΦΚΑ-άλλα το κράτος…

Ωστόσο, αν και η προτεινόμενη ρυθμίση είναι ευνοϊκότερη «δεν υπάρχει λύση στο θέμα της εργασίας μας κατά την περιόδου 1992-1998 όταν είχαμε βίζα και άδεια εργασίας, αλλά ο εν λόγω χρόνος παραμονής δεν λαμβάνεται υπόψη» μας λέει ο αντιπρόεδρος της Ομόνοιας Γιωργής Τζουμάκας.

Δηλαδή, οι ομογενείς είχαν νομίμως ένσημα την επίμαχο περίοδο, ο ΕΦΚΑ συνυπολογίζει αυτό το χρόνο στην ανταποδοτική σύνταξη, αλλά η νομοθεσία δεν τον λαμβάνει υπόψη για την καταβολή της εθνικής σύνταξης. «Μόνο μετά το 1998 που πήραμε ταυτότητες ομογενούς αναγνωρίζεται η νόμιμη και μόνιμη παραμονή μας στην Ελλάδα» σημειώνει ο εκπρόσωπος της Ομόνοιας.

Έτσι, η προτεινόμενη ρύθμιση θεωρείται «κολοβή», καθώς ελάχιστοι έχουν έρθει στην Ελλάδα από την πρώτη ημέρα κατάρρευσης του Ανατολικού μπλοκ και ακόμη πιο λίγοι μπορούν να αποδείξουν με «χαρτιά» (σ.σ. πέραν της ταυτότητας ομογενούς) την εδώ παρουσία τους από το 1992 ή το 1994.

Κατά συνέπεια η δέσμευση Μητσοτάκης αποδεικνύεται «κενό γράμμα», καθώς ούτε το 2022 αναμένεται να λάβει κάποιος συνταξιούχος ομογενής ολόκληρη την εθνική σύνταξη. Ειδικά οι Βορειοηπειρώτες οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα μετά το 1992 που κατέρρευσε το καθεστώς Αλία…

Σχετικα αρθρα

Wizz Air: «Πληγωμένα φτερά» λόγω μετάλλαξης Όμικρον

admin

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η πώληση στρατιωτικού υλικού 2,5 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο

admin

Ελ Σαλβαδόρ: Το ΔΝΤ βλέπει κινδύνους στη χρήση του bitcoin ως «νόμιμο χρήμα»

admin

Αντίστροφη μέτρηση για τον «πύραυλο των επιτοκίων» της Fed

admin

“Όχι” θεσμών σε μεταβατική προστασία α’ κατοικίας

admin

Επίδομα θέρμανσης: Δεύτερη ευκαιρία στους δικαιούχους – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

admin

Κακοκαιρία: Ποιοι δικαιούνται την αποζημίωση των 2.000 και 1.000 ευρώ

admin

Οι νέες συντάξεις γήρατος ξεπέρασαν τους (καθηλωμένους) μισθούς…

admin

Μνημόνια οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Β. Μακεδονίας

admin

ΟΟΣΑ: Ξεκινούν ενταξιακές συνομιλίες με έξι χώρες

admin

e-ΕΦΚΑ: Αναβολή συνεδριάσεων υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ

admin

Υπ. Εργασίας: Οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά για σήμερα και αύριο

admin