Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Eurogroup:Συγχαρητήρια και…767 εκ.€

Ο Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι παρότι σε κάποιες δεσμεύεις υπάρχουν καθυστερήσεις θέλει να δώσει συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για την προσπάθεια που έκανε. Στο μέτωπο των καθυστερήσεων ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα 767 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα αλλά θα πρέπει να προηγηθεί η έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων, διαδικασία στην οποία δεν αναμένονται προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά τις πρόωρες αποπληρωμές δανείων από την ελληνική πλευρά, ο επικεφαλής του Eurogroup επεσήμανε ότι ο Χρ. Σταϊκούρας ενημέρωσε για το θέμα. Εντός του 2022 θα ασχοληθούν οι ΥΠΟΙΚ με το θέμα που εποπτεύει η Κομισιόν.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι θα περιμένουμε επιπλέον πληροφορίες και όπως στο παρελθόν θα γίνει εκτίμηση πως επηρεάζει την πορεία των πληρωμών από την πλευρά της χώρας. Αυτό θα γίνει αρχές του 2022 και θα υπάρξει η σχετική εισήγηση.Καλωσορίσαμε την πρόοδο στην Ελλάδα παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία αλλά και οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και δώσαμε την πολιτική έγκριση για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο Πασκάλ Ντόναχιου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM υπάρχει ξεκάθαρη πρόοδος σε κάποιους τομείς, όπως τα κόκκινα δάνεια και οι ιδιωτικοποιήσεις. Η Ελλάδα, όπως όλες οι χώρες αντιμετωπίζει κινδύνους που σχετίζονται με την πανδημία και τις τιμές ενέργειας, αλλά έχει δείξει ότι μπορεί να τους αντιμετωπίσει.

Η ανακοίνωση 

Το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις μακροοικονομικές της προοπτικές, με βάση τη δωδέκατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύθηκε στις 24 Νοεμβρίου.

Μετά από μια απότομη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν σημαντική οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα φέτος και το 2022 και το 2023. Τα έγκαιρα, στοχευμένα και προσωρινά μέτρα στήριξης που έλαβαν οι ελληνικές αρχές μείωσαν τις επιπτώσεις της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Οι προσπάθειες των αρχών υποστηρίχθηκαν από τα νέα μέσα της ΕΕ, όπως το NGEU και το SURE, που δημιουργήθηκαν στον απόηχο της πανδημίας με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεών της και τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας αναμένεται να παράσχει μια ουσιαστική ώθηση ανάπτυξης και θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την εδραίωση των προσπαθειών προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Χαιρετίζουμε τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πολιτικής που έχουν επιτευχθεί στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας Covid-19 και των καταστροφικών πυρκαγιών τον Αύγουστο του 2021. Ειδικότερα, χαιρετίζουμε την εκπλήρωση της ειδικής δέσμευσης στον τομέα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών που καθιερώνει το διάγραμμα λογαριασμών για την κεντρική διοίκηση και την υιοθέτηση αντιμονοπωλιακών διορθωτικών μέτρων στον ενεργειακό τομέα, γεγονός που ολοκληρώνει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για αυτόν τον τομέα. Επιπλέον, έχει επιτευχθεί καλή πρόοδος στην απλούστευση της αδειοδότησης επενδύσεων, της ιδιωτικοποίησης και της διακυβέρνησης των κρατικών επιχειρήσεων, της κοινωνικής πρόνοιας και της δημόσιας διοίκησης.

Η αβεβαιότητα που συνεπάγεται η πανδημία εξακολουθεί να είναι παρούσα και υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η αποφασιστική αντιμετώπιση των υφιστάμενων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και προκλήσεων που προσδιορίζονται στη 12η έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης. Ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν και να προωθήσουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σημειώνουμε επίσης ορισμένες καθυστερήσεις στους τομείς της δικαιοσύνης και της υγείας και καλούμε τις αρχές να επιταχύνουν την πρόοδο για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων σε αυτούς τους τομείς. Τα θέματα αυτά θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup χαιρετίζει την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η απελευθέρωση του την έκτη δόση των μέτρων για το χρέος που υπόκεινται σε πολιτική. Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ισοδύναμων ποσών εισοδήματος SMP-ANFA και τη μείωση στο μηδέν του αυξητικού τόκου περιθώριο για ορισμένα δάνεια του EFSF. Ανυπομονούμε για τη 13η έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Eurogroup ενημερώθηκε ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής του υπολειπόμενου ποσού του δανείου της από το ΔΝΤ, καθώς και μερικής προπληρωμής των δανείων της στο πλαίσιο της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF) που θα αντιστοιχεί στις πληρωμές κεφαλαίων που οφείλονται το 2022 και το 2023. στο πλαίσιο του GLF, με σκοπό να έχει θετικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: «Πολύ πιο φιλόδοξοι» οι στόχοι για τον ενεργειακό εφοδιασμό

admin

Deutsche Bank: Πέθανε ο πρώην CEO, Ανσύ Τζέιν

admin

Deutsche Bank: Πέθανε ο πρώην CEO, Anshu Jain

admin

Moody’s: Στο Β3 του «junk» το αξιόχρεο της Τουρκίας

admin

Ενεργειακή κρίση: Παίρνουν…φωτιά τα τζάκια στην Γερμανία- Πέλετ με το…δελτίο

admin

Gazprom: Στέλνει επιπλέον φυσικό αέριο στην Ουγγαρία

admin

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Πότε θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι

admin

Δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός. Η Γερμανία ταλαιπωρείται από το φαινόμενο shrinkflation

admin

Από τη μεγάλη μετριοπάθεια στον μεγάλο στασιμοπληθωρισμό – N.Rubini

admin

Fuel Pass 2: Το λάθος που αναβάλει την πληρωμή

admin

Power Pass: Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα της έκτακτης πληρωμής

admin

Ποια νομίσματα θα αντικαταστήσουν ευρώ-δολάριο στο επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας

admin