Image default
Opinion LEADERS

Το ’21 θα κλείσει με μείον 15-20% από τις πωλήσεις του ’19 που ήταν μία καλή χρονιά – To ’22 χρονιά-σταθμός για το λιανεμπόριο-Α. Μακρής

Το λιανεμπόριο λειτουργούσε πάντα ως πύλη εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας.

Μετά την κρίση του covid-19 τα νέα παιδιά  δεν επιθυμούν να εργαστούν στο λιανεμπόριο. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στα επιδόματα που δόθηκαν και στη μαύρη εργασία που κυρίως προσφέρεται στους νέους ανθρώπους και σαν αποτέλεσμα είναι η αδιαφορία τους να εργαστούν σε κάποια έμμισθη θέση η οποία και κόπο και προσπάθεια απαιτεί αλλά, σε ανταμείβει δίνοντάς σου εμπειρίες χρήσιμες για τον υπόλοιπο εργασιακό σου βίο. 

Η αγορά μας είναι εκ των πραμάτων δισυπόστατη, αφενός έχει τα φυσικά καταστήματα τα οποία λειτουργούν λόγω πανδημίας με κάποιους κανόνες και αφετέρου έχει τα ιντερνετικά καταστήματα που είναι της μόδας και στα οποία απευθύνονται όλες οι ηλικίες των καταναλωτών. Ένα ιντερνετικό κατάστημα δεν είναι κάτι απλό. Έχει εμφανή και άδηλα κόστη και θέλει μια επαρκή διαχείριση πόρων ή προϊόντων κατά την αποθήκευση και διαμετακόμισή τους γιατί όποιος παραγγέλνει από το ίντερνετ απαιτεί ταχύτητα, ακρίβεια στις παραδόσεις και ευκολία προσπέλασης στην πληρωμή για την απόκτηση του προϊόντος. 

Η πανδημία έχει δημιουργήσει νέα πεδία να ασχοληθεί το λιανεμπόριο αλλά και πολλά ερωτηματικά.

Στις μεγάλες επιχειρήσεις τα ιντερνετικά καταστήματα και ο τζίρος τους είναι ίσος περίπου με τον τζίρο δύο καταστημάτων από το πλήθος αυτών που διαθέτει η κάθε επιχείρηση. Λόγω του δισυπόστατου της αγοράς αλλά και της αναγκαιότητας να γίνεται διαχείριση του εμπορεύματος εκ του μακρόθεν, σίγουρα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει διαφορετική προσέγγιση των φυσικών καταστημάτων όσον αφορά το μέγεθος, τη χρηστικότητα, τον αριθμό τους , καθώς και τις περιοχές που μπορούν να αναπτυχθούν. Ουσιαστικά πρέπει να γίνει μία επανεξέταση όλων των στοιχείων σε νέα βάση .

Τα ταμεία στο λιανεμπόριο εμφανίζουν  το  καρδιογράφημα της  ψυχολογίας του καταναλωτή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής δυστυχώς δεν είναι το θέμα των τιμών που έχει αναδειχθεί, αλλά οι  τιμές έρχονται σαν  συνέπεια ενός μεγαλύτερου προβλήματος το οποίο έχει προκύψει από την αύξηση των πρώτων υλών, την αύξηση της ενέργειας και τις δυσκολίες της διαχείρισης πόρων ή προϊόντων κατά την αποθήκευση και διαμετακόμισή τους από τις  εταιρίες παραγωγής. Επειδή το 73-74% των εμπορευμάτων που πουλάμε στη χώρα είναι εισαγόμενα προφανώς και τα περισσότερα προβλήματα που παρουσιάζονται στην αγορά. είναι εισαγόμενα.

Κυρίαρχο θέμα στην  αγορά σήμερα είναι η εύρεση του κατάλληλου προϊόντος στην κατάλληλη τιμή και τη έγκαιρη απόκτησή του. 

Κατά συνέπεια το επόμενο διάστημα θα πουλάει αυτός που έχει στοκ και προφανώς όταν υπάρχει έλλειψη και υπάρχει ζήτηση θα διαμορφώνεται ανάλογα και η τιμή.

Αυτό που θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον θα είναι το αν μπορούμε να έχουμε ένα προϊόν και λιγότερο σε ποια τιμή το βρίσκουμε. 

Πρέπει να καταλάβουμε ότι το λιανεμπόριο είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης στην αλυσίδα της αγοράς  και λειτουργεί ως αμορτισέρ μεταξύ των παραγωγών και των τελικών καταναλωτών.  

Το ’21 φαίνεται ότι θα κλείσει με μείον 15-20% από τις πωλήσεις του ’19 που ήταν μία καλή κατά κοινή ομολογία χρονιά.

Το ’22 θεωρώ ότι θα είναι χρονιά σταθμός για το λιανεμπόριο διότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους για τη μελλοντική μορφή του λιανεμπορίου. Σίγουρα το φυσικό κατάστημα θα παραμείνει ως ισχυρός πόλος έλξης του καταναλωτή. Σίγουρα ένα ιντερνετικό κατάστημα παράλληλα με ένα φυσικό κατάστημα είναι ο καλύτερος συνδυασμός. Σίγουρα το ιντερνετικό κατάστημα ήρθε και θα παραμείνει διεκδικώντας ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας της αγοράς.

Στην αγορά τρεις είναι οι εμπλεκόμενοι, ο καταναλωτής που πρέπει να επιβραβεύει με τις αγορές του τις υγιώς φερόμενες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις-επιχειρηματίες και εργαζόμενοι σε αυτές που οφείλουν να αφουγκράζονται και να εξυπηρετούν τις ανάγκες των καταναλωτών και η πολιτεία η οποία πρέπει να επιτελέσει τον διττό της ρόλο που είναι ρυθμιστικός και ελεγκτικός.

Αντώνης Μακρής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ)

Σχετικα αρθρα

Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές: Είναι αισιόδοξο το μέλλον; – Γ.Μαραγκός

admin

Πανεπιστήμια και οικονομία – Ν.Βέττας

admin

Β. Κορκίδης: Επένδυση της Ελλάδας σε παρόν και μέλλον το άνοιγμα προς Ινδία

admin

B. Κορκίδης: Ακριβός ο «λογαριασμός» των επιπτώσεων της Ερυθράς στην Ευρώπη

admin

PISA, σχολικές επιδόσεις και το προφανές – Α. Ανδρικόπουλος

admin

Το αναδυόμενο νέο παγκόσμιο κοινωνικοοικονομικό σύστημα – Δρ. Βλάδος Χάρης

admin

Δ. Βέργαδος (ΣΕΒ): 4+1 προκλήσεις της βιομηχανίας το 2024

admin

Αισιοδοξία για την οικονοµία από τον Βασίλη Κορκίδη

admin

Αξιολογώντας τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα – Α.Ανδρικόπουλος

admin

Η δοκιμασία της ευρωπαϊκής συνοχής

admin

Κορκίδης: Σημαντική θετική εξέλιξη η αναβάθμιση της οικονομίας

admin

Εύλογες και αληθινές αξίες: ανάγκη, νόμος και αλήθεια στη λογιστική – Α. Ανδρικόπουλος

admin