Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

ΤτΕ: Οι επιχειρήσεις προσφεύγουν σε τραπεζική χρηματοδότηση λόγω της εξασθένησης των εσόδων τους

ΤτΕ:-Αμετάβλητο-το-επιτόκιο-των-νέων-καταθέσεων,-αυξήθηκε-το-επιτόκιο-των-νέων-δανείων

Συνεχίζεται η αύξηση των καταθέσεων, βελτιώνονται οριακά οι όροι και η διαθεσιμότητα τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις – Θετική η επίδραση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης και των παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας 

Η διευκολυντική κατεύθυνση της ενιαίας νομισματικής πολιτικής και η αξιοσημείωτη αύξηση των καταθέσεων, η οποία υποβοηθείται από τα κρατικά μέτρα στήριξης της οικονομίας, διασφάλισαν στις ελληνικές τράπεζες ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας. Ωστόσο, οι συνθήκες αποπληθωρισμού που παρατηρούνται από τον Απρίλιο του 2020 συνέβαλαν ώστε τα πραγματικά επιτόκια δανεισμού να διαμορφωθούν σε υψηλό επίπεδο το πρώτο τετράμηνο του 2021. 

Δεδομένου ότι τα επιτόκια νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να διατηρηθούν στα παρόντα χαμηλά επίπεδα και τα προγράμματα αγοράς τίτλων να συνεχιστούν, οι συνθήκες ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων εκτιμάται ότι θα παραμείνουν υποστηρικτικές. Παράλληλα, οι όροι και η διαθεσιμότητα τραπεζικής χρηματοδότησης κυρίως προς τις επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από δημόσιους πόρους μέσω προγραμμάτων συγχρηματοδότησης και εγγυοδοσίας. 

Οι καταθέσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) σημείωσαν σωρευτική αύξηση κατά 24,7 δισεκ. ευρώ το 2020 και τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2021 σε σχέση με το τέλος του 2019. Η ανοδική πορεία των καταθέσεων των νοικοκυριών την περίοδο αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα (α) των δημοσιονομικών μέτρων ενίσχυσης των πληττόμενων από την πανδημία, (β) της αναβληθείσας κατανάλωσης λόγω των περιοριστικών μέτρων στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο και (γ) της αποταμίευσης για λόγους πρόνοιας εν όψει της αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας. Η ανοδική πορεία των επιχειρηματικών καταθέσεων οφείλεται στην αύξηση του τραπεζικού δανεισμού (λόγω του περιορισμού της εσωτερικής χρηματοδότησης), στις άμεσες κρατικές ενισχύσεις, στα μέτρα αναστολής πληρωμών δανειακών και φορολογικών υποχρεώσεων, στην αναβολή πραγματοποίησης επενδυτικών δαπανών, καθώς και στην έκδοση εταιρικών ομολόγων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: www.thebanker.gr

Σχετικα αρθρα

Διαβάστε αύριο στη «Ν»

admin

«Να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη κρίση» λεει ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

admin

Πρώτα, δειλά βήματα, της FED προς την δημιουργία ψηφιακού νομίσματος

admin

ΗΠΑ: Σε υψηλότερο επίπεδο από το 2006 οι πωλήσεις ακινήτων για το 2021

admin

Ακρίβεια: Έως 20% οι ανατιμήσεις στα προϊόντα ζύμης

admin

«Οδικός χάρτης» για τις αναστολές και τα 534 ευρώ

admin

Ανεργία – Πάνω από ένα εκατομμύριο οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ το Δεκέμβριο του 2021

admin

Τουρκία: Το Ιράν «έκοψε» την ροή φυσικού αερίου – Διακοπές ρεύματος

admin

ΕΚΤ: ΄Εντονες εσωτερικές διαφωνίες για την διάρκεια και το ύψος του πληθωρισμού

admin

Απολύσεις στις ΗΠΑ λόγω Όμικρον – Σε υψηλά τριμήνου οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

admin

Κρ. Λαγκάρντ: Πιο ευέλικτη «ερμηνεία» των κανόνων για το έλλειμμα και το χρέος

admin

Β. Κικίλιας: Το χειμώνα χτίζονται οι πρωταθλητές του καλοκαιριού

admin