Image default
Οικονομία

Στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον η οικονομία της Ευρώπης

Στη σκιά της παραλλαγής Όμικρον αλλά χωρίς να βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα του, συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση της ομάδας από την εμφάνιση της παραλλαγής πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες. Τη βαρύτητα της εξέλιξης υπογράμμισε την Παρασκευή η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία είπε ότι ήδη ανέμενε να υποβαθμιστούν οι προβλέψεις ανάπτυξης του Ταμείου τον Οκτώβριο λόγω της πανδημίας.

«Μια νέα παραλλαγή που μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, μπορεί να μειώσει την εμπιστοσύνη και από αυτή την άποψη, είναι πιθανό να δούμε κάποιες υποβαθμίσεις των προβλέψεων μας για τον Οκτώβριο για την παγκόσμια ανάπτυξη», δήλωσε η Γκεοργκίεβα σε συνέδριο του Reuters.

Η Γκεοργκίεβα θα βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στην ΕΕ από τις αρχές του 2020, όπου θα παρουσιάσει την προκαταρκτική αξιολόγηση του Ταμείου για την οικονομία της Ευρωζώνης. Η ανησυχία του ΔΝΤ σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της νέας παραλλαγής είναι ευρέως κοινή – και κατανοητή, δεδομένου ότι τα lockdown επανέρχονται σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη.

 Όπως είπε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Λοράνς Μπούν, στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα, η παραλλαγή «προσθέτει στο ήδη υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ανάκαμψη, καθυστερώντας την επιστροφή στην κανονικότητα ή κάτι ακόμα χειρότερο».

Ήδη τον Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ζύγιζε» την απειλή νέων εστιών Covid-19 για τις κατά τα άλλα εύρωστες προβλέψεις της για την ανάπτυξη, καθώς προειδοποίησε για αυξανόμενους «κόντρα-άνεμους» στις προοπτικές. Τώρα φαίνεται ότι ένας από αυτούς τους κινδύνους αποκρυσταλλώνεται, πυροδοτώντας «βίαιες» περιστροφές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στις προοπτικές για τη δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης, δεδομένου ότι η συζήτηση έχει αρχίσει να στρέφεται προς τρόπους προσεκτικής απόσυρσης των μέτρων στήριξης που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη άνοιξη.

Στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν βέβαια συμπεράσματα σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της Όμικρον. Ενώ το νέο στέλεχος εμφανίζει μια πληθώρα γενετικών μεταλλάξεων που θα μπορούσαν να το καταστήσουν πιο μεταδοτικό και πιο πιθανό να παρακάμψει το «τείχος προστασίας» του εμβολίου, τα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τα χαρακτηριστικά του παραμένουν λίγα.

Παράλληλα, τα lockdown έχουν σταδιακά γίνει πιο στοχευμένα κατά τη διάρκεια των διαδοχικών κυμάτων του Covid-19, μειώνοντας την οικονομική ζημιά που επιφέρουν. Επίσης, στην ΕΕ επιταχύνονται οι εκστρατείες ενισχυτικού εμβολιασμού στην ΕΕ, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του ιού.

Έτσι, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέι Πάουελ, αναγνώρισε την Όμικρον ως κίνδυνο για την ανάπτυξη, αφιέρωσε πολύ περισσότερο χρόνο αναλύοντας την ανάγκη να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός. Ορισμένοι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχούν επίσης ότι ο πληθωρισμός θα παρουσιάσει μεγαλύτερη ισχύ παραμονής από την αναμενόμενη.

- - FT

Σχετικα αρθρα

Υπ. Εργασίας για κακοκαιρία: Υπενθύμιση για υποχρεώσεις επιχειρήσεων και δικαιώματα εργαζομένων

admin

ΔΙΜΕΑ: Νέα πρόστιμα για μη τήρηση μέτρων κατά του covid και για παρεμπόριο

admin

Πληθωρισμός και γεωπολιτικό σκηνικό ενισχύουν τα πολύτιμα μέταλλα

admin

ΕΕ: Πακέτο οικονομικής βοήθειας 1,3 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

admin

Παράταση για επίδομα θέρμανσης, μεταβιβάσεις ακινήτων και κορονοχρέη

admin

«Πέφτουν» σήμερα οι υπογραφές για την εξαγορά της Viva Wallet από την JP Morgan

admin

Ανάπτυξη 5,2% προβλέπει για το α’ εξάμηνο 2022 το ΚΕΠΕ

admin

Τρ. Πειραιώς: Πληθωρισμός – ενέργεια και πανδημία θα προσδιορίσουν τις προσδοκίες στην οικονομία τους επόμενους μήνες

admin

Ακρίβεια σε καύσιμα: Οι Βρυξέλλες προτιμούν τις «επιταγές» σε ευάλωτους, παρά να μειωθεί ο ΦΠΑ

admin

Τουρκία: Η αισιοδοξία για τον πληθωρισμό σταθεροποιεί τη λίρα

admin

Ευρωζώνη: Υποτονική η ανάκαμψη- «Αγκάθι» οι υπηρεσίες

admin

Άδ. Γεωργιάδης: Οι τιμές σε αγαθά έχουν αρχίσει να μειώνονται

admin