Image default
Οικονομία

Σκάνδαλο Theranos: Η Ελίζαμπεθ Χολμς ομολόγησε ότι πήγε στον Μέρντοχ για να «φιμώσει» τη WSJ

Τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του Τζον Κέριρου για τη  μεγάλη απάτη του αίματος στη Wall Street Journal ήταν εκείνα που οδήγησαν τη Theranos και την ιδρύτριά της  Ελίζαμπεθ Χολμς στη μεγάλη πτώση. Και αυτά δημοσιεύθηκαν από μία εφημερίδα της οποίας ο εκδότης, Ρούπερτ Μέρντοχ, είχε επενδύσει στην πολλά υποσχόμενη, όπως την έβλεπαν έως τότε στη Wall Street και τη Silicon Valley, νεοφυή επιχείρηση. 

Στην κατάθεσή της στο δικαστήριο η Χολμς παραδέχθηκε ότι προσπάθησε να φιμώσει τον δημοσιογράφο και την εφημερίδα, απευθυνόμενη προσωπικά στον Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος με τις αποκαλύψεις είδε βεβαίως την επένδυσή του να χάνει όλη την αξία της. Δεν βρήκε όμως την ανταπόκριση που περίμενε. 

«Πήγατε προσωπικά στον ιδιοκτήτη της Wall Street Journal, προσπαθώντας να “σκοτώσετε” το ρεπορτάζ, έτσι δεν είναι;» ρώτησε ο εισαγγελέας, Ρόμπερτ Λιτς. «Ναι, το έκανα» απάντησε η Χολμς. 

Το πρώτο άρθρο του Τζον Κέριρου δημοσιεύθηκε στις 15 Οκτωβρίου το 2015, ενώ ακολούθησαν αρκετά ακόμη τα οποία άνοιξαν ένα «τσουνάμι» ερευνών για τι πραγματικά συνέβαινε στην εταιρεία που υποστήριζε ότι με μία καινοτόμα συσκευή και λίγες σταγόνες αίματος μπορεί να πραγματοποιήσει δεκάδες πολύπλοκες εξετάσεις αίματος. Οι έρευνες κατέληξαν στην άσκηση δίωξης κατά της Χολμς το 2018.

Η ιδρύτρια της εταιρείας αντιμετωπίζει συνολικά 11 κατηγορίες που συνδέονται με την εξάπατηση ασθενών και επενδυτών. Εάν κριθεί ένοχη αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 20 ετών. Η ίδια έχει δηλώσει αθώα. Διατείνεται ότι η ίδια, που ήταν διευθύνουσα σύμβουλος, πραγματικά πίστευε πως η συσκευή της έδινε αξιόπιστα αποτελέσματα εξετάσεων, ενώ επιρρίπτει την ευθύνη στον πρώην σύντροφό της και πρόεδρο της εταιρείας, Ραμές Σάνι Μπαλουάνι, ο οποίος όπως λέει, ήλεγχε κάθε πτυχή της ζωής της και είχε κακοποιητική συμπεριφορά απέναντί της. 

Σχετικα αρθρα

Στουρνάρας: Το κόστος του χρήματος θα περιοριστεί στην Ελλάδα

admin

Ρωσία: Ρεκόρ κερδών από εξαγωγές ορυκτών καυσίμων

admin

Costa Cruises: Εστίαση στην ελληνική αγορά κρουαζιέρας

fastpath

Safe Bulkers: Νέα προσθήκη Capesize πλοίου στον στόλο

fastpath

Προς οριστικό τέλος στα προγράμματα επιδότησης εισφορών λόγω πανδημίας

admin

Ενάμιση εκατομμύριο “ρεζερβέ” αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό τις επόμενες δύο εβδομάδες

admin

Ηλεκτρικό ρεύμα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για να λάβουν την αποζημίωση έως 600 ευρώ

admin

Power Pass: Τα «μυστικά» για να μην απορριφθεί η αίτηση

admin

Καλοκαιρινό Fuel Pass «γιοκ» – Νέες εξελίξεις για το επίδομα βενζίνης

admin

Βερολίνο: Μεγάλες απώλειες για το αεροδρόμιο από την η απόσυρση μέρους του στόλου της Εasyjet

admin

Ρωσία: Επιπλέον 1 τρισ. ρούβλια από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων φέτος

admin

Γερμανία: Προς επανενεργοποίηση των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα

admin