Image default
Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχεται μεγαλύτερη έκπτωση στο φυσικό αέριο

«Πρόγευση» για τις παρεμβάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση ως ασπίδα στις αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια έδωσαν τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η ΔΕΠΑ Εμπορίας ήδη εξετάζει την αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές για τον μήνα Δεκέμβριο, όπου οι καταναλώσεις είναι αυξημένες, προσθέτοντας πως ανάλογη πρόνοια θα ληφθεί και για το πρώτο 3μηνο του 2022.

Μιλώντας παράλληλα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θύμισε ότι η επιδότηση για το ρεύμα έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και πρόσθεσε πως αν το επόμενο διάστημα συνεχιστούν οι αυξήσεις στις τιμές, η ενίσχυση θα παραμείνει, κυρίως για τους πιο ευάλωτους. Η Ευρώπη λέει ότι πρέπει να μπουν κάποια κριτήρια για να βοηθηθούν οι οικογένειες που το έχουν πραγματικά ανάγκη. «Εξετάζουμε ποια είναι αυτά τα κριτήρια», είπε.

Ο υπουργός εξήγησε πως το μεγάλο πρόβλημα της αύξησης της τιμής του ρεύματος προέρχεται από τις εκρηκτικές αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου. «Η τιμή του αερίου αυξήθηκε 4 και 5 φορές από την περσινή χρονιά» είπε. Υπενθύμισε ότι για το φυσικό αέριο μέχρι τώρα έχει δοθεί 15% έκπτωση στα νοικοκυριά, αλλά αναγνώρισε ότι αυτό δεν αρκεί και γι’ αυτό θα αυξηθεί. Ο ακριβής αριθμός της έκπτωσης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, είπε. Σημείωσε ακόμη ότι η έκπτωση θα συνεχιστεί για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Όπως έγραψε χθες η «Ναυτεμπορική» με την τιμή λιανικής του φυσικού αερίου να αυξάνεται πάνω από 180% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και τη χθεσινή τιμή του συμβολαίου να «κρατιέται» πάνω από τα 105 ευρώ, αλλά και την τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος να κρατιέται σταθερά πάνω από τα 220-230 ευρώ η μεγαβατώρα, δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της ανάγκης παράτασης των μέτρων στήριξης και το 2022.

Οι ανακοινώσεις αναμένονται μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, καθώς τότε θα έχουν πλέον «περάσει» στους λογαριασμούς και οι επιδοτήσεις του Δεκεμβρίου. Με τον πληθωρισμό για τον Νοέμβριο να κλείνει στο 4,8% και τις ενδείξεις για τον Δεκέμβριο να παραπέμπουν σε ακόμη μεγαλύτερες μεταβολές τιμών, το ερώτημα που απασχολεί πλέον το οικονομικό επιτελείο και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος είναι ποιο θα είναι το περιεχόμενο και η διάρκειά τους. Και επί των δύο -διάρκειας και περιεχομένου- αναμένονται έντονες διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, οι οποίοι ζητούν επίμονα από την αρχή της ενεργειακής κρίσης να μη συνεχιστούν τα οριζόντια μέτρα στήριξης, όπως αυτά που θεσπίστηκαν μετά τον Σεπτέμβριο για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή οι αυξήσεις στην ενέργεια τον Νοέμβριο ήταν εκρηκτικές. Το κόστος του φυσικού αερίου αυξήθηκε 180,9% σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ του πετρελαίου θέρμανσης ήταν αυξημένο κατά 45,2%. Οι τιμές σε καύσιμα και λιπαντικά ήταν αυξημένες κατά σχεδόν 25%.

Σχετικα αρθρα

Βιομηχανία: Συνωστισμός deal για «πράσινo» ρεύμα – «Λευκός καπνός» ΔΕΗ με Viohalco και ΤΙΤΑΝ

admin

Βουλή: Ψηφίστηκαν από Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η τροπολογία για «καλάθι του νονού»

admin

Π. Τσακλόγλου: Επιλέγουν τις χαμηλές εισφορές, που όμως οδηγεί σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο στο μέλλον

admin

Γερμανικό «φρένο» στον πληθωρισμό – Ξεκίνησε η σκυταλοδρομία με ΕΚΤ για νομισματική σταθερότητα

admin

Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Προς μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για ανταγωνιστικότητα – Τα ορόσημα έως το καλοκαίρι του 2025

admin

Η Ατζέντα 2024 του ΔΝΤ: Οι 3 προτεραιότητες – Οι «πονοκέφαλοι»

admin

Από 15… κόσκινα οι επαγγελματίες που αμφισβητούν τα τεκμήρια

admin

Γκεοργκίεβα: Δικαίως η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια

admin

ΥΠΕΝ: Σημαντικές δεσμεύσεις 11,35 δισ. δολαρίων για τους Ωκεανούς

admin

Θεοχάρης: Η oικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin

Χ. Θεοχάρης: Η οικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin

ΣΔΙΤ: Ωριμάζουν έργα αξίας 7 δισ. ευρώ, σε εξέλιξη επιπλέον επενδύσεις 2,5 δισ. – Όλη η λίστα

admin