Image default
Πολιτική

Μεταναστευτικό – «Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα»: Η εικόνα που αντίκρισε ο Πάπας στη Λέσβο

Η δεύτερη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα μέσα σε πέντε χρόνια, το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν από τα γεγονότα που σημάδεψαν την ειδησεογραφία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, εκτός από τις συναντήσεις που είχε όμως με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, βρέθηκε ξανά στην Λέσβο, σε μία συμβολική κίνηση στήριξης της χώρας μας στην προσπάθεια αντιμετώπισης και διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος. Η εικόνα, εντελώς διαφορετική σε σχέση με όσα είχε αντικρίσει πριν από πέντε χρόνια.

Άλλωστε τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, αφού από 23.000 διαμένοντες, το νέο προσωρινό ΚΥΤ Μαυροβουνίου, φιλοξενεί μόλις 2.193 αιτούντες άσυλο.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, υποδέχθηκε στο προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, στον Καρά Τεπέ (Μαυροβούνι) της Μυτιλήνης, την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο.

papas-mitarakis-5

Ο Πάπας επισκέφθηκε τους πρόσφυγες στο «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης» στο Καρά Τεπέ (Μαυροβούνι). Κατά την άφιξή του χαιρέτησε τα παιδιά που διαμένουν στο ΚΥΤ. Κάποιοι μάλιστα ζητωκραύγαζαν ενώ άλλοι σήκωσαν τα κινητά τους για να απαθανατίσουν την επίσκεψη του Ποντίφικα. Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που ένα από τα παιδιά του ΚΥΤ έπεσε στην αγκαλιά του.

Η εικόνα που αντίκρισε ο Ποντίφικας ήταν, ευτυχώς, πολύ διαφορετική από αυτή που είδε πριν από πέντε χρόνια, όταν και η χώρα βυθιζόταν στο χάος του μεταναστευτικού με τους πρόσφυγες να ζουν υπό άθλιες συνθήκες.

«Αγιότατε από το 2016 μέχρι και σήμερα έχουν αλλάξει πολλά στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Βρισκόμαστε σήμερα στο χώρο της προσωρινής δομής μετά την καταστροφή της Μόριας. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα ευελπιστούμε η παρουσία όπως σηματοδοτήσει αυτή την αλλαγή προς όφελος των κάτοικων των νησιών. Ήρθε η ώρα να κάνει και Ευρώπη το ίδιο», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο διοικητής του ΚΥΤ του Καρά Τεπέ.

«Η φετινή επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, στην προσωρινή δομή Λέσβου πραγματοποιείται υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες εν συγκρίσει με τη τελευταία φορά που βρέθηκε στο νησί. Τότε, το 2016, στη Λέσβο ήταν εμφανή τα σημάδια της μεταναστευτικής κρίσης. Σημάδια που καθημερινά ξεθωριάζουν και αφήνουν πίσω τους πολύτιμη ευρωπαϊκή εμπειρία, αλλά και ένα αταλάντευτο σεβασμό προς τους ακρίτες του Ανατολικού Αιγαίου. Στο Μαυροβούνι, την προσωρινή δομή που αντικατέστησε τη Μόρια πλέον όλοι οι διαμένοντες μένουν σε οικίσκους, έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα, υπάρχει αίσθημα ασφάλειας στους διαμένοντες. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε με αυταπάρνηση στους πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στη χώρα μας. Εκφράζοντας τις ευρωπαϊκές αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης καθώς και τις αξίες της χριστιανικής μας πίστης. […] Η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή της συζήτησης σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αναζητώντας κοινές ευρωπαϊκές λύσεις σε μια περίοδο που η ήπειρος δοκιμάζεται ξανά από φαινόμενα εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου», ανέφερε από πλευράς του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

kara-tepe-5

Παράλληλα, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιγράφει την προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι Λέσβου.

Το προσωρινό ΚΥΤ Μαυροβουνίου στη Λέσβο καταλαμβάνει μία έκταση περίπου 300 στρεμμάτων, ενώ σήμερα είναι δυναμικότητας έως 8.000 φιλοξενούμενων. Οι χώροι φιλοξενίας αποτελούνται από Οικίσκους και ειδικά διαμερισματοποιημένα Rubhalls, ενώ υπάρχουν και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι καραντίνας.

Σε όλους τους χώρους παρέχονται θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα. Παράλληλα, εντός του ΚΥΤ,

υπάρχουν ειδικά κλιμάκια της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, του ΕΟΔΥ, της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ φιλοξενούνται Διεθνείς Οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Η δημιουργία του προσωρινού ΚΥΤ ήταν μία αναγκαστική επιλογή, καθώς οι πρώτες εγκαταστάσεις υλοποιήθηκαν σε λίγες ημέρες, αμέσως μετά τον εμπρησμό στη Μόρια τον Σεπτέμβριο του 2020, όπου μεταφέρθηκαν, σε εξαιρετικά έκτακτες και δύσκολες συνθήκες και με ασφάλεια περίπου 12.000 άνθρωποι. Τότε, απετράπη μια ανθρωπιστική κρίση, με άμεσες ενέργειες, χωρίς απώλειες με παράλληλο έλεγχο όλου του πληθυσμού για Covid-19 καθώς η πανδημία ήταν σε έξαρση.

Σε αντίθεση με το προσωρινό ΚΥΤ Μαυροβουνίου, το ΚΥΤ Μόριας ήταν μία ανοικτή, άναρχη δομή, χωρίς ασφάλεια, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης και δημόσιας υγείας. Είχε φτάσει να φιλοξενεί το 2020 περίπου 23.000 ανθρώπους, με δυναμικότητα μόλις 2.840, σε σύνολο πλέον των 40.000 ανθρώπων που ήταν στα νησιά. Είχε γίνει το σύμβολο της περιόδου που ντρόπιασε την Ευρώπη, αναφορικά με το μεταναστευτικό και έφερε την Ελλάδα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθιστώντας την στόχο σκληρών επιθέσεων.

Στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου, μέσα σε 12 μήνες και παράλληλα φιλοξενώντας χιλιάδες μετανάστες, εντός του νέου προσωρινού ΚΥΤ Μαυροβουνίου, οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί κατά πολύ. Τα ασυνόδευτα ανήλικα έχουν πλέον μεταφερθεί σε δομές της ενδοχώρας, διαβιούν 2193 αιτούντες άσυλο, ενώ ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ καλύτερος από τον περσινό, καθώς πλέον κανείς δε διαβιεί σε τέντες.

Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η περιμετρική περίφραξη, οι εργασίες αποχέτευσης, τα αντιπλημμυρικά έργα, οι εργασίες οδοποιίας, η ηλεκτροδότηση της δομής, το δίκτυο οδοφωτισμού, το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης, το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης, η σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης και το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Μυτιλήνης. Παρέχεται θέρμανση εντός των οικίσκων (containers), έχουν κατασκευαστεί ειδικές ράμπες για την προσβασιμότητα, ενώ έχουν τοποθετηθεί οικίσκοι, τουαλέτες, ντους, καθώς και χώροι για πλυντήρια ρούχων.

Τέλος, στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής, και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντός του 2022, θα ολοκληρωθεί η κατασκευή της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής Λέσβου, που θα αντικαταστήσει το προσωρινό ΚΥΤ και η οποία θα λειτουργεί με βάση τα πρότυπα φιλοξενίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου. Με αυξημένο αίσθημα ασφάλειας για ωφελούμενους, εργαζόμενους και τοπικές κοινωνίες. Όπως ήδη συμβαίνει στις νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές στη Σάμο, τη Λέρο και την Κω και μέσα στο 2022 και στη Χίο.

Ειδήσεις σήμερα:

Λακωνία: Σκότωσε τη γυναίκα του με τα ίδια του τα χέρια

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Καθαρή νίκη Ανδρουλάκη – Στον β’ γύρο με Παπανδρέου, τα μηνύματα της κάλπης

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Έρχεται η σειρά των 50άρηδων

Σχετικα αρθρα

Το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας: «Χώρος» για νέα μέτρα, τι αλλάζει στις 20 Αυγούστου

admin

Γεωργαντάς: Έκτακτες ενισχύσεις και θεσμικές παρεμβάσεις για τον πρωτογενή τομέα ετοιμάζει η κυβέρνηση

admin

Ηλιόπουλος για παρακολουθήσεις: Το καθεστώς Μητσοτάκη θα απολογηθεί

admin

Γεραπετρίτης για παρακολουθήσεις: Είναι μια μάχη να συναιρεθεί η τεχνολογία με τη δημοκρατία και η εθνική ασφάλεια με το κράτος δικαίου

admin

Φτιάχνουν τα ψηφοδέλτιά τους οι «τρεις μεγάλοι»: Μεγάλο στοίχημα τα νέα πρόσωπα

admin

ΣΥΡΙΖΑ – Ηλιόπουλος: Έρχεται γρήγορα η κατάρρευση του καθεστώτος Μητσοτάκη

admin

Επίσκεψη του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στον Καναδά – Το πρόγραμμα αναλυτικά

admin

Οικονόμου προς Τσίπρα: Οι θεσμοί είναι είναι πολύ ανθεκτικοί, όπως αποδείχθηκε ιδιαίτερα το 2015

admin

Μάντζος: Η ΝΔ «κλείνει το μάτι» στα ακροδεξιά και νεοσυντηρητικά ακροατήρια

admin

Γεωργιάδης σε ΣΥΡΙΖΑ για τις παρακολουθήσεις: «Υποκρίνεστε ότι δεν καταλάβατε τι είπα στους New York Times»

admin

Τσίπρας: Σε ελεύθερη πτώση ο Μητσοτάκης μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων

admin

Απάντηση της Αθήνας σε Τσαβούσογλου–Ακάρ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας

admin