Image default
Οικονομία

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς: Οι 7 δράσεις του ΥΠΟΙΚ για την ενίσχυση της διαφάνειας

Το πλέγμα δράσεων του οικονομικού επιτελείου για την ανάπτυξη νέων σύγχρονων μηχανισμών ενίσχυσης της διαφάνειας, όσο και για την ενδυνάμωση των υφιστάμενων, ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ομιλία του στο 1ο Φόρουμ Ακεραιότητας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς.

«Ως κυβέρνηση, από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης της χώρας, θέσαμε ως προτεραιότητα την ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας, την ενίσχυση όχι μόνο του σεβασμού, αλλά – κυρίως – της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. Σημείωσε ακόμη τις νέες προκλήσεις που αναδύθηκαν με την πανδημία – με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αυξημένες υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης – και οι οποίες – όπως είπε – έχουν καταστήσει την ανάγκη για αποτελεσματική και γρήγορη αντίδραση ακόμη εντονότερη.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως η περασμένη διετία σηματοδότησε μία νέα εποχή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς έλαβαν χώρα πρωτοβουλίες με μετρήσιμα αποτελέσματα, τέθηκαν νέες προτεραιοποιήσεις και στόχοι, και δρομολογούνται νέες δράσεις. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, υιοθετήθηκαν και προωθούνται «μία σειρά ενεργειών και δράσεων για την ενίσχυση της διαφάνειας και τη θεμελίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς:

1ον. Ενσωματώθηκε, στην ελληνική έννομη τάξη, η ενωσιακή νομοθεσία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

2ον. Δημοσιεύθηκε ο εθνικός κατάλογος, ο οποίος περιλαμβάνει τις ιδιότητες όσων άσκησαν ή ασκούν σημαντικό δημόσιο λειτούργημα στην Ελλάδα κατά την άσκηση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να υπάρχει πλήρης διαφάνεια για τα πολιτικώς εκτιθέμενα πρόσωπα.

3ον. Κατατέθηκε, για πρώτη φορά, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Έκθεση Πεπραγμένων της Επιτροπής Στρατηγικής στα θέματα του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, προκειμένου να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στις δράσεις και τη λειτουργία της Επιτροπής.

4ον. Τέθηκε, στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείο Οικονομικών, ξεχωριστή ενότητα για τα θέματα ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται άμεσα για τις σχετικές εξελίξεις στο πεδίο.

5ον. Διοργανώθηκε, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εκδήλωση με τη συμμετοχή του Προέδρου της FATF, με θέμα «FATF – Νέες τεχνολογίες και περιβάλλον – Προκλήσεις και προοπτικές».

6ον. Διαμορφώθηκε και υλοποιείται, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών τόσο στη διαμόρφωση όσο και στην εφαρμογή, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο κατά της Διαφθοράς 2022-2025, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

7ον. Δρομολογείται και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1153, με στόχο τη διευκόλυνση της χρήσης χρηματοοικονομικών και άλλων πληροφοριών για την πρόληψη, την ανίχνευση, τη διερεύνηση ή τη δίωξη ποινικών αδικημάτων».

Με το νομοσχέδιο αυτό, όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας, επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της εγχώριας και της διασυνοριακής συνεργασίας κατά τη διεξαγωγή χρηματοοικονομικών ερευνών σχετικά με τη σοβαρή εγκληματικότητα και την τρομοκρατία, μετά και τη σχετική χαρτογράφηση, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εμποδίων στην πρόσβαση επί των χρηματοοικονομικών πληροφοριών, των θεμάτων σχετικά με την ανταλλαγή και τη χρήση πληροφοριών, καθώς και της ανάγκης ενίσχυσης της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

Την ίδια ώρα, συνέχισε, το υπουργείο Οικονομικών «συμμετέχει, με ισχυρή θέση, στον δημόσιο διάλογο, σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, ως συν-διαμορφωτής των εξελίξεων, αφήνοντας οριστικά πίσω τη θέση του αμέτοχου παρατηρητή, όπως συμβαίνει και αυτή την περίοδο, όπου έχει τεθεί ως κεντρική προτεραιότητα το ζήτημα της καταπολέμησης της διαφθοράς, του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ενώ τα σχετικά πρότυπα και οι συστάσεις έχουν περάσει, από το στάδιο της αρχικής αποκρυστάλλωσης, στη λεπτομερή διαμόρφωσή τους».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία της δέσμης μέτρων που παρουσίασε, τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, με τα σχετικά προτεινόμενα νομοθετικά κείμενα των οδηγιών και των κανονισμών.

Επιπλέον σε διεθνές επίπεδο, μέσω της FATF, το υπουργείο μετέχει στη συνεχή επικαιροποίηση των συστάσεων και των προτύπων, «ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε τις νέες τάσεις και αντιλήψεις και να είμαστε σε θέση, ως χώρα, να ανταποκριθούμε, γρήγορα και αποτελεσματικά, με συνεκτικό και οργανωμένο τρόπο, στις νέες προκλήσεις», όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Σχετικα αρθρα

Airbnb: Πώς επωφελείται από την πανδημία

admin

Τουρκία: Πώς η κρίση της λίρας πυροδοτεί την «έκρηξη» του Bitcoin

admin

Κατώτατος μισθός: Τον Απρίλιο η απόφαση για το ύψος της αύξησης

admin

Γιατί το Bitcoin έπεσε σε χαμηλό έξι μηνών 

admin

ΗΠΑ: Συνομιλίες με το Κατάρ- «Plan B» για το φυσικό αέριο σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία

admin

Ελληνική πρωτιά με πάνω από 200% του ΑΕΠ

admin

Η ενεργειακή κρίση έπληξε και το ΑΕΠ

admin

Διαψεύδονται τα περί τεχνικών προβλημάτων στην ροή φυσικού αερίου από τον Ιράν στην Τουρκία

admin

Γερμανία: Στα 12 ευρώ το κατώτατο ωρομίσθιο και ανάγκη για 400.000 ξένους εργαζομένους ετησίως

admin

Λαγκάρντ: Η Ευρώπη απέχει πολύ από την «Μεγάλη Παραίτηση»

admin

Λαγκάρντ: Η Ευρώπη απέχει πολύ από τη «Μεγάλη Παραίτηση»

admin

Γκεοργκίεβα: Οι κινήσεις της Fed για τα επιτόκια μπορεί να πλήξουν την ανάκαμψη

admin