Image default
Διεθνή

Άνγκελα Μέρκελ: Τα σχέδια για το μέλλον μετά από 16 χρόνια στην καγκελαρία

«Τίτλοι τέλους» έπεσαν σήμερα στην 16χρονη θητεία της Άνγκελα Μέρκελ στη γερμανική καγκελαρία. Η επίσημη ορκωμοσία του Όλαφ Σολτς βγάζει τη Μέρκελ στην… ανεργία.

Στη θητεία της, η Μέρκελ μετείχε σε ατελείωτες και εξαντλητικές Συνόδους Κορυφής, διασκέψεις με αρχηγούς κρατών και διεργασίες στο εσωτερικό της Γερμανίας. Η ίδια δηλώνει ότι δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια για το μέλλον. Άμεσα το μόνο που θέλει είναι να διαβάσει μερικά καλά βιβλία. Ωστόσο η πλήρης αδράνεια φαντάζει μη ρεαλιστικό σενάριο.

Η Άνγκελα Μέρκελ, σε εκδήλωση που έγινε τον Σεπτέμβριο, είχε παραδεχτεί ότι από τότε που μπήκε στην πολιτική, το 1990, είχε μόλις ένα λεπτό να σκεφτεί τι θα μπορούσε να κάνει μετά την αποχώρησή της. «Θέλω να σκεφτώ πολύ προσεκτικά τη φάση της ζωής μου, που πλησιάζει τώρα» είχε πει, ενώ διερωτήθηκε: «Θέλω να γράφω; να Μιλάω; Να κάνω πεζοπορία; Να μείνω στο σπίτι; Να ταξιδέψω στον κόσμο;».

Το σενάριο της εξαφάνισης

Πρόσφατες πληροφορίες για νέο γραφείο στο κέντρο του Βερολίνου αλλά και συγκαλυμμένες αναφορές της Μέρκελ σε συνεντεύξεις δηλώνουν άλλωστε ότι η πλήρης εξαφάνιση της «σιδηράς κυρίας» της Γερμανίας μάλλον δεν είναι το πιθανότερο σενάριο.

Με την ορκωμοσία του Όλαφ Σολτς, η Μέρκελ «θα αποσυρθεί από την πολιτική ζωή» και δεν θα παρευρεθεί σε κανένα ραντεβού για μια περίοδο μηνών, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός της εκπρόσωπος επί σειρά ετών Στέφεν Ζάιμπερτ την περασμένη εβδομάδα.

Σε βιντεοδιάσκεψη που έγινε με βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) η απερχόμενη καγκελάριος φέρεται ότι ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητά της για ερωτήσεις, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δημοσίως δεν θα δώσει καμία συμβουλή.

«Όχι» στην επιστροφή στην έρευνα

Ένα άλλο σενάριο προβλέπει την επιστροφή της στην έρευνα, κοντά στον σύζυγό της που πρόσφατα παρέτεινε το συμβόλαιό του στο πανεπιστήμιο Χούμπολτ ως ανώτερος ερευνητής μέχρι το 2022. Η Μέρκελ πάντως φέρεται ότι απέρριψε τις προτάσεις να φορέσει τη λευκή μπλούζα του εργαστηρίου.

«Μπορώ να με βλέπω να μιλώ τακτικά για τη σύνδεση μεταξύ της ευημερίας, της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά είμαι σίγουρη ότι δεν θα κάνω καμία επιστημονική εργασία» είχε δηλώσει στο Reuters τον περασμένο μήνα.

Μια άλλη φημολογία αφορούσε τη μετακόμιση στο Αμβούργο, τη γενέτειρά της, καθώς πληροφορίες έφεραν την απερχόμενη καγκελάριο να έχει αγοράσει ακίνητο σε πλούσιο προάστιο. Η ίδια διέψευσε τις πληροφορίες τον Σεπτέμβριο, ξεκαθαρίζοντας ότι το Βερολίνο θα παραμείνει το κέντρο της ζωής της. Σε κάθε περίπτωση, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί την πρώτη πρόταση που θα της παρουσιαστεί, μόνο και μόνο από τον φόβο του να μην κάνει τίποτα.

Το γραφείο που στελεχώνει στο Βερολίνο

Το γραφείο της Μέρκελ έχει ήδη υποβάλλει σε επιτροπή της Bundestag αίτημα τον περασμένο μήνα, το οποίο στη συνέχεια διέρρευσε στον Τύπο.

Με αυτό, η απερχόμενη καγκελάριος είχε ζητήσει να αποκτήσει, μετά την αποχώρησή της, γραφείο στη λεωφόρο Unter den Linden του Βερολίνου, που θα στελεχωθεί με εννέα υπαλλήλους, εκ των οποίων δύο διευθυντές γραφείων, δύο ειδικοί βοηθοί, τρεις υπάλληλοι και δύο οδηγοί.

Πάντως το σενάριο που αποκλείεται μεσοπρόθεσμα είναι αυτό που ακολούθησε ο προκάτοχός της Γκέρχαρντ Σρέντερ, που ενεπλάκη στη ρωσική εταιρεία αγωγών Nord Stream, δύο μήνες αφότου αποχώρησε από την καγκελαρία, προκαλώντας σκάνδαλο. Ή την ίδρυση εταιρείας για λόμπινγκ από τον Χέλμουτ Κολ.

Κι αυτό επειδή το 2015, ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει στους κατόχους υψηλών πολιτικών αξιωμάτων να «περάσουν» στο λόμπινγκ για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους και έως 18 μήνες.

Σχετικα αρθρα

Reuters: Ποιες οι δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ και ποιες της Τεχεράνης

admin

Ψευδοκράτος: Παράδειγμα και για εμάς η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

admin

O Πολωνός πρόεδρος Ντούντα είχε ιδιωτική συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη

admin

To Eυρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και ζητεί να αποφευχθεί η κλιμάκωση

admin

Καναδάς: Έξι συλλήψεις για τη μεγάλη κλοπή του χρυσού από το αεροδρόμιο του Τορόντο

admin

Μελέτη του Ινστιτούτου Πότσδαμ: Οι ζημιές από την κλιματική αλλαγή μπορεί να ανέλθουν στα $38 τρισ. ετησίως μέχρι το 2050

admin

Αυστραλία: Η Καμπέρα παρουσίασε τη νέα αμυντική στρατηγική της – Αντιδράσεις από την Κίνα

admin

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η Τουρκία κι η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ τα κορυφαία θέματα της Συνόδου Κορυφής

admin

ΥΠΕΞ της ΕΕ: Εξετάζουν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν – Καταδίκη της επίθεσης στο Ισραήλ

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μετά τη σφαγή της Χαμάς στο φεστιβάλ αυτοκτόνησαν 50 επιζώντες

admin

Στα χωρικά ύδατα του Ιράν βρίσκεται το πλοίο ισραηλινής εταιρείας που κατέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης

admin

ΗΠΑ: Εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κύπρο περιλαμβάνονται σε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας

admin