Image default
Ευρώπη

Φόβοι για επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρώπη σε λίγους μήνες

Οι αρχές δημόσιας υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν την Πέμπτη (2 Δεκεμβρίου) ότι η παραλλαγή Όμικρον θα μπορούσε να ευθύνεται για πάνω από τις μισές λοιμώξεις COVID-19 στην Ευρώπη μέσα σε λίγους μήνες. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί περιπτώσεις σοβαρής νόσου στην περιοχή.

Η εκτίμηση αυτή συνάδει με αρχικές πληροφορίες πάνω στην πολύ υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον, μεγαλύτερη από εκείνη της παραλλαγής Δέλτα που μέχρι τώρα θεωρούνταν η πιο μεταδοτική.

«Με βάση μαθηματικά μοντέλα που δημιούργησε το ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Όμικρον θα μπορούσε να ευθύνεται για τις μισές λοιμώξεις SARS-CoV-2 στην ΕΕ/ ΕΟΧ εντός των προσεχών μηνών», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε δήλωσή του.

Η ΕΕ και ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ) περιλαμβάνουν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, μαζί με την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία σχετικά με τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον, αλλά η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την COVID-19, Μαρία βαν Κέρκοβ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η υπηρεσία αναμένεται να έχει δεδομένα για την Όμικρον εντός ημερών.

Την Πέμπτη, ο ανώτερος επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί δήλωσε ότι η Όμικρον μπορεί να πάρει τη θέση της Δέλτα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Η Ευρώπη έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 79 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε το ECDC.

Οι μισές από αυτές τις περιπτώσεις ήταν ασυμπτωματικές και οι άλλες μισές παρουσίασαν μόνο ήπια συμπτώματα. Δεν υπήρξαν περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας, νοσηλείας ή θανάτου.

Αναφορικά με την ηλικία και το καθεστώς εμβολιασμού όσων νόσησαν από την παραλλαγή Όμικρον, η πλειονότητα ήταν νέοι άνθρωποι και πλήρως εμβολιασμένοι.

Το ECDC δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά σημείωσε ότι, καθώς εκείνοι που νόσησαν ήταν ταξιδιώτες, θα μπορούσαν επίσης να θεωρηθούν υγιέστεροι από τον γενικό πληθυσμό.

«Οι εμβολιασμοί για όσους είτε δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί είτε δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και οι ενισχυτικές δόσεις για άτομα άνω των 40 ετών είναι απαραίτητα στοιχεία», ανέφερε η Διευθύντρια του ECDC Αντρέα Άμον.

Τα μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης, ο επαρκής εξαερισμός σε κλειστούς χώρους και η τηλεργασία έχουν επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικά στη μείωση της μετάδοσης, σημείωσε.

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: Πόσο θα μειωθεί η ρωσική παραγωγή όταν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ

admin

Η ΕΕ υποβαθμίζεται σε αναδυόμενη οικονομία;

admin

ΕΕ: Το νέο μέτωπο κυρώσεων- Πιέσεις για «μπλόκο» στους Ρώσους ταξιδιώτες

admin

Αγώνας για το LNG μεταξύ Ασίας και Ευρώπης

admin

ΕΕ: Εγκρίθηκε ο κανονισμός για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% τον χειμώνα

admin

ΕΕ: Χίλιοι ασθενείς και τραυματίες από την Ουκρανία έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη

admin

Ζελένσκι: Επίθεση στην ΕΕ επειδή «λόγω γραφειοκρατίας καθυστερούν τα 8 δισ.»

admin

Στις Βρυξέλλες στις 18 Αυγούστου οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου

admin

Η κατάσταση στην εργασιακή πολιτική της ΕΕ

admin

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Πούτιν στο Σότσι: Τι να περιμένουμε

admin

Στο Ντάλας, ο Όρμπαν καλεί τους Αμερικανούς συντηρητικούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις εκλογές του 2024

admin

Η Ελλάδα λέει ότι η ανάκαμψη του τουρισμού θα βοηθήσει να μειωθεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης

admin