Image default
Ευρώπη

Φόβοι για επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρώπη σε λίγους μήνες

Οι αρχές δημόσιας υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν την Πέμπτη (2 Δεκεμβρίου) ότι η παραλλαγή Όμικρον θα μπορούσε να ευθύνεται για πάνω από τις μισές λοιμώξεις COVID-19 στην Ευρώπη μέσα σε λίγους μήνες. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί περιπτώσεις σοβαρής νόσου στην περιοχή.

Η εκτίμηση αυτή συνάδει με αρχικές πληροφορίες πάνω στην πολύ υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον, μεγαλύτερη από εκείνη της παραλλαγής Δέλτα που μέχρι τώρα θεωρούνταν η πιο μεταδοτική.

«Με βάση μαθηματικά μοντέλα που δημιούργησε το ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Όμικρον θα μπορούσε να ευθύνεται για τις μισές λοιμώξεις SARS-CoV-2 στην ΕΕ/ ΕΟΧ εντός των προσεχών μηνών», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε δήλωσή του.

Η ΕΕ και ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ) περιλαμβάνουν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, μαζί με την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία σχετικά με τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον, αλλά η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την COVID-19, Μαρία βαν Κέρκοβ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η υπηρεσία αναμένεται να έχει δεδομένα για την Όμικρον εντός ημερών.

Την Πέμπτη, ο ανώτερος επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί δήλωσε ότι η Όμικρον μπορεί να πάρει τη θέση της Δέλτα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Η Ευρώπη έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 79 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε το ECDC.

Οι μισές από αυτές τις περιπτώσεις ήταν ασυμπτωματικές και οι άλλες μισές παρουσίασαν μόνο ήπια συμπτώματα. Δεν υπήρξαν περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας, νοσηλείας ή θανάτου.

Αναφορικά με την ηλικία και το καθεστώς εμβολιασμού όσων νόσησαν από την παραλλαγή Όμικρον, η πλειονότητα ήταν νέοι άνθρωποι και πλήρως εμβολιασμένοι.

Το ECDC δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά σημείωσε ότι, καθώς εκείνοι που νόσησαν ήταν ταξιδιώτες, θα μπορούσαν επίσης να θεωρηθούν υγιέστεροι από τον γενικό πληθυσμό.

«Οι εμβολιασμοί για όσους είτε δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί είτε δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και οι ενισχυτικές δόσεις για άτομα άνω των 40 ετών είναι απαραίτητα στοιχεία», ανέφερε η Διευθύντρια του ECDC Αντρέα Άμον.

Τα μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης, ο επαρκής εξαερισμός σε κλειστούς χώρους και η τηλεργασία έχουν επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικά στη μείωση της μετάδοσης, σημείωσε.

Σχετικα αρθρα

Η Επιτροπή διστάζει να παρέμβει για να δοθεί μια απάντηση στην κρίση του τομέα του χοίρειου κρέατος

admin

Φον ντε Λάιεν: Οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία αν δεν συμμορφωθεί στο θέμα της Ουκρανίας

admin

Μελέτη: Πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι πέθαναν το 2019 από αντιμικροβιακή αντοχή

admin

Δεύτερη έρευνα για την πορτογαλική υπηκοότητα του Αμπράμοβιτς

admin

Γαλλία: Στόχος η «οικολογική κυριαρχία για την Ευρώπη» στις άτυπες συνομιλίες της ΕΕ

admin

Κροατία: Στην Καθολική Εκκλησία 160 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ

admin

CEO Stellantis: H προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη ενέχει περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς κινδύνους

admin

Επίτροπος Υγείας: Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό είναι το τελευταίο κύμα της πανδημίας

admin

Διάσκεψη για την Προστασία των Συνόρων: Στις διοργανώτριες χώρες η Ελλάδα 

admin

Επίτροπος υγείας: Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό είναι το τελευταίο κύμα της πανδημίας

admin

Σολτς: Δεν είναι λογική η σιωπή απέναντι στην ένταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας

admin

Μακρόν: Κοινή δράση της ΕΕ απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία

admin