Image default
Ευρώπη

Ο Μακρόν δεσμεύεται να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου και την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ευρώπη

ΠΑΡΙΣΙ

Μετά από πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους συμμετείχε σε συζήτηση για τη δημοκρατία και τις ευρωπαϊκές αξίες το βράδυ της Τετάρτης (1 Δεκεμβρίου), δηλώνοντας ότι η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού δημοκρατικού μοντέλου αποτελεί “υπαρξιακό αγώνα” απέναντι στις αυξανόμενες απειλές.

“Δεν μπορούμε να έχουμε δημοκρατία χωρίς ασφάλεια”: Ένα μήνα πριν από τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), Απόστολος Τζιτζικώστας, υπενθύμισε τις απειλές κατά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας στην τελευταία σύνοδο ολομέλειας της ΕτΠ την Τετάρτη (1 Δεκεμβρίου).

“Γινόμαστε σήμερα μάρτυρες μιας έξαρσης της βίας της οποίας θύματα είναι μερικές φορές οι τοπικοί εκλεγμένοι αντιπρόσωποι”, τόνισε, δηλώνοντας ότι “η Ευρώπη πρέπει να δώσει μια απάντηση που να εγγυάται το μέλλον του δημοκρατικού μας μοντέλου”.

Απαντώντας στις ανησυχίες αυτές, ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε ότι η δημοκρατία και το κράτος δικαίου “δεν μπορούν ποτέ να θεωρηθούν δεδομένα” και υποσχέθηκε στα μέλη της ΕτΠ ότι μπορούν να “υπολογίζουν στην αποφασιστικότητα” της γαλλικής κυβέρνησης να τα υπερασπιστεί κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας.

Η υπεράσπιση του κράτους δικαίου θα είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της προεδρίας, είπε, υπενθυμίζοντας ότι απαιτείται “μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαιοσύνη, αδιάφθορη εξουσία και ελεύθερα και πλουραλιστικά μέσα ενημέρωσης” και ότι αυτά “αμφισβητούνται σήμερα σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ”, κάνοντας μια ελάχιστα συγκαλυμμένη αναφορά σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Ήταν ένας “υπαρξιακός αγώνας” για να διασφαλιστεί ο σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων και των δημοκρατικών ελέγχων και ισορροπιών, πρόσθεσε ο Μακρόν.

Μια άλλη μείζων πρόκληση θα είναι η “προστασία της δημοκρατίας μας από κάθε μορφή χειραγώγησης”, είπε.

Η παραπληροφόρηση και οι απειλές στον κυβερνοχώρο ειδικότερα είναι “ένα φάντασμα που χρησιμοποιείται από τους εχθρούς της Ευρώπης και της φιλελεύθερης δημοκρατίας”.

Αντιμέτωπος με αυτές τις απειλές, ο Πρόεδρος αναγνώρισε ότι “πρέπει να δράσουμε για την καλύτερη προστασία των δημοσιογράφων μας”, καθώς και για την καλύτερη ρύθμιση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και της διαδικτυακής πολιτικής διαφήμισης.

Ο κ. Μακρόν τόνισε επίσης τη σημασία της προστασίας των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, τα οποία θα είναι θεμελιώδη για τη “ζωτικότητα” της δημοκρατίας.

«Η δημοσιογραφική πολιτική δεν μπορεί να υπαγορεύεται από τη χρηματοδότηση της», είπε, υποσχόμενος «ισχυρές πρωτοβουλίες» για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης το 2022.

(Magdalena Pistorius | EURACTIV.fr)

Σχετικα αρθρα

Ευλογιά των πιθήκων: Φθάνουν στην ΕΕ τα πρώτα εμβόλια

admin

Αχτσιόγλου: «Αφαίμαξη 3,8 δισ. των πολιτών και εμπαιγμός από την κυβέρνηση»

admin

Πώς θα συνεχιστούν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία εν μέσω αποκλεισμού των θαλάσσιων λιμένων

admin

Ρωσική ενέργεια ή σκοτάδι και κρύο;

admin

«Ουδέν σχόλιο» από τις Βρυξέλλες για την αναγνώριση του «Turkaegean»

admin

Ουκρανοί πρόσφυγες, το κόστος για την Ευρώπη και οι επιπτώσεις

admin

Ας δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό προς τις ΜμΕ, και οι ΜμΕ θα αποδώσουν

admin

Η Γαλλία θα εκλέξει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης

admin

Ο υποψήφιος για την προεδρία θα «αποπέμψει αμέσως» την αυστριακή κυβέρνηση

admin

ΕΕ: Στέλνει εξοπλισμό για χημικές, βιολογικές και πυρηνικές απειλές στην Ουκρανία

admin

Γ. Κατρούγκαλος για Turkaegean: Ακραία αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο

admin

Κ. Αρβανίτης: «Μαύρη σελίδα» οι δεκάδες νεκροί στη Μελίγια – Παριστάνει πως δεν βλέπει η Ε.Ε.

admin