Image default
Επιχειρήσεις

Σύνοδος του Ελληνικού Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών στη Βοστώνη

Mε μεγάλη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια διαδικτυακή σύνοδος του Ελληνικού Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών (HIAS). Πρόκειται για μία ακαδημαϊκή πρωτοβουλία Ελλήνων της διασποράς, που φιλοδοξεί να φέρει αναγνωρισμένους Έλληνες ακαδημαϊκούς από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου κοντά με τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα και να δημιουργήσει γέφυρες συνεργασίας με τα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Χρήστου Δήμα, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Βοστώνη. Ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας εξήρε την πρωτοβουλία της ίδρυσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών, εκφράζοντας τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια ακαδημαϊκής δικτύωσης. Ο κ. Δήμας ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα της κυβέρνησης για την προώθηση και την αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας στην Ελλάδα, παρουσίασε πολιτικές που υποβοηθούν την καινοτομία και τη διασύνδεση της έρευνας με την ανάπτυξη και αναφέρθηκε στη δρομολόγηση της δημιουργίας κέντρου καινοτομίας στις εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στην Αττική. Από την πλευρά του, ο γενικός πρόξενος, Στράτος Ευθυμίου, τόνισε τη νευραλγική σημασία της αξιοποίησης της επιστημονικής διασποράς της Ελλάδας και τις δυνατότητες που προσφέρει η επιστημονική διπλωματία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όντας ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας, ο πρόεδρος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Υπολογιστικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Πέτρος Κουμουτσάκος, παρουσίασε την αποστολή και τους λόγους που οδήγησαν διακεκριμένους ακαδημαϊκούς από εμβληματικά πανεπιστήμια να ενωθούν με στόχο την προώθηση της επιστημονικής γνώσης στην Ελλάδα και την αναστροφή του brain drain.

Η καθηγήτρια στο ΕΜΠ Δώρα Βαρβαρήγου και ο καθηγητής στο ΜΙΤ Δημήτρης Μπερτσιμάς συζήτησαν για τη δημιουργία γεφυρών της διασποράς με την Ελλάδα και έδωσαν παραδείγματα αυτής της συνεργασίας. Ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής και η καθηγήτρια Ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο του Rice Λυδία Καυράκη παρουσίασαν πρωτοβουλίες του Ινστιτούτου για συνεργασίες με πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, καθώς και την ενδυνάμωση της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας μέσω συνεργασιών με τους απόδημους συναδέλφους τους.

Την πρωτοβουλία του Ινστιτούτου για την προώθηση της ρομποτικής στην Ελλάδα ανέλυσαν ο Γιώργος Παππάς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας και ο Μιχάλης Τριαντάφυλλου, καθηγητής στο ΜΙΤ, ενώ η Ελένη Χατζή (ΕΤΗ Zurich) και η Δάφνη Μανουσάκη (ΙΤΕ Κρήτης) παρουσίασαν τα επόμενα βήματα του HIAS που περιλαμβάνουν συνέδρια, κοινά ερευνητικά προγράμματα και τη δημιουργία γραφείων εργασίας για τα μέλη του Ινστιτούτου στην Ελλάδα.

Η σύνοδος έκλεισε με την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των συμμετεχόντων καθηγητών και του κ. Δήμα, την οποία διοργάνωσαν ο Ευθύμιος Καξίρας (καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του Χάρβαρντ) και ο Δημήτρης Ψάλτης (καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λωζάνης).

Περισσότερες πληροφορίες για την αποστολή και τα μελλοντικά σχέδια του Ελληνικού Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα hellenic-ias.org.

Διαβάστε ακόμη

Amazon: Στο κλαμπ των σημαντικών τεχνολογικά αγορών η Ελλάδα με τη νέα επένδυση 

Beat: Πώς αντιμετωπίζει την «γκρίνια» των χρηστών που δεν βρίσκουν ταξί και τι σχεδιάζει για το 2022 (pics)

Τέσσερις εργολάβοι σε θέση μάχης για 350 εκατ., το τηλεοπτικό μπλόκο των Κουτσολιούτσων και ο εφοπλιστής που απογειώνει την Αντίπαρο 

Σχετικα αρθρα

Zημιές άνω των 12 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο για την γερμανική Uniper

admin

Χρηματιστήριο: Η αναµέτρηση µε τις 900 µονάδες… προ των πυλών

admin

Swarovski Story: Πώς έγινε ένα από τα μεγαλύτερα brands στον κόσμο της πολυτέλειας

admin

Πιο κοντά το Food Hall στη στοά του Αρσακείου

admin

Docandu: Αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του μεγαλύτερου νοσοκομείου Παίδων των Βαλκανίων

admin

Alpha Trust Ανδρομέδα: Μεταβολές στα ποσοστά μετόχων

admin

Amazon: Οι Αρχές παρενοχλούν τον Μπέζο και τον Τζάσι με την έρευνά τους

admin

Συνεργασία Αegean με Εmirates για 8 ελληνικούς προορισμούς

admin

Attica Bank: Μέχρι 8 Σεπτεμβρίου το δικαίωμα εξαγοράς των warrants

admin

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα κέρδη της Home Depot – Στα 43,79 δισ. δολάρια οι πωλήσεις τριμήνου

admin

Walmart: Πάνω από τις προσδοκίες οι πωλήσεις το δεύτερο τρίμηνο – Άνοδος για τη μετοχή

admin

Βουτιά για τη μετοχή της SoftBank – Κοντά στο μηδέν το μερίδιο του fund Elliott

admin