Image default
Οικονομία

ΕΕ: Παράταση ως το 2032 της κατάργησης των τελών περιαγωγής για τις κινητές επικοινωνίες

Σε συμφωνία για την παράταση για δέκα χρόνια, έως το 2032, της κατάργησης των τελών περιαγωγής για τις κινητές επικοινωνίες μεταξύ των χωρών της ΕΕ, κατέληξε το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η επέκταση των κανόνων περιαγωγής θα διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να συνεχίσουν να πραγματοποιούν κλήσεις, να στέλνουν γραπτά μηνύματα και να περιηγούνται στο Διαδίκτυο ενώ ταξιδεύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ, χωρίς να φοβούνται το λογαριασμό τους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η κατάργηση η οποία τέθηκε σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2017, είχε αρχικά προγραμματιστεί να λήξει τον Ιούνιο του 2022.

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Ψηφιακή Εποχή, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, χαιρέτισε την πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη της ΕΕ λέγοντας: «Από το 2017 επωφελούμαστε από την κατάργηση των τελών περιαγωγής. Και σήμερα διασφαλίσαμε ότι μπορούμε να διατηρήσουμε αυτά τα οφέλη για 10 ακόμη έτη, ώστε να παραμένουμε συνδεδεμένοι και να πραγματοποιούμε κλήσεις, να στέλνουμε μηνύματα και να περιηγούμαστε στο διαδίκτυο χωρίς επιπλέον κόστος όταν ταξιδεύουμε στην ΕΕ.»

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι νέοι κανόνες θα παρατείνουν τα οφέλη της «περιαγωγής με χρέωση εσωτερικού» για τους ταξιδιώτες έως το 2032 και θα εισαγάγουν επιπλέον πλεονεκτήματα και προστασία για τους καταναλωτές:

Οι καταναλωτές θα επωφελούνται κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους από την πρόσβαση σε υπηρεσίες περιαγωγής με την ίδια ποιότητα όπως όταν χρησιμοποιούνται στη χώρα προέλευσής τους. Οι καταναλωτές που συνήθως διαθέτουν υπηρεσίες 5G στο εσωτερικό θα μπορούν να απολαμβάνουν υπηρεσίες 5G και κατά την περιαγωγή, όπου αυτές είναι διαθέσιμες.

Επιπλέον, ο νέος κανονισμός διασφαλίζει ότι οι πολίτες θα έχουν αυξημένη δωρεάν πρόσβαση σε επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης που θα παρέχουν τη δυνατότητα εντοπισμού του καλούντος. Οι φορείς εκμετάλλευσης θα διασφαλίσουν ότι οι πολίτες είναι ενήμεροι της δυνατότητας πρόσβασης σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μέσω του «112», του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης, καθώς και άλλων εναλλακτικών μέσων πρόσβασης, όπως μέσω κειμένου σε πραγματικό χρόνο ή διαθέσιμων εφαρμογών, για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Kαθορίζονται χαμηλότερα τέλη χονδρικής. Πρόκειται για δαπάνες που χρεώνουν οι φορείς εκμετάλλευσης κινητών επικοινωνιών στη χώρα φιλοξενίας, με αντάλλαγμα την πρόσβαση στα αντίστοιχα δίκτυά τους, διασφαλίζοντας ότι οι φιλοξενούμενοι φορείς εκμετάλλευσης κινητών επικοινωνιών και οι πελάτες τους επωφελούνται από τις υπηρεσίες περιαγωγής στο εξωτερικό. Τα ανώτατα όρια χονδρικής καθορίζονται σε επίπεδα που διασφαλίζουν ότι οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να αντέξουν και να ανακτήσουν το κόστος παροχής υπηρεσιών περιαγωγής στους καταναλωτές σε τιμές εσωτερικού.Τα χαμηλότερα τέλη χονδρικής είναι προς όφελος των καταναλωτών, καθώς αναμένεται να διασφαλίζουν ότι όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης θα είναι σε θέση να προσφέρουν ανταγωνιστικές συνδρομές περιαγωγής σύμφωνα με την αρχή «περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού».

Η προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα υπόκειται σε έγκριση από το Συμβούλιο και την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του Συμβουλίου, η σλοβενική προεδρία σκοπεύει να υποβάλει τη συμφωνία στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου (Coreper) για έγκριση στις 15 Δεκεμβρίου.

--

Σχετικα αρθρα

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, αχίλλειος πτέρνα της μεταφοράς ρωσικού αργού – Κίνδυνοι και για μη ρωσικά πλοία

fastpath

ΓΣΕΒΕΕ προς Σταϊκούρα: Άμεσα να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος

fastpath

Γενική Συνέλευση ΟΤΕ: Ενέκρινε διανομή μερίσματος 0,558 ευρώ ανά μετοχή

admin

Sunlight Group: Υπογραφή κοινοπρακτικού δανείου 125 εκατ. ευρώ με Eurobank και Alpha Bank

fastpath

Uber: Συμφωνία με την Ένωση ΤΑΧΙ ΙΤ στην Ιταλία

admin

Eurobank: Στα 305 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της το α’ τρίμηνο

fastpath

Σύνδεση στα Premium Services | naftemporiki.gr

admin

Χρηματιστήριο: Άνοδος 1,15% την Τετάρτη – Στις 873,37 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

admin

Άνοδος …δια χειρός Fed στην Wall Twin carriageway

fastpath

5 παράπλευρες απώλειες στην οικονομία από τη σύρραξη

fastpath

Παράταση της προθεσμίας για διαβίβαση δεδομένων στο myDATA

admin

Ρωσία : «Εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους σε ρούβλια»

admin