Image default
Οικονομία

Ι. Σμυρλής: Με «αντισώματα» οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις – Εφικτός στόχος η αύξηση των εξαγωγών

Στην ανθεκτικότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες – όπως είπε – κατάφεραν να αντέξουν κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συγκυρίες, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής στο Ετήσιο Ψηφιακό Συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Τα παραπάνω – όπως παρατήρησε – αποτυπώνονται στα στοιχεία για την αξία των εξαγωγών, η οποία, χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσιάζει αύξηση κατά 3,2% για το 2020, ενώ κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 η αξία τους είχε περαιτέρω ανοδική πορεία κατά 19,2%, με αποτέλεσμα ο στόχος της κυβέρνησης για αύξηση των εξαγωγών σε 48% επί του ΑΕΠ έως το 2023, από 37% του 2019 να μην φαντάζει πλέον ανέφικτος.

Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε επίσης στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, με τη Γενική Γραμματεία ΔΟΣΕ του ΥΠΕΞ, να αναλαμβάνει το καθήκον να αποτυπώσει με σαφήνεια, σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο τους νέους στόχους, αλλά και να ενσωματώσει τις προκλήσεις της οικονομικής διπλωματίας. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται συγκληθεί, όπως είπε, στο αμέσως προσεχές διάστημα το «Εθνικό Συμβούλιο Εξωστρέφειας» που λειτουργεί υποστηρικτικά στην Enterprise Greece, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της στενής συνεργασίας κυβέρνησης – Περιφερειών – φορέων – Επιμελητηρίων – επιχειρήσεων, μέσω στοχευμένων δράσεων και εργαλείων Οικονομικής Διπλωματίας, καθώς επίσης και τον σχεδιασμό σύστασης εντός του 2022 «Γραφείων Εξωστρέφειας», ανά περιφέρεια σε συνεργασία με τα τοπικά επιμελητήρια τα οποία θα λειτουργούν ως οι αντένες μας σε κάθε περιφέρεια.

Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας τόνισε ακόμη ότι η ελληνική οικονομία επέδειξε πραγματικά αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στα νέα δεδομένα που επέβαλε η πανδημία στην παγκόσμια κοινότητα, θέτοντας σημαντικά θεμέλια για την επόμενη μέρα.

– - -

Σχετικα αρθρα

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων στις 3 Απριλίου

admin

ΗΠΑ: Στο 3,4% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2023 – Πτώση στις αιτήσεις ανεργίας 

admin

Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των ανατιμήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2024

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin