Image default
Οικονομία

Fitch: Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Τουρκίας

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την προοπτική  (outlook) της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας σε «αρνητική», από «σταθερή», λόγω των κινδύνων που προκαλεί η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας και  ιδιαίτερα της συνεχιζόμενης αύξησης του πληθωρισμού.

«Η διατήρηση ενός αρνητικού πραγματικού επιτοκίου, θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω την εγχώρια εμπιστοσύνη, αυξάνοντας τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα- εάν κλονιστεί η εμπιστοσύνη των καταθετών- και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την μέχρι τώρα πρόσβαση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στην εξωτερική χρηματοδότηση», αναφέρει στην έκθεση αξιολόγησης ο οίκος Fitch.

Από την αρχή του χρόνου, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 46% της αξίας της έναντι του δολαρίου, με τον οίκο Fitch να προειδοποιεί ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ήταν πρόωρη καθώς ο πληθωρισμός ήταν σε ανοδική πορεία. 

Η Στατιστική Υπηρεσία στην Αγκυρα ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 21,31% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή εδώ και τρία χρόνια, με τους περισσότερους διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν ότι  το 2022  θα μπορούσε ο πληθωρισμός να σκαρφαλώσει στο 30%. 

Αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρή υποτίμηση του νομίσματος, καθώς  τα εισαγόμενα προϊόντα ,όπως φάρμακα, πετρέλαιο και άλλες πρώτες ύλες πρέπει να αγοραστούν ακριβότερα στο εξωτερικό. Ο υψηλός πληθωρισμός μειώνει το εισόδημα και τις αποταμιεύσεις των Τούρκων, γεγονός που θέτει πολλά νοικοκυριά σε δύσκολη θέση. Οι ειδικοί κατηγορούν τον Τούρκο πρέοδρο Ερντογάν για αυτό, καθώς με την προτροπή του, η κεντρική τράπεζα μείωσε τους τελευταίους μήνες τα επιτόκια κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, παρά τον υψηλό πληθωρισμό. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αλλάξει μέχρι τώρα τέσσερις διοικητές στην Κεντρική Τράπεζας τα τελευταία δυόμισι χρόνια, ενώ προχθές υπέβαλε την παραίτησή του και ο υπουργός Οικονομικών Λουτφί Ελβάν. Ο διάδοχός του, Νουρεντίν Νεμπάτι, υποστήριξε μάλιστα στο Twitter ότι «δεν είναι πρόβλημα» να διατηρηθούν τα επιτόκια χαμηλά, υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Σχετικα αρθρα

Τρεις ημέρες χωρίς ηλεκτρικό οι βιομηχανίες στην Τουρκία

admin

Υπ. Εργασίας για κακοκαιρία: Υπενθύμιση για υποχρεώσεις επιχειρήσεων και δικαιώματα εργαζομένων

admin

ΔΙΜΕΑ: Νέα πρόστιμα για μη τήρηση μέτρων κατά του covid και για παρεμπόριο

admin

Πληθωρισμός και γεωπολιτικό σκηνικό ενισχύουν τα πολύτιμα μέταλλα

admin

ΕΕ: Πακέτο οικονομικής βοήθειας 1,3 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

admin

Παράταση για επίδομα θέρμανσης, μεταβιβάσεις ακινήτων και κορονοχρέη

admin

«Πέφτουν» σήμερα οι υπογραφές για την εξαγορά της Viva Wallet από την JP Morgan

admin

Ανάπτυξη 5,2% προβλέπει για το α’ εξάμηνο 2022 το ΚΕΠΕ

admin

Τρ. Πειραιώς: Πληθωρισμός – ενέργεια και πανδημία θα προσδιορίσουν τις προσδοκίες στην οικονομία τους επόμενους μήνες

admin

Ακρίβεια σε καύσιμα: Οι Βρυξέλλες προτιμούν τις «επιταγές» σε ευάλωτους, παρά να μειωθεί ο ΦΠΑ

admin

Τουρκία: Η αισιοδοξία για τον πληθωρισμό σταθεροποιεί τη λίρα

admin

Ευρωζώνη: Υποτονική η ανάκαμψη- «Αγκάθι» οι υπηρεσίες

admin