Image default
BLOOMBERG

Morgan Stanley: Βλέπει τη Fed ως μεγαλύτερη απειλή για τις μετοχές από την μετάλλαξη Omicron

Οι αναλυτές της Morgan Stanley θεωρούν ότι οι επενδυτές που τοποθετούνται σε μετοχές έχουν πιθανώς πιο σημαντικά πράγματα να ανησυχούν από την εμφάνιση του νέου στελέχους του κορονοϊού.

Αν και «δεν ανησυχούν και τόσο για την μετάλλαξη Omicron ως βασικό παράγοντα κινδύνου για τις μετοχές», οι αναλυτές με επικεφαλής τον Michael Wilson βλέπουν προβλήματα αλλού, αφού ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell σηματοδότησε την πιθανή επιτάχυνση της μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων. «Η μείωση του tapering θα οδηγήσει σε χαμηλότερες αποτιμήσεις όπως συμβαίνει πάντα σε αυτό το στάδιο οποιασδήποτε ανάκαμψης», έγραψαν οι αναλυτές σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Ο Brian Nick της Nuveen, του επενδυτικού βραχίονα της TIAA, με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι: «ο σημαντικότερος κίνδυνος για τις προοπτικές μας παραμένει μια ξαφνική αυστηροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών εάν οι κεντρικές τράπεζες αναγκαστούν να ανταποκριθούν στον πληθωρισμό».

Αντίθετα, οι περισσότεροι από τους οικονομικούς κινδύνους και τους κινδύνους της αγοράς που σχετίζονται με τον ιό «παραμένουν πίσω», σύμφωνα με τις προοπτικές που διατυπώνει η Nuveen για το 2022.

S&P 500's valuation level may be at risk if bond yields rise

Άλλες εκτιμήσεις

Άλλοι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της JPMorgan Chase & Co, έχουν επίσης επισημάνει μια επιθετική στροφή από τις κεντρικές τράπεζες και όχι τον Covid-19, ως τον κύριο κίνδυνο για τις προοπτικές που διατυπώνουν για τις μετοχές. Ωστόσο, ενώ η JPMorgan επανέλαβε τη Δευτέρα ότι το βασικό της σενάριο είναι το ράλι των μετοχών να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, η Morgan Stanley βλέπει τον S&P 500 να κινείται χαμηλότερα και τις αποτιμήσεις να υποχωρούν.

«Οι αγορές μετοχών συνεχίζουν τη διαδικασία υποβάθμισής τους που ξεκίνησε πριν από περισσότερους από εννέα μήνες για πολλούς λόγους», έγραψαν οι αναλυτές της Morgan Stanley. Προβλέπουν ότι ο δείκτης τιμής προς κέρδη του S&P 500 θα μειωθεί κατά περίπου 12%, με αυτή την πτώση να είναι δυνητικά βαθύτερη, «καθώς οι επενδυτές των μετοχών αρχίζουν να απαιτούν πολύ υψηλότερα premiums εν αναμονή σημαντικά υψηλότερων μακροπρόθεσμων επιτοκίων».

Ακόμη και οι συνήθως αισιόδοξοι αναλυτές της UBS Global Wealth Management δήλωσαν τη Δευτέρα ότι «αναμένουν μια περίοδο αυξημένης αστάθειας καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τους κινδύνους από την Omicron και τη Fed, έχοντας, ωστόσο, ανεπαρκή και αποσπασματικά δεδομένα». Ενώ συμβουλεύουν τους επενδυτές να απέχουν από μια τυχόν βιαστική έξοδο από περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, οι αναλυτές, με επικεφαλής τον Mark Haefele, τόνισαν ότι η νομισματική σύσφιξη θα μπορούσε να διαμορφώσει μία πτωτική εκδοχή για το βασικό τους σενάριο.

Διαβάστε ακόμη:

Morgan Stanley: Αυξημένος ο κίνδυνος πτώσης του S&P 500 κατά 20%

JP Morgan: Η μετάλλαξη Omicron δεν θα σταματήσει το παγκόσμιο ράλι μετοχών

Σχετικα αρθρα

CVC Capital Partners: Προσανατολίζεται στην εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

admin

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια μετά την έκρηξη του πληθωρισμού

admin

Χρυσός: Σε υψηλό δύο μηνών με φόντο τον πληθωρισμό

admin

Brian Chesky: Ο CEO της Airbnb αποφάσισε να ζει σε διαφορετική πόλη κάθε δύο εβδομάδες

admin

Sony: Πώς εξανεμίστηκαν 20 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της σε μία ημέρα – Ο ρόλος του deal της Microsoft

admin

Burberry: Αναμένει ετήσια αύξηση κερδών 35% – Aυξημένο ενδιαφέρον για τα είδη πολυτελείας

admin

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα θα στηρίξει ισχυρή αντίδραση της ΕΕ σε τυχόν ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

admin

Ενεργειακή κρίση: Πώς οι Ευρωπαίοι μειώνουν τους λογαριασμούς τους

admin

Donald Trump: Θα κατασκευάσει 2.300 πολυτελείς κατοικίες στο Μαϊάμι

admin

Βουτιά 22% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη – Η χειρότερη χρονιά δεκαετιών

admin

Πετρέλαιο: Σε υψηλό επταετίας το brent με φόντο τις γεωπολιτικές αναταραχές

admin

Κομισιόν: «Παράθυρο» για την επιβολή χρεώσεων στις καταθέσεις – Στο ευρωδικαστήριο το θέμα των αρνητικών επιτοκίων

admin