Image default
Οικονομία

Η Shell αποχωρεί από την ανάπτυξη του κοιτάσματος πετρελαίου «Cambo» στον Ατλαντικό

Στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στη Γλασκώβη, το τεράστιο κοίτασμα «Cambo» στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας, στον Ατλαντικό, ήταν ένα μεγάλο σκοτεινό σύννεφο πάνω από την κλιματική πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης. Τώρα η πετρελαϊκή εταιρεία Shell αποφάσισε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα μόνη της: Η πετρελαϊκή πολυεθνική δεν θα επενδύσει στην ανάπτυξη του κοιτάσματος πετρελαίου, που βρίσκεται 125 χιλιόμετρα δυτικά των Νήσων Σέτλαντ, όπως είχε προγραμματιστεί.

Η εταιρεία δικαιολόγησε την απόσυρση λέγοντας μετά από ενδελεχή εξέταση. κατέληξε ότι το έργο – στο οποίο η Shell κατείχε μέχρι στιγμής μερίδιο 30%- δεν ήταν «αρκετά μεγάλο» για να το συνεχίσει τις εργασίες εκμετάλλευσής του.

Ο προηγούμενος συνεργάτης της Shell στο κοίτασμα “Cambo”, η Siccar Point Energy, εξέφρασε την απογοήτευσή της. Ο βρετανικός οργανισμός πετρελαίου και φυσικού αερίου OGUK τόνισε ότι η απόσυρση της Shell ήταν μια «εμπορική απόφαση μεταξύ εταίρων, αλλά δεν αλλάζει το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βασίζεται σε νέα έργα άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου για να αποφύγει την αυξανόμενη εξάρτηση από τις εισαγωγές».

Πανηγυρίζουν οι οικολόγοι

Αλλά για το κίνημα για την προστασία του κλίματος και τους αναλυτές ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η Shell ενέδωσε στην πίεση του κοινού. Η Καρολάιν Ρανς, εκπρόσωπος της οργάνωσης »Friends of the Earth» είπε στο BBC: «Η δύναμη των ανθρώπων έχει κάνει το Cambo τόσο τοξικό που ακόμη και ο πετρελαϊκός γίγαντας Shell δεν θέλει πλέον να συνδέεται με αυτό». Η κυβέρνηση και η βιομηχανία πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη.

Το πεδίο Cambo ανακαλύφθηκε το 2001. Θα μπορούσε να δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους πετρελαίου και εκατοντάδες θέσεις εργασίας στις περιοχές της Σκωτίας για 25 χρόνια. Το λόμπι του μαύρου χρυσού υποστηρίζει ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Βόρειας Θάλασσας είναι απαραίτητα για μια ομαλή μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον είχε πάντως ταχθεί κατά του «Cambo», αλλά η απόφαση για την άδεια γεώτρησης θα ληφθεί στο Λονδίνο. Η παραδοσιακά ολλανδική εταιρεία Royal Dutch Shell μόλις τον Νοέμβριο είχε αποφασίσει να μεταφέρει την έδρα της στο Λονδίνο.

Σχετικα αρθρα

Κ. Σκρέκας: Συνεχίζεται η προσπάθεια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

admin

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι νέες αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας

admin

Σε ισχύ από 22/4 το «Καλάθι των Νονών», από τις 24/4 το «Καλάθι του Πάσχα» – Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνουν

admin

Ακρίβεια: Όλα τα προϊόντα που μπήκαν στο «Καλάθι των Νονών» και στο «Καλάθι του Πάσχα»

admin

Κ. Χατζηδάκης: Ολοκληρώνεται η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές – Δεν θα δοθεί παράταση

admin

ΑΑΔΕ: Και στα αγγλικά οι ψηφιακές εφαρμογές για απόκτηση ΑΦΜ και κλειδάριθμου

admin

Δώρο Πάσχα: Έως τη Μ. Τετάρτη η καταβολή του – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

admin

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται έπειτα από μία επώδυνη δεκαετία

admin

Morgan Stanley: Η BoE θα μειώσει τα επιτόκιά της τον Μάιο

admin

Ν. Παπαθανάσης: Τον Μάιο το αίτημα στην Ε.Ε. για τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ: Πληρωμή 4,75 εκατ. ευρώ σε 1.141 δικαιούχους

admin

Απευθείας πτήση Σαγκάη-Αθήνα: Fam trip Κινέζων τουριστικών πρακτόρων

admin