Image default
Ευρώπη

Κομισιόν: Νέο εργαλείο αποτροπής εμπορικών πολέμων με γνώμονα τη γεωπολιτική

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη (8 Δεκεμβρίου) ένα νέο ισχυρό εμπορικό μέσο που θα της δώσει μεγαλύτερη ευχέρεια να επιβάλλει κυρώσεις σε τρίτες χώρες.

Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ βρίσκεται όλο και περισσότερο αντιμέτωπη με απειλές από οικονομικούς αντιπάλους, όπως η Κίνα η οποία εκτοξεύει απειλές κατά των Γάλλων πωλητών κρασιού και των Γερμανών αυτοκινητοβιομηχανιών ή η Ουάσινγκτον που επιβάλλει δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το αλουμίνιο.

«Με την πρόταση αυτή, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η ΕΕ θα παραμείνει σταθερή στην υπεράσπιση των συμφερόντων της», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τοεμπόριο, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Το νέο μέσο καθορίζει μια διαδικασία με την οποία η Επιτροπή μπορεί να λάβει αντίμετρα εάν η ΕΕ ή ένα κράτος μέλος υποστεί «καταναγκαστικά μέτρα» τρίτων χωρών, όπως η Κίνα ή ακόμη και οι ΗΠΑ.

«Ο κύριος στόχος του εργαλείου κατά του εξαναγκασμού είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις. Το σκεπτικό ήταν το εξής: αν οι τρίτες χώρες έβλεπαν ότι η ΕΕ θα λάβει αντίμετρα, ίσως να μην ξεκινούσαν εξαρχής προσπάθειες εξαναγκασμού.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, ωστόσο, δεν καθόρισε τα μέτρα καταναγκασμού που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την αντίδραση της ΕΕ.

Ο κατάλογος των πιθανών αντιμέτρων που μπορούν να λάβουν οι Βρυξέλλες βάσει του προτεινόμενου κανονισμού είναι μακρύς. Αυτός περιλαμβάνει την αναστολή των προτιμησιακών δασμών, τον περιορισμό της πρόσβασης στις δημόσιες συμβάσεις ή τη δυνατότητα επενδύσεων. Επιπλέον, τα αντίμετρα της ΕΕ μπορούν να στοχεύουν σε άτομα, εταιρείες ή/και τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, οι αφορμές για να γίνει εφαρμογή του μέσου δεν συνδέονται με τη μορφή των μέτρων, αλλά με την πρόθεση εξαναγκασμού της ΕΕ ή ενός κράτους μέλους.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μπερντ Λάνγκε, δήλωσε ότι η εν λόγω πρόταση θα βοηθήσει την ΕΕ να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

«Πρέπει τώρα να καθορίσουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για το τι συνιστά εξαναγκαστική συμπεριφορά και πώς η ΕΕ θα πρέπει να απαντήσει σε αυτές τις επιθετικές πράξεις. Από επενδυτικούς περιορισμούς έως κυρώσεις για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, χρειαζόμαστε μια πλήρη εργαλειοθήκη. Μια πολυμερής εμπορική τάξη βασισμένη σε κανόνες παραμένει προτεραιότητά μας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε άλλους να μας υπαγορεύουν αποφάσεις», δήλωσε.

Τεταμένο γεωπολιτικό κλίμα

Ο Ντομπρόβσκις έφερε ως παράδειγμα τις προσπάθειες εξαναγκασμού στις οποίες προέβη η κινεζική κυβέρνηση κατά της Λιθουανίας τις τελευταίες ημέρες, λόγω της διπλωματικής υποστήριξης του Βίλνιους προς την Ταϊβάν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις είχε στείλει επιστολή στον Ντομπρόβσκις και στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ζητώντας από την ΕΕ να παρέμβει για λογαριασμό της χώρας του και λέγοντας ότι είναι καιρός να οριστικοποιηθεί ο μηχανισμός κατά του εξαναγκασμού.

«Είναι δύσκολο να μην δούμε ότι αυτά τα πρόσφατα μέτρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας αποτελούν συνέχεια του πολιτικά υποκινούμενου οικονομικού καταναγκασμού που αντιμετωπίζει η Λιθουανία από τον Αύγουστο του 2021», έγραψε ο Λάντσμπεργκις.

«Αυτές οι δραστηριότητες των αρχών της ΛΔΚ κατά ενός κράτους μέλους της ΕΕ έχουν άμεσο αντίκτυπο σε ολόκληρη την ΕΕ και την κοινή εμπορική μας πολιτική», πρόσθεσε.

Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η περίπτωση της Λιθουανίας «θα μπορούσε σαφώς να αποτελέσει λόγο για τη διενέργεια αξιολόγησης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει οικονομικός εξαναγκασμός».

Ο Νίκολας Φρεντερίκ Πουατιέ, ερευνητής στο think tank «Bruegel» με έδρα τις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι το πολυμερές εμπορικό σύστημα «δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στις σημερινές προκλήσεις του παγκόσμιου εμπορίου».

«Ειδικότερα, οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε μια σειρά από εμπορικές πολιτικές που παραβιάζουν σαφώς τους κανόνες του ΠΟΕ, ενώ η Κίνα χρησιμοποιεί την οικονομική της ισχύ για να πιέσει μικρότερες οικονομίες, όπως η Αυστραλία και πρόσφατα η Λιθουανία».

Και ακόμη και αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ήταν πλήρως λειτουργικός, δεν θα ήταν κατάλληλος για να αντιδράσει στις ταχέως εξελισσόμενες εμπορικές διαφορές που επιδιώκει να αντιμετωπίσει το εργαλείο κατά του εξαναγκασμού, δήλωσε ο Πουατιέ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη δικηγόρο εμπορίου Σάρλοτ Σίμπερ-Γκάσερ, μια διαφορά όπως αυτή μεταξύ της Κίνας και της Λιθουανίας θα χρειαζόταν χρόνια για να καταλήξει σε ένα πλαίσιο του ΠΟΕ.

Ετοιμάζεται καταιγίδα

Ένα από τα μελλοντικά σημεία εμπλοκής γύρω από την πρόταση, έγκειται στο γεγονός πως σύμφωνα με την Επιτροπή, το εργαλείο αυτό ανήκει στη σφαίρα της πολιτικής εμπορίου και όχι της εξωτερικής πολιτικής. Το γεγονός αυτό «επιτρέπει» στον κανονισμό να εγκριθεί από ειδική πλειοψηφία των κυβερνήσεων, παρακάμπτοντας έτσι τη συνήθη απαίτηση ομοφωνίας.

«Το μέσο φαίνεται να είναι κατάλληλο, καθώς αποφεύγει το πρόβλημα της ομοφωνίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και έτσι έχει περισσότερες πιθανότητες να λειτουργήσει ως πιο αξιόπιστο αποτρεπτικό μέσο», υποστήριξε ο Πουατιέ.

«Το αν θα λειτουργήσει αποτελεσματικά ως αποτρεπτικό μέσο θα εξαρτηθεί από το πόσο πρόθυμη θα είναι η ΕΕ να αντιδράσει δυναμικά στις προκλήσεις άλλων μεγάλων οικονομιών, όπως η Κίνα ή οι ΗΠΑ», δήλωσε ο ίδιος στη EURACTIV.

Ορισμένα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Τσεχική Δημοκρατία, οι Σκανδιναβικές χώρες και η Ιρλανδία, προειδοποίησαν σε ένα πρόσφατο μη επίσημο έγγραφο ότι το μέσο δεν πρέπει να οδηγήσει σε περισσότερο προστατευτισμό.

Ευθύνη των Γάλλων

«Η δοκιμασία του νέου μέσου θα γίνει όταν υπάρξει άλλο ένα περιστατικό όπως αυτό της Λιθουανίας», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ στη EURACTIV, προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη έχουν ακόμη πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με το πώς υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει ο μηχανισμός για να αμφισβητήσουν τη χρήση του.

Η πρόταση θα συζητηθεί τώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία θα προεδρεύσει του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, χαιρέτισε την πρόταση.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε αυτή την πρόταση κατά τη διάρκεια της γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου. Είναι καιρός η ΕΕ να αποκτήσει τα μέσα για να διεκδικεί την κυριαρχία της όταν τα συμφέροντά της αμφισβητούνται από ξένες δυνάμεις», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ.

Σχετικα αρθρα

Εκδήλωση της ευρωομάδας της Αριστεράς: Το μέλλον του Πλαισίου Οικονομικής Διακυβέρνησης

admin

Γερμανία: Κίνδυνο «κόπωσης» της Δύσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία βλέπει η Μπέρμποκ

admin

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καταγγέλλει έλλειψη ενότητας μεταξύ των χωρών της Δύσης

admin

ΜέΡΑ25: Προ των πυλών το 5ο μνημόνιο – Πώς θα το αποφύγουμε

admin

ΕΟ ΚΚΕ για ανεμογεννήτριες στην Κρήτη: Σοβαρές επιπτώσεις σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους

admin

Νταβός: Επίθεση Σόρος σε Μέρκελ για «ειδικές συμφωνίες» για το ρωσικό φυσικό αέριο

admin

Τζεντιλόνι: «Το προσπαθούμε» για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

admin

Πού πάμε ως Ευρώπη;

admin

«Βόμβα» στη Βοσνία: Οι Σερβοβόσνιοι ζητούν διάλυση της χώρας

admin

Σάντσεθ: Η Ισπανία ως βασική εναλλακτική λύση για το ρωσικό φυσικό αέριο

admin

Αμερικανός βουλευτής: «Κατασκευασμένα» τα ζητήματα του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας

admin

Η Αλβανία προετοιμάζεται για την τουριστική περίοδο

admin