Image default
BLOOMBERG

SoftBank: Οι αρνητικές εξελίξεις που έστειλαν στα τάρταρα τη μετοχή του επενδυτικού κολοσσού

Η μετοχή της επενδυτικής SoftBank συνεχίζει για έβδομη ημέρα της πτωτική της πορεία καταγράφοντας απώλειες έως και 9% στο Τόκιο, καθώς οι εταιρείες που αποτελούν τις βασικές θέσεις του χαρτοφυλακίου της ανακοίνωσαν αρνητικές ειδήσεις.

Ο κινεζικός γίγαντας Didi Global ξεκίνησε τις προετοιμασίες για της αποχώρηση του από το αμερικανικό χρηματιστήριο την Πέμπτη, λίγο μετά την μήνυση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ για να μπλοκάρει την πώληση της Arm από τη SoftBank στην Nvidia Corp.

Ο ιδρυτής της SoftBank, Masayoshi Son έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις και στις δύο εταιρείες και βασίζεται στην ολοκλήρωση της συναλλαγής της Arm για να εξασφαλίσει τεράστια κέρδη για τον επενδυτικό του όμιλο, αποτιμώντας την πώληση στα 9 τρισεκατομμύρια γιεν (80 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η μετοχή της SoftBank υποχώρησε μέχρι τα 5.057 γιεν, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση της από τον Μάρτιο του 2020. Από τις αρχές του έτους καταγράφει πτώση άνω του 35%.

Η μετοχή της Didi υποχώρησε περισσότερο από 22% την Παρασκευή. Η Alibaba Group, η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία διαδικτύου που διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ και η μεγαλύτερης αξίας εταιρεία στο χαρτοφυλάκιο της SoftBank, σημείωσε πτώση άνω του 8% στον απόηχο των ειδήσεων για την Didi.

Απώλειες 3,2 δισ. δολάρια

Σύμφωνα με τον Kirk Boodry της Redex Holdings, «συνολικά, οι απώλειες του Vision Fund -της SoftBank- από τις επενδύσεις σε εισηγμένες στην Κίνα ανέρχονται σε 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής».

The Japanese company's shares have dropped with troubles at its portfolio companies

«Ως θεσμικός επενδυτής, είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε στους πελάτες μας γιατί θα επενδύαμε στον όμιλο SoftBank», δήλωσε ο Makoto Kikuchi, επικεφαλής επενδύσεων στην Myojo Asset Management. «Πρέπει να γνωρίζουμε τη χειρότερη πιθανότητα – ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της SoftBank δεν  έχει πλέον νόημα».

Η πώληση της Arm στην Nvidia βρέθηκε αντιμέτωπη με τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα και πιο πρόσφατα στις ΗΠΑ. Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Son και του επικεφαλής της Nvidia, Jensen Huang, σχετικά με τη συμφωνία, «οι αγορές δεν σημείωσαν άνοδο για την πώληση της Arm», επισήμανε ο Boodry. «Δυστυχώς, πιστεύουμε ότι τα έσοδα από την πώληση θα είχαν δεσμευτεί για την επαναγορά μετοχών».

Η SoftBank ανακοίνωσε ένα πολυαναμενόμενο σχέδιο επαναγοράς 1 τρισεκατομμυρίου γιεν στις 8 Νοεμβρίου, προκαλώντας μια ανοδική ταλάντευση στην τιμή της μετοχής της, αλλά αυτά τα κέρδη έχουν διαγραφεί έκτοτε”.

 Διαβάστε ακόμη:

SoftBank: O ιαπωνικός κολοσσός επενδύει σε ιστοσελίδα πώλησης second hand ειδών πολυτελείας

Σχετικα αρθρα

CVC Capital Partners: Προσανατολίζεται στην εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

admin

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια μετά την έκρηξη του πληθωρισμού

admin

Χρυσός: Σε υψηλό δύο μηνών με φόντο τον πληθωρισμό

admin

Brian Chesky: Ο CEO της Airbnb αποφάσισε να ζει σε διαφορετική πόλη κάθε δύο εβδομάδες

admin

Sony: Πώς εξανεμίστηκαν 20 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της σε μία ημέρα – Ο ρόλος του deal της Microsoft

admin

Burberry: Αναμένει ετήσια αύξηση κερδών 35% – Aυξημένο ενδιαφέρον για τα είδη πολυτελείας

admin

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα θα στηρίξει ισχυρή αντίδραση της ΕΕ σε τυχόν ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

admin

Ενεργειακή κρίση: Πώς οι Ευρωπαίοι μειώνουν τους λογαριασμούς τους

admin

Donald Trump: Θα κατασκευάσει 2.300 πολυτελείς κατοικίες στο Μαϊάμι

admin

Βουτιά 22% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη – Η χειρότερη χρονιά δεκαετιών

admin

Πετρέλαιο: Σε υψηλό επταετίας το brent με φόντο τις γεωπολιτικές αναταραχές

admin

Κομισιόν: «Παράθυρο» για την επιβολή χρεώσεων στις καταθέσεις – Στο ευρωδικαστήριο το θέμα των αρνητικών επιτοκίων

admin