Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Κίνα:”Σφυρίζει” αδιάφορα για την Evergrande

evergrande:-Νέα-πώληση-273-εκατ-δολ.-στα-ταμεία-της

Το οικονομικό σοκ της China Evergrande δεν θα προκαλέσει μακροπρόθεσμη ζημιά στην αγορά του Χονγκ Κονγκ και τα ευρύτερα προβλήματα με το χρέος των Κινέζων κατασκευαστών ακινήτων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τις αρχές της αγοράς, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Η Evergrande που είναι εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές της Κίνας και έχει σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα δολάριων ΗΠΑ, δεν πραγματοποίησε καθυστερημένες πληρωμές για ορισμένα ομόλογα πριν από την τελική προθεσμία τη Δευτέρα, θέτοντας πιθανώς το έδαφος για τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην Ασία. Η Fitch Ratings υποβάθμισε την Evergrande και δύο βασικές θυγατρικές της σε αξιολόγηση «περιορισμένης αθέτησης πληρωμών» την Πέμπτη.

Λίγες ημέρες πριν από τη μη πληρωμή, η Evergrande ζήτησε τη βοήθεια της κυβέρνησης αφού προειδοποίησε ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να πληρώσει ένα χρέος 260 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε εγγυηθεί. Ο 25χρονος όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων, ο οποίος βρισκόταν στο χείλος της αποτυχίας για μήνες, δήλωσε επίσης για πρώτη φορά ότι ήταν ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις αναδιάρθρωσης με υπεράκτιους πιστωτές.

Την Πέμπτη, ο Yi Gang, διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, δήλωσε ότι ενώ η πρόσφατη προειδοποίηση της Evergrande μπορεί να ανησυχούσε ορισμένους επενδυτές του Χονγκ Κονγκ, η πόλη ήταν ένα καλά ανεπτυγμένο οικονομικό κέντρο με ένα καλά καθορισμένο νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων.

«Ο κίνδυνος που προκαλείται από μερικές εταιρείες ακινήτων βραχυπρόθεσμα δεν θα υπονόμευε την αγορά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», είπε ο κ. Yi σε βίντεο που παραδόθηκε σε σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε με τη Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ, τη νομισματική αρχή της πόλης.

Ο κ. Yi πρόσθεσε ότι η κινεζική κεντρική τράπεζα έχει δεσμευτεί για ίσους όρους ανταγωνισμού για τους επενδυτές. «Οι εταιρείες που εκδίδουν ομόλογα στο εξωτερικό και οι μέτοχοί τους θα παροτρυνθούν να χειριστούν σωστά τα χρέη τους και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις αρχές της αγοράς», είπε. «Αυτό είναι ένα γεγονός της αγοράς. Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τρόπο προσανατολισμένο στην αγορά, με βάση τη νομοθεσία».

«Τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πιστωτών και των μετόχων θα γίνονται πλήρως σεβαστά, σύμφωνα με τη νομική τους αρχαιότητα», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Οι τιμές για τα ομόλογα σε δολάρια που εκδόθηκαν από την Evergrande και άλλους με χαμηλές αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές έχουν προχωρήσει σε τιμές για την μεγάλη πιθανότητα να μην αποπληρωθούν πλήρως. Τα ομόλογα 8,75% της Evergrande με λήξη το 2025 διαπραγματεύθηκαν την Πέμπτη στα 20 σεντς για το δολάριο, σύμφωνα με το Tradeweb. Οι μετοχές της Evergrande και πολλών από τους ομολόγους της έχουν επίσης υποχωρήσει φέτος.

Ο κ. Yi την Πέμπτη έριξε επίσης το βάρος του ιδρύματός του στον ρόλο του Χονγκ Κονγκ ως χρηματοοικονομικού κόμβου. «Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας υπήρξε, και θα συνεχίσει να είναι, υποστηρικτής της ανάπτυξης του Χονγκ Κονγκ ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου», είπε.

Ο αξιωματούχος ανέφερε πέντε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αναπτυχθεί η χρηματοοικονομική βιομηχανία του Χονγκ Κονγκ: διαχείριση περισσότερων επιχειρήσεων που σχετίζονται με την χρηματοοικονομική τεχνολογία, την πράσινη χρηματοδότηση, τη διεθνοποίηση του γιουάν, την πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας και τη σύνδεση περισσότερων κινεζικών εταιρειών με παγκόσμιους επενδυτές.

Το Πεκίνο υποστηρίζει το Χονγκ Κονγκ ως χρηματοπιστωτικό κόμβο, ακόμη και όταν επιβάλλει αυστηρότερο πολιτικό έλεγχο, εν μέρει δίνοντας στην πόλη περισσότερους τρόπους να λειτουργεί ως αγωγός μεταξύ της Κίνας και των διεθνών αγορών. Οι τελευταίοι μήνες έφεραν την έναρξη ενός διασυνοριακού επενδυτικού προγράμματος για ιδιώτες, γνωστό ως Wealth Management Connect και το άνοιγμα ενός καναλιού για υπεράκτιες συναλλαγές ομολόγων από επενδυτές της ηπειρωτικής χώρας.

Τη Δευτέρα, η PBOC χαλάρωσε ελαφρά την πολιτική περικόπτοντας τα ποσά που οι τράπεζες υποχρεούνται να διατηρούν ως αποθεματικά. Ορισμένοι οικονομολόγοι είπαν ότι η κίνηση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός κύκλου χαλάρωσης που έχει ως στόχο να αντισταθμίσει εν μέρει τη ζημιά από την επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων.

Η κεντρική τράπεζα και άλλα κινεζικά ιδρύματα έχουν υπογραμμίσει στο παρελθόν την υποστήριξή τους για την υγιή ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων της Κίνας και υποστήριξαν ότι οι προκλήσεις της Evergrande είναι αυτοπροκαλούμενες. Η PBOC είπε ότι τα προβλήματα της Evergrande μπορούν να περιοριστούν και προέτρεψε τον σεβασμό των αρχών της αγοράς.

Σχετικα αρθρα

Moody’s: Στο Β3 του «junk» το αξιόχρεο της Τουρκίας

admin

Ενεργειακή κρίση: Παίρνουν…φωτιά τα τζάκια στην Γερμανία- Πέλετ με το…δελτίο

admin

Gazprom: Στέλνει επιπλέον φυσικό αέριο στην Ουγγαρία

admin

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Πότε θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι

admin

Δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός. Η Γερμανία ταλαιπωρείται από το φαινόμενο shrinkflation

admin

Από τη μεγάλη μετριοπάθεια στον μεγάλο στασιμοπληθωρισμό – N.Rubini

admin

Fuel Pass 2: Το λάθος που αναβάλει την πληρωμή

admin

Power Pass: Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα της έκτακτης πληρωμής

admin

Ποια νομίσματα θα αντικαταστήσουν ευρώ-δολάριο στο επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας

admin

Δεκαπενταύγουστος: Σαρωτικοί έλεγχοι σε ξαπλώστρες, κυλικεία πλοίων και καύσιμα

admin

S&P και Fitch κηρύσσουν το Κίεβο σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας

admin

Power Pass: Η ημερομηνία για την έξτρα πληρωμή χωρίς αίτηση

admin