Image default
Επιχειρήσεις

Καραμούζης: Κλείνει συμφωνίες ύψους 40 εκατ. ευρώ το επόμενο τρίμηνο

Σε επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ σε ΜμΕ μέσα στο επόμενο τρίμηνο είναι έτοιμο να προχωρήσει το SMERemediumCap (SMERC) με βάση τις προχωρημένες διαπραγματεύσεις στις οποίες βρίσκεται, όπως αποκάλυψε ο ιδρυτής του fund κ. Νίκος Καραμούζης.

Το σχετικά νέο fund, που έχει αντλήσει και διαχειρίζεται Κεφάλαια 143 εκατ. ευρώ έχει κάνει τις πρώτες δύο επενδύσεις του συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ. Η πρώτη ήταν στην εταιρεία εξαγωγής φρούτων Krop Fruit και η δεύτερη στην πρώην Engie Hellas, της οποίας απέκτησε το 100% μετονομαζοντας την σε Cordia.

Χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των στόχων του fund μέσα απ’ την απόκτηση της τελευταίας εταιρείας, ο κ. Καραμούζης αποκάλυψε ότι είναι πολύ στην ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων για την είσοδο του SMERC σε σειρά εταιρειών που καλύπτουν τομείς όπως τα τρόφιμα – κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά σε όσπρια και ρύζια-, τα ξενοδοχεία, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, όπως επίσης τη φύλαξη και τον καθαρισμό κτιρίων.

Τα δύο τελευταία μάλιστα, όπως σημείωσε, εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο η Cordia να εξελιχθεί σε one stop shop σε μία αγορά ύψους 1,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα αλλά κατακερματισμένη.

Περιγράφοντας μάλιστα γενικά τους τομείς που ενδιαφέρεται να επενδύσει το fund ανέφερε τον αγροτικό τομέα, τα τρόφιμα, τα logistics αλλά και μεσαίου μεγέθους βιομηχανικές επιχειρήσεις «που έχουν δυνατότητα εξαγωγικής προοπτικής», σημείωσε ο κ. Καραμούζης.

Στον κλάδο της φιλοξενίας, όπως είπε, το ενδιαφέρον δεν είναι γενικό αλλά εξαρτάται με τη «μοναδικότητα» και τις δυνατότητες που μπορεί να έχει ένα ξενοδοχείο.

«Η αγορά εξελίσσεται και εμείς βλέπουμε που υπάρχουν ευκαιρίες», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Αυτή την περίοδο οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, από τον εντεινόμενο –εγχώριο και εισαγόμενο- ανταγωνισμό, την ανάγκη για εξωστρέφεια ως την τεχνολογία. Αρκετές απ’ αυτές δεν διαθέτουν τα Κεφάλαια που απαιτούνται, ούτε έχουν πρόσβαση στην Κεφαλαιαγορά για να τα αντλήσουν και να προχωρήσουν στις απαραίτητες επενδύσεις. Εμείς είμαστε εδώ να προσφέρουμε αυτή τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις».

Το SMERC, όπως εξήγησε ο κ. Καραμούζης, θέλει να προχωρήσει σε στοχευμένες εξαγορές μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών από 10 έως 80 εκατ. ευρώ που χρειάζονται μια στρατηγική επένδυση για να αναπτυχθούν και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που μεταξύ άλλων επιτάσσει τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια.

Στη στρατηγική του SMERC εντάσσεται και αξιοποίηση ευκαιριών από επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον δανεισμό τους, αλλά έχουν προοπτικές ανάπτυξης και για αυτό τον λόγο το fund βρίσκεται σε συζητήσεις με τις εταιρείες διαχείρισης (servicers).

«Η αγορά δεν έχει προχωρήσει την εξυγίανση των επιχειρήσεων, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών επιχειρήσεων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, απλά έχουν αλλάξει χέρια, εμείς έχουμε 140 εκατ. ευρώ που θέλουμε να επενδύσουμε για να επαναφέρουμε επιχειρήσεις στην ελληνική οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης.

Υπογράμμισε δε πως σε αντίθεση με άλλα funds πάγια πολιτική των επενδύσεων του SMERC είναι η απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου των μετοχών μίας εταιρείας και της διοίκησης της.

Η Cordia

Σε ό,τι αφορά την Cordia, όπως έγινε γνωστό το SMERC προχώρησε στην εξαγορά του 100% της άλλοτε ελληνικής θυγατρικής της γαλλικής Engie έπειτα από σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η τελευταία και καθώς είχε λάβει τη στρατηγική απόφαση να εξέλθει από την ελληνική αλλά και από 19 ακόμη αγορές.

«Αισθανόμαστε ευτυχείς που είχαμε ευκαιρία να επενδύσουμε σε αυτό τον κλάδο. Ήδη προχωρήσαμε σε μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,7 εκατ. ευρώ ενώ σκοπεύουμε να επενδύσουμε άλλα 10 εκατ. ευρώ στο facility management», είπε ο κ. Καραμούζης. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας, όπως ειπώθηκε, φέτος θα φτάσει τα 19 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Cordia Γιώργος Δανιόλος και ο διευθύνων σύμβουλος Στέλιος Κουράτολος υπογράμμισαν πως στόχος της εταιρείας, μετά από την επένδυση του SMERC είναι η δημιουργία του μεγαλύτερου και ποιοτικότερου παρόχου στον κλάδο του Facility Management, ο οποίος θα προσφέρει ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών στους πελάτες, καλύπτοντας τις εξελισσόμενες ανάγκες τους (one-stop-shop).

Μάλιστα επεκτείνει και τις υπηρεσίες της στο ενεργειακό τομέα μέσω υπηρεσιών όπως τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες, λύσεις ηλεκτροκίνησης.

Μάλιστα όπως εξηγούσε ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας και partner στο SMERC κ. Θοδωρής Μόσχος οι προοπτικές της εν λόγω αγοράς είναι τεράστια αφενός λόγω των νέων μεγάλων υποδομών που δημιουργούνται με σημείο αναφοράς το Ελληνικό, και αφετέρου διότι η Ελλάδα έχει πολύ χώρο να καλύψει ώστε να φτάσει στον ευρωπαϊκό μ.ο. αυτής της αναπτυσσόμενης αγοράς.

Διαβάστε ακόμη:

Ξεχάστε την Black Friday – Ο Ιανουάριος θα είναι ο μήνας των σούπερ εκπτώσεων

«Χρυσάφι» στα POS βρήκαν οι ελληνικές τράπεζες

Δώρο Χριστουγέννων 2021: Δείτε πόσα χρήματα δικαιούστε με λίγα «κλικ» (vid)

Σχετικα αρθρα

Αύξηση 22% του τζίρου στο λιανεμπόριο τον Νοέμβριο

admin

Τουρισμός στην Αθήνα: Οι top χώρες προέλευσης το 2021

admin

Disney+: Έρχεται το καλοκαίρι στην Ελλάδα

admin

Η Αττική Οδός διεκδικεί €87 εκατ. για μειωμένα έσοδα λόγω πανδημίας – Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης

admin

Dust+Cream: Νέα επένδυση στην παραγωγή και δίκτυο 85 σημείων

admin

Φέσσας – Γεωργαντζής στο newmoney: Εντός του α’ τριμήνου η μεγάλη επένδυση της ACS άνω των €40 εκατ.

admin

Αmazon: Δέχεται νέα «πυρά» για αντισυνδικαλιστικές πρακτικές

admin

Παραιτήθηκε ο CEO της εταιρείας μετά το χάος στην Αττική Οδό

admin

Αττική Οδός: Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λειτουργίας

admin

Αegean- Olympic Air: Με περιορισμένες τροποποιήσεις επανέρχεται την Τετάρτη 26/1 το πρόγραμμα δρομολογίων

admin

Motor Oil: Στο 0,57% του μετοχικού κεφαλαίου το ποσοστό ίδιων μετοχών της εταιρείας

admin

Premia: Πού θα διατεθούν τα κεφάλαια από το ομόλογο

admin