Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

«Παράθυρο» νέων παροχών και… εκλογών ανοίγει η ανάπτυξη

«Παράθυρο» νέων παροχών το 2022 και ισως…εκλογών ανοίγει η εκρηκτική ανάκαμψη του τρίτου τριμήνου, με την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται 13,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Για φέτος, το ταμείο των παροχών έχει «κλείσει», αλλά για το 2022 τώρα διαμορφώνεται. Αρμόδιες πηγές, χωρίς να προδιαγράφουν τίποτα αλλά και χωρίς να αποκλείουν τίποτα, εκτιμούν πως εφόσον η ανάπτυξη φέτος τερματίσει αισθητά ψηλότερα από το 6,9% του προϋπολογισμού, με βάση τα «συστατικά» της ανάκαμψης θα υπάρξει ουσιαστικό carry over και το 2022 και το 2023, επομένως θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος

Η επίδοση αυτή φέρνει την ελληνική οικονομία σε θέση πρωταθλητή στην ευρωζώνη, με βάση τα έως τώρα δημοσιευμένα στοιχεία και θέτει τις βάσεις για μία ακόμα ανοδική αναθεώρηση της ετήσιας ανάπτυξης. 

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δίνουν την πρώτη θέση στην ελληνική οικονομία όσον αφορά το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση με δεύτερη καλύτερη η Ρουμανία με 8%, τρίτη η Ουγγαρία με 6,1%, ενώ οι ισχυροί της ευρωζώνης έγραψαν ανάπτυξη από 2,5% (Γερμανία) έως 3,8% (Ιταλία), με τη Γαλλία στο 3,3% και την Ισπανία στο 2,7%.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν πως μιλάμε κυρίως για δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μετά το βαρύ πλήγμα και τους περιορισμούς της πανδημίας, ξεχωρίζοντας όμως και σημάδια ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών η αύξηση των εξαγωγών (48,6%) και των επενδύσεων (18,1%), με φόντο την ολική επαναφορά του τουρισμού τους τελευταίους μήνες, την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, τη διεύρυνση της επενδυτικής ελκυστικότητας της Ελλάδας και βέβαια την έναρξη υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναλυτές βάζουν τον πήχη «με ασφάλεια πάνω από 8%», ενώ ακόμα και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ομολογούν ότι το 6,9% του προϋπολογισμού είναι ξεπερασμένο και η νέα βάση μπαίνει στο 7,5%. Ακόμα καλύτερες επιδόσεις δεν αποκλείονται ούτε από το οικονομικό επιτελείο, αλλά η εκτίμηση για 7,5% θεωρείται πλέον ασφαλής.

Το μίγμα ανάπτυξης εκτιμάται πως περιέχει στοιχεία «αντισωμάτων» έναντι των παραμέτρων αβεβαιότητας, οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν και επικεντρώνονται κυρίως στην πορεία της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό. Ακόμα και σε αυτό το πλαίσιο όμως, αναλυτές σημειώνουν πως αρκεί επέκταση 6% το τέταρτο τρίμηνο του έτους (-2.7% από τρίμηνο σε τρίμηνο) για να βγει ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στο 8,5%.

Δεδομένου ότι πέρυσι την εορταστική περίοδο η αγορά προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα σε lockdown, click away και ψώνια με ραντεβού, με την εστίαση ερμητικά κλειστή, επέκταση 6% το τελευταίο τρίμηνο θεωρείται απολύτως εφικτή. Στο εννεάμηνο ήδη ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώνεται σε 9,36%.

Σε αυτό το σκηνικό, στο υπουργείο Οικονομικών δεν βιάζονται να αλλάξουν τις εκτιμήσεις. Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το τέταρτο τρίμηνο θέλουν μήνες ακόμα (τον Μάρτιο) για να βγει ο τελικός λογαριασμός και των επιπτώσεων σε χρέος και έλλειμμα και στο μέτωπο των δημοσιονομικών περιθωρίων.

Παντως οι προβλέψεις του προϋπολογισμού σκιάζονται από δίδυμες αβεβαιότητες οι οποίες απορρέουν από τη δυναμική επανεμφάνιση της πανδημίας και την εκρηκτική αύξηση των διεθνών τιμών της ενέργειας. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε την ενεργειακή κρίση στην κορυφή των προκλήσεων που καλείται να διαχειριστεί το οικονομικό επιτελείο, εξαναγκάζοντας την κυβέρνηση σε αναθεώρηση των σχεδιασμών της για νέο κύκλο παροχών και ελαφρύνσεων.

Η νέα άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου και συνακόλουθα της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για την Ελλάδα αναγκάζει την κυβέρνηση να βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής ακόμα και για τέταρτη παρέμβαση αύξησης της επιδότησης στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος μέσα σε διάστημα 3 μηνών. Από τα 200 εκατ. ευρώ του Σεπτεμβρίου, το κόστος αυξήθηκε μαζί με την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης στα 500 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο και στα 620 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο χωρίς να αποκλείεται και νέα παρέμβαση έως το τέλος του έτους.

Σχετικα αρθρα

Διαβάστε αύριο στη «Ν»

admin

Η ενεργειακή κρίση έπληξε και το ΑΕΠ

admin

Διαψεύδονται τα περί τεχνικών προβλημάτων στην ροή φυσικού αερίου από τον Ιράν στην Τουρκία

admin

Γερμανία: Στα 12 ευρώ το κατώτατο ωρομίσθιο και ανάγκη για 400.000 ξένους εργαζομένους ετησίως

admin

Πετρέλαιο: Θέμα χρόνου να ανέβει στα 100 δολάρια το βαρέλι

admin

Λαγκάρντ: Η Ευρώπη απέχει πολύ από την «Μεγάλη Παραίτηση»

admin

Λαγκάρντ: Η Ευρώπη απέχει πολύ από τη «Μεγάλη Παραίτηση»

admin

Γκεοργκίεβα: Οι κινήσεις της Fed για τα επιτόκια μπορεί να πλήξουν την ανάκαμψη

admin

Προστασία Καταναλωτή: Μνημόνιο συνεργασίας για την απλούστευση των διαδικασιών

admin

Πόσο κόστισαν τα πακέτα Freedom Pass – Freedom Pass Data

admin

Πάνω από 14 εκατ. τουρίστες το 2021 στην Ελλάδα – Ποιοι άφησαν το περισσότερο χρήμα

admin

Ιταλία: Νέα μέτρα στήριξης 1,6 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση

admin