Image default
Οικονομία

Eurogroup: Εύσημα στην Ελλάδα και μικρές παρατηρήσεις για καθυστερήσεις

“Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, συμφώνησαν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η εκταμίευση ποσού, ύψους 767 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα”, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι με βάση τη 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, «υπάρχει σαφής πρόοδος σε πολλούς τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η συνεχής μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Φυσικά η Ελλάδα όπως και όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ και παντού στον κόσμο, αντιμετωπίζει κινδύνους και αβεβαιότητες, που σχετίζονται με την πανδημία και με την αύξηση των τιμών της ενέργειας, αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να το χειριστεί αυτό». Σημείωσε επίσης, ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ενώ τόνισε ότι η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, θα είναι «μια μεγάλη ευκαιρία για ισχυρή ανάπτυξη».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι ελληνικές Αρχές ολοκλήρωσαν μια επιπλέον δέσμη δεσμεύσεων». Ωστόσο, σημείωσε ότι ορισμένες από αυτές παρουσιάζουν καθυστερήσεις (π.χ. ληξιπρόθεσμες οφειλές), οι οποίες σχετίζονται με την πανδημία, αλλά και με τις δυσκολίες που είχε η χώρα λόγω των πυρκαγιών. «Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να καλύψει το κενό, αλλά μέσα σε μια πολύ θετική αξιολόγηση την οποία συμμερίστηκαν όλα τα κράτη-μέλη», πρόσθεσε ο επίτροπος Οικονομίας. Εξάλλου, απένειμε εύσημα στις ελληνικές Αρχές για την προσπάθειά τους να εφαρμόσουν το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σημειώνοντας ότι αναμένεται να ληφθεί το τέταρτο αίτημα πληρωμής τις επόμενες εβδομάδες.

Τέλος, ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, ανέφερε σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, ότι ορισμένα συγκεκριμένα βήματα καθυστέρησαν αισθητά, ωστόσο αυτό οφείλεται στην επίδραση της πανδημίας. «Όλοι ενθαρρύναμε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει την προσπάθειά της για την επόμενη χρονιά», είπε.

Σχετικα αρθρα

Διαβάστε αύριο στη «Ν»

admin

«Να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη κρίση» λεει ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

admin

Πρώτα, δειλά βήματα, της FED προς την δημιουργία ψηφιακού νομίσματος

admin

ΗΠΑ: Σε υψηλότερο επίπεδο από το 2006 οι πωλήσεις ακινήτων για το 2021

admin

Ακρίβεια: Έως 20% οι ανατιμήσεις στα προϊόντα ζύμης

admin

«Οδικός χάρτης» για τις αναστολές και τα 534 ευρώ

admin

Ανεργία – Πάνω από ένα εκατομμύριο οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ το Δεκέμβριο του 2021

admin

Τουρκία: Το Ιράν «έκοψε» την ροή φυσικού αερίου – Διακοπές ρεύματος

admin

ΕΚΤ: ΄Εντονες εσωτερικές διαφωνίες για την διάρκεια και το ύψος του πληθωρισμού

admin

Απολύσεις στις ΗΠΑ λόγω Όμικρον – Σε υψηλά τριμήνου οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

admin

Κρ. Λαγκάρντ: Πιο ευέλικτη «ερμηνεία» των κανόνων για το έλλειμμα και το χρέος

admin

Β. Κικίλιας: Το χειμώνα χτίζονται οι πρωταθλητές του καλοκαιριού

admin