Image default
Επιχειρήσεις

Startups: Χρονιά των ρεκόρ το 2021 για την ελληνική σκηνή

Tην επίδραση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων στην ελληνική startup σκηνή, σε ετήσια βάση, τα τελευταία πέντε χρόνια αποτυπώνει η έκθεση Startups in Greece 2021-2022, από το Found.ation και το EIT Digital που παρουσιάστηκε σήμερα με την υποστήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 2021 αποτελεί μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χρονιά, κατά την οποία είχαμε νέα ρεκόρ για την ολοένα και πιο αναπτυσσόμενη ελληνική startup σκηνή. Συνολικά, το νέο κεφάλαιο που χρησιμοποιήθηκε εντός του 2021, τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ σημειώθηκε και ρεκόρ follow-on επενδύσεων.

Στο report καταγράφονται όλες οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος EquiFund, όσο και από επενδυτικά σχήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Παράλληλα, αναλύεται το προφίλ των εταιρειών που έχουν ενισχυθεί, ενώ ανανεώνονται και παρουσιάζονται οι λίστες με τις πιο επιτυχημένες ελληνικές startups, τόσο αυτών που έχουν λάβει την μεγαλύτερη χρηματοδότηση, όσο και αυτών που έχουν επιτύχει τις καλύτερες συμφωνίες εξαγοράς.

Τη συζήτηση συντόνισε ο COO & Head of Strategy της SocialDoo Communications κ. Παναγιώτης Κακολύρης, ενώ συνομιλητές ήταν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης, η καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εταίρος της Uni.Find κ. Κατερίνα Πραματάρη, ο ιδρυτής της Venture Friends κ. Απόστολος Αποστολάκης και ο εταίρος του TECS Capital fund κ. Αντώνης Ηλίας.

Μεταξύ των ευρημάτων που παρουσιάστηκαν στην έκθεση συγκαταλέγονται σύμφωνα με τα οποία: 
• Ο συνολικός αριθμός των startups που χρηματοδοτήθηκαν φέτος είναι μεγαλύτερος από 70, κατά 30% περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι συνολικές επενδύσεις που εξασφαλίστηκαν από αυτές ξεπερνούν τα €500 εκατ.
• Οι 10 κορυφαίες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις φέτος συγκέντρωσαν συνολικά 397 εκατομμύρια ευρώ, υπερδιπλάσιο ποσό σε σχέση με αυτό που συγκεντρώθηκε το προηγούμενο έτος.
• Το 2021 σημειώθηκαν επίσης και κάποια exits, τρία από τα οποία μπήκαν απευθείας στη λίστα των 10 κορυφαίων όλων των εποχών, σε όρους αξίας. Είναι επίσης η χρονιά που είμαστε σε θέση να κατονομάσουμε τις πρώτες εταιρείες που φτάνουν το στάδιο “unicorns” της ελληνικής επικράτειας (PeopleCert, Blueground και Viva Wallet).
• Εξετάζοντας τα ποσά που οι εταιρείες ζητούν από τα funds, παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στην περιοχή των €100.000 έως €200.000, καθώς και στα €400.000 έως €500.000. Αυτό σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός νέου κύματος νεοφυών επιχειρήσεων που θα ξεχωρίσουν και θα αφήσουν το στίγμα τους το 2022. Όσον αφορά την εστίασή τους στην αγορά, σχεδόν το 70% από αυτές εστιάζει στο B2B.
• Οι τρεις κορυφαίοι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι νεοφυείς επιχειρήσεις παραμένουν οι Life Sciences, Retail και AgriTech, με τις startups των Maritime Tech και Deep Tech να συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία, που αναμένεται να διατηρήσουν και εντός του 2022.
• Η συμμετοχή μη Ελλήνων επενδυτών σε επενδυτικούς γύρους ελληνικών εταιρειών ανεβαίνει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 84,9%, επικυρώνοντας την ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος και δημιουργώντας το έδαφος για περισσότερη εξωστρέφεια.

Στην εισαγωγική ομιλία, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, προανήγγειλε νέες επενδυτικές ευκαιρίες τονίζοντας χαρακτηριστικά «Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σκοπεύει να διοχετεύσει ένα αρχικό κεφάλαιο πάνω από €200 εκατ. από δημόσιους πόρους στην νεοφυή επιχειρηματικότητα, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω αύξηση, χάρη σε κεφάλαια προερχόμενα από το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το συνολικό ποσό που θα είναι διαθέσιμο από το κράτος στους διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων αυτή τη στιγμή είναι €1,26 δισεκατομμύρια.»

Χαιρετισμό απηύθυνε από το βήμα της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της ΕΑΤΕ δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, αναφέροντας μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά «Εάν λάβουμε υπόψη όλα τα είδη των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών μέσων και πόρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, πέραν των επενδύσεων σε μετοχικό κεφάλαιο στο επίπεδο των εταιρειών που επενδύουν, τα υπό διαχείριση κεφάλαια της ΕΑΤΕ μπορούν να οδηγήσουν στη μόχλευση των συνολικών επενδύσεων στην πραγματική οικονομία πάνω από €7-€10 δις. και να συμβάλουν σημαντικά στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια».

Η καθηγήτρια του Ο.Π.Α. κ. Πραματάρη τόνισε ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σειρά προς αξιοποίηση έχει ο χώρος γύρω από τα πανεπιστήμια και την έρευνα. «Θεωρώ ότι έχουμε μπροστά μας μια λαμπρή δεκαετία σε αυτόν τον τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο εταίρος του TECS Capital fund κ. Αντώνης Ηλίας, στην τοποθέτησή του διαπίστωσε μια συλλογική ανάπτυξη του τομέα των strartups επιχειρήσεων, η οποία αναπαρίσταται διαγραμματικά, με μια ανοδική καμπύλη που βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, δίνοντας σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Αποστολάκης, ιδρυτής της Venture Friends ανέφερε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο οικοσύστημα των startups βιώνουν την έντονη ανάπτυξη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα έχουμε εισαγωγές startups στο χρηματιστήριο, κάτι που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα.

Διαβάστε ακόμα: 

Alpha Bank: «Σήκωσε» 300 εκατ. ευρώ μέσω private placement – Στο 3% η απόδοση για το senior preferred ομόλογο (upd)

Οικογένεια Μητσοτάκη: Το σπίτι της Γλυφάδας και η δύσκολη απόφαση του «αποχωρισμού»

Έλον Μασκ: Αναζητούνται μηχανικοί για την Tesla – Η αγγελία στο Twitter

Σχετικα αρθρα

Κορκίδης: «Παγωμένη» η αγορά το πρώτο 15νθήμερο των χειμερινών εκπτώσεων

admin

Προϋποθέσεις για μεγάλο μέρισμα στην Αφοί Κορδέλλου

admin

Χωρίς όριο οι στρατηγικές επενδύσεις για τα έργα ΑΠΕ

admin

Κάρελ Κομάρεκ: Η Allwyn, ο σύμβουλος του Τραμπ και η είσοδος στη Wall Street

admin

Η επόμενη μέρα για την Trastor – Οι νέες επενδύσεις και ο στρατηγικός σχεδιασμός

admin

Νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ ο Γιάννος Κοντόπουλος

admin

ΣΕΒ Scale Up: Επιχείρηση-μεγένθυση για 60 καινοτόμες εταιρείες

admin

Χατζηθεοδοσίου: Απώλειες €3 δισ. για την εστίαση από το 2019

admin

Wolt: Αναστέλει προληπτικά τη διανομή παραγγελιών λόγω της κακοκαιρίας

admin

H Wolt αναστέλλει προληπτικά παραδόσεις λόγω κακοκαιρίας

admin

Καραμολέγκος: Στο 95,08% το ποσοστό της «Εμ. Καρ. Μονοπρόσωπη»

admin

Ομόλογο Premia Properties: Υπερκαλύφθηκε η έκδοση- Στο 2,8% το επιτόκιο

admin