Image default
Οικονομία

ΗΠΑ: Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Νοεμβρίου αναμένεται να δείξει κέρδη

Η τροχιά της αμερικανικής οικονομίας, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές και μια ταραχώδης χρονιά πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, θα τεθεί στο επίκεντρο το πρωί της Παρασκευής όταν η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει στοιχεία για προσλήψεις και ανεργία τον Νοέμβριο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του - προβλέπουν αύξηση 550.000 θέσεων εργασίας, ένας ισχυρός αριθμός που υποδηλώνει οικονομική δυναμική. Τον Οκτώβριο, οι εργοδότες πρόσθεσαν 531.000 θέσεις εργασίας και οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας άγγιξαν πρόσφατα το χαμηλό των τελευταίων 52 ετών.

Η απασχόληση έχει βοηθηθεί από τη μείωση των κρουσμάτων με την παραλλαγής Δέλτατου κορωνοϊού σε πολλά μέρη και τις αυξημένες προσλήψεις σε μπαρ και εστιατόρια, καθώς και σε καταστήματα, γραφεία και εργοστάσια. Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον απειλεί ορισμένα από αυτά τα κέρδη, αλλά είναι πολύ νωρίς για να «μετρήσουμε τον κίνδυνο για την οικονομία», αναφέρουν οι New York Times.

Η Wall Street στοιχηματίζει ότι οι ΗΠΑ πρόσθεσαν περισσότερες από μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, ωθώντας πιθανώς την Federal Reserve να τερματίσει μια τεράστια στρατηγική οικονομικής τόνωσης ταχύτερα από το προγραμματισμένο.

Ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Νοέμβριο πιθανότατα θα αυξηθεί κατά 573.000 από 531.000 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Οι εταιρείες αυξάνουν τους μισθούς και ήταν πιο επιθετικές στις προσλήψεις. Η λήξη των επιπλέον επιδομάτων ανεργίας τον Σεπτέμβριο θα ωθήσει περισσότερους ανθρώπους να αναζητήσουν εργασία, λένε οι ειδικοί.

Ωστόσο, θα μπορούσε να χρειαστούν ενάμιση χρόνο οι ΗΠΑ για να επαναφέρουν την απασχόληση στα προ πανδημίας επίπεδα, ακόμη και η οικονομία συνεχίσει να έχει κατά μέσο όρο 500.000 νέες θέσεις εργασίας το μήνα. Η εργατική κρίση δεν θα εξαφανιστεί σύντομα.

Το επίσημο ποσοστό ανεργίας φαίνεται να μειώνεται στο 4,5% από 4,6%. Αυτό δεν είναι εντελώς ακριβές. Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να μην καταγράφει όλους τους ανθρώπους που είναι πραγματικά άνεργοι. Ούτε ο επίσημος αριθμός περιλαμβάνει τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό και δεν υπολογίζονται στο ποσοστό ανεργίας.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας είναι μερικές μονάδες υψηλότερο. Όχι όμως επειδή οι δουλειές είναι λίγες. Οι θέσεις εργασίας πλησιάζουν σε υψηλό επίπεδο και οι Αμερικανοί λένε ότι η αγορά εργασίας είναι τόσο καλή όσο ποτέ.

Η μόνιμη ζημιά από την πανδημία είναι πιο εμφανής στο ποσοστό των ικανών πολιτών 16 ετών και άνω στο εργατικό δυναμικό. Το λεγόμενο ποσοστό συμμετοχής έπεσε στο χαμηλό 47 ετών του 60,2% το 2020 και μόλις έχει υποχωρήσει το περασμένο έτος.

Πριν την πανδημία το ποσοστό ήταν 63,4%.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι περισσότεροι άνθρωποι εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό τον Νοέμβριο, αλλά η χειρότερη έλλειψη εργατικού δυναμικού των τελευταίων δεκαετιών θα συνεχιστεί – και θα ανακόψει την οικονομική ανάκαμψη – έως ότου περισσότεροι άνθρωποι συνεχίσουν να εργάζονται ή να αναζητήσουν εργασία.

Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ σίγουρα «επωφελούνται» από την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Οι μισθοί αυξάνονται κατακόρυφα. Η μέση ωριαία αμοιβή αυξήθηκε κατά 4,9% τους τελευταίους 12 μήνες και παρόμοια μέτρηση αναμένεται τον Νοέμβριο. Το μειονέκτημα; Οι αυξανόμενοι μισθοί τροφοδοτούν τη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τα τελευταία 31 χρόνια. Έτσι, το κόστος ζωής αυξάνεται ταχύτερα από τα χρήματα που κερδίζουν οι Αμερικανοί.

-

Σχετικα αρθρα

Στα λευκά ντύνει η Ελπίς τη χώρα: Τι ισχύει για εργαζόμενους και εργοδότες

admin

ΕΦΚΑ: Χήρες τριών ταχυτήτων…

admin

Νέα «αρνητική διαφήμιση» για την Peloton λόγω τηλεοπτικής σειράς

admin

Η Παγκόσμια Τράπεζα δέχεται πιέσεις να αποδεσμεύσει τα αφγανικά κεφάλαια

admin

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το ΓΕΜΗ και τη σύσταση εταιρειών

admin

Οι επενδυτές ποντάρουν στο τέλος της πανδημίας

admin

Υπ. Εργασίας: Τι πληρώνεται την περίοδο 24-28 Ιανουαρίου

admin

Σοβαρές οι συνέπειες της πανδημίας στη γερμανική οικονομία 

admin

Goldman Sachs: Από Μάρτιο κάθε συνεδρίαση και αύξηση των επιτοκίων για την Fed

admin

Ακίνητα: Δίμηνη παράταση στις μεταβιβάσεις με τις παλιές αντικειμενικές αξίες

admin

Τουρκία: Γιατί δόθηκε οδηγία στις τράπεζες να μην διανέμουν μερίσματα

admin

Χαμηλότοκα δάνεια σε μικρομεσαίους για επενδύσεις

admin