Image default
Ευρώπη

Αξιωματούχος SPD: Οι σοσιαλιστές πρέπει να χτίζουν «προοδευτικές» συμμαχίες

Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές θα πρέπει να χτίζουν συμμαχίες με προοδευτικά κόμματα «όπου είναι δυνατό», είπε σε συνέντευξη στη EURACTIV Ελλάδος ο Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) στις διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκά θέματα για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

«Ο μεγάλος συνασπισμός ήταν παραδοσιακά μια συμμαχία έσχατης ανάγκης, όποτε ούτε το συντηρητικό ούτε το προοδευτικό μπλοκ κατάφεραν να επιτύχουν την πλειοψηφία. Με τον αυξημένο κατακερματισμό των εκλογικών αποτελεσμάτων και την άνοδο της ακροδεξιάς, αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο σε όλη την Ευρώπη,» υπογράμμισε ο Μπούλμαν, που είναι επίσης πρώην επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών στην Ευρωβουλή.

Πρόσθεσε ότι οι ευρωσοσιαλιστές πρέπει να αναζητούν νέους εταίρους για συμμαχίες, είτε αυτοί είναι στο «φιλελεύθερο φάσμα είτε στην αριστερά για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και μια κοινωνικο-οικολογική ανατροπή».

«Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πολλές κρίσεις του σήμερα και του αύριο. Είδαμε ότι ένας μεγάλος συνασπισμός [με τη δεξιά] μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο και χαμένες ευκαιρίες, επίσης στην ευρωπαϊκή σφαίρα», είπε.

«Προοδευτικοί» επανάφεραν την ανάκαμψη της Ελλάδας

Αναφερόμενος στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ο Μπούλμαν τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια σπουδαία χώρα και βρίσκεται υπό μεγάλη πολιτική, οικονομική και κοινωνική πίεση την τελευταία δεκαετία.

«Η συντηρητική πολιτική λιτότητας έχει επιδεινώσει τις πολλές κρίσεις που έπρεπε να περάσει η Ελλάδα και χωρίς τους προοδευτικούς στην εξουσία, η ανάκαμψη ως τώρα δεν θα ήταν δυνατή», είπε,

Δήλωσε πεπεισμένος ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τον αγώνα για μια ισχυρή, κοινωνική και οικολογική ανάκαμψη και η επιλογή της ηγεσίας του θα είναι επιτυχής.

Αναφορικά με την οικοδόμηση συμμαχιών, είπε ότι είναι είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουμε ανοιχτοί στην εξεύρεση εταίρων σε όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα.

«Στην περίπτωσή μας στη Γερμανία, έπρεπε να επιλέξουμε να εξερευνήσουμε νέους τρόπους πολιτικών πλειοψηφιών αφού η εκλογή μας άφησε την εντολή να ηγηθούμε της νέας γερμανικής κυβέρνησης αλλά χωρίς έναν αρκετά ισχυρό εταίρο για να σχηματίσουμε μια σταθερή δικομματική πλειοψηφία», υπογράμμισε, αναφερόμενος στη νέα γερμανική κυβερνητική πλειοψηφία μεταξύ σοσιαλδημοκρατών, φιλελευθέρων και Πρασίνων.

«Πιστεύω, ωστόσο, ότι η οικοδόμηση ενός προοδευτικού συνασπισμού απαιτεί πάντα ένα υπόβαθρο συγκεκριμένων εθνικών συνθηκών και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που μόνο οι αντίστοιχοι εταίροι μας μπορούν να καθορίσουν», κατέληξε.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Europe Elects για την EURACTIV, οι σοσιαλιστές σε όλη την Ευρώπη έχουν σημειώσει άνοδο μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

 

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: Πόσο θα μειωθεί η ρωσική παραγωγή όταν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ

admin

Η ΕΕ υποβαθμίζεται σε αναδυόμενη οικονομία;

admin

ΕΕ: Το νέο μέτωπο κυρώσεων- Πιέσεις για «μπλόκο» στους Ρώσους ταξιδιώτες

admin

Αγώνας για το LNG μεταξύ Ασίας και Ευρώπης

admin

ΕΕ: Εγκρίθηκε ο κανονισμός για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% τον χειμώνα

admin

ΕΕ: Χίλιοι ασθενείς και τραυματίες από την Ουκρανία έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη

admin

Ζελένσκι: Επίθεση στην ΕΕ επειδή «λόγω γραφειοκρατίας καθυστερούν τα 8 δισ.»

admin

Στις Βρυξέλλες στις 18 Αυγούστου οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου

admin

Η κατάσταση στην εργασιακή πολιτική της ΕΕ

admin

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Πούτιν στο Σότσι: Τι να περιμένουμε

admin

Στο Ντάλας, ο Όρμπαν καλεί τους Αμερικανούς συντηρητικούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις εκλογές του 2024

admin

Η Ελλάδα λέει ότι η ανάκαμψη του τουρισμού θα βοηθήσει να μειωθεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης

admin