Image default
Πρώτο Θέμα

Evergrande: Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση χρέους – “Βαθύ κούρεμα” και πωλήσεις χαρτοφυλακίων στον ορίζοντα

Της Yue Wang

Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Hui Ka Yan δέχεται νέες πιέσεις για να επιταχύνει την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων της Evergrande, ύψους 305 δισ. δολαρίων, αφού η Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας ακινήτων σε restricted default (επιλεκτική χρεοκοπία), μετά τη μη πληρωμή δύο κουπονιών που έληγαν στις 6 Νοεμβρίου.

Ο οίκος ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση από την εταιρεία ή τον διαχειριστή για την πληρωμή των κουπονιών ούτε μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος των 30 ημερών –στις 6 Δεκεμβρίου– και η Evergrande δεν απάντησε στο αίτημά του για πληροφορίες. “Ως εκ τούτου, υποθέτουμε ότι δεν πληρώθηκαν”, έγραψε η Fitch σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η χρεοκοπία της Evergrande αναμενόταν εδώ και καιρό και το σενάριο έχει ήδη τιμολογηθεί στα “προβληματικά” ομόλογα και στη μετοχή της που ακολουθεί “ελεύθερη πτώση”. Η εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ κατασκευαστική εταιρεία, η οποία δεν έχει απαντήσει δημοσίως στην έκθεση της Fitch, δεν θα μπορεί να τηρήσει σιγήν ιχθύος για πολύ ακόμη.

“Μέχρι τώρα η Evergrande μπορούσε να κερδίζει χρόνο και να διαπραγματεύεται κατ’ ιδίαν με τους πιστωτές”, λέει ο Zhou Chuanyi, αναλυτής της Lucror Analytics με έδρα τη Σιγκαπούρη και προσθέτει: “Εάν χρεοκοπήσει επίσημα, τότε η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη”.

Η εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού που της εστάλη από το Forbes μέσω e-mail. Την προηγούμενη εβδομάδα η Evergrande ανακοίνωσε ότι συστάθηκε μια Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων που απαρτίζεται από τον ίδιο τον Hui, στελέχη κοινοπραξιών που ανήκουν στην πόλη Guangzhou, καθώς και από τον κρατικό διαχειριστή “κόκκινων” δανείων Cinda, για να συνδράμει “στον περιορισμό και στην εξάλειψη μελλοντικών κινδύνων για τον Όμιλο”.

Ο Warut Proomboon, διευθύνων εταίρος της εταιρείας πιστωτικών ερευνών Bondcritic με έδρα το Χονγκ Κονγκ, λέει ότι η μακρά και επίπονη διαδικασία της αναδιάρθρωσης θα μπορούσε να ξεκινήσει με την πώληση ορισμένων μη βασικών χαρτοφυλακίων. Κατά την περίοδο διεύρυνσής της, που “φούσκωσε” τα χρέη, η Evergrande απέκτησε και επιχειρήσεις που δεν συνδέονται με τον τομέα ανάπτυξης ακινήτων. Ο Όμιλος εξακολουθεί να συμμετέχει σε μια ποδοσφαιρική ομάδα καθώς και σε μια εταιρεία εμπορίας μεταλλικού νερού. Τον Νοέμβριο, πούλησε το εναπομείναν μερίδιό της στον πάροχο υπηρεσιών streaming Hengten Networks έναντι 273 εκατ. δολαρίων, αφού τον Αύγουστο είχε μειώσει τη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη εταιρεία για να συγκεντρώσει 418 εκατ. δολάρια.

Από την πλευρά της η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει δείξει και μεγάλο ενδιαφέρον για άμεση διάσωση της Evergrande, αλλά θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντα των Κινέζων αγοραστών κατοικιών. Οι αξιωματούχοι στην επαρχία Guangdong, όπου εδρεύει η Evergrande, και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες “κατευθύνουν και παροτρύνουν” τον Όμιλο να “συνεχίσει και να ολοκληρώσει την κατασκευή κατοικιών προς παράδοση στους αγοραστές”, έγραψε η Τραπεζική και Ασφαλιστική Εποπτική Αρχή της Κίνας σε ανακοίνωσή της προ ημερών.

Στο μεταξύ, οι ομολογιούχοι των τίτλων της εταιρείας σε δολάρια προετοιμάζονται για “βαθύ κούρεμα”, αφού σύμφωνα με αναλυτές μπορεί να πάρουν πίσω μόνο το 30% έως 60% των χρημάτων τους. Ο Hui, η περιουσία του οποίου αποτιμάται πλέον στα 9,1 δισ. δολάρια –κυρίως από μερίσματα που έλαβε από τον Όμιλο όλα αυτά τα χρόνια–, έχει διοχετεύσει 1 δισ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία στην Evergrande για να ενισχύσει τη ρευστότητά της, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά ΜΜΕ. Τον Νοέμβριο, ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος συγκέντρωσε επίσης 343 εκατ. δολάρια πουλώντας μετοχές της Evergrande για πρώτη φορά από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο το 2009. O Ηui θεωρείται ότι προχώρησε στην πώληση προσωπικών περιουσιακών στοιχείων κατ’ εντολή των κυβερνητικών αρχών, με τη διαδικασία αυτή να έχει βοηθήσει και στο παρελθόν την Evergrande να ανταποκριθεί εγκαίρως στην πληρωμή κουπονιών.

Ακόμα και αν η Evergrande μπει επίσημα σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, οι πιέσεις στον Hui –να πουλήσει και άλλα προσωπικά assets– μάλλον θα συνεχιστούν. “Το κυβερνητικό πρέσινγκ παραμένει”, λέει ο Zhou της Lucror Analytics. “Δεν ξέρουμε μέχρι πού το τραβάει το Πεκίνο και πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ο Hui να συναινέσει”.

Σχετικα αρθρα

Ποιο στοιχείο της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να μας κρατά ξύπνιους τη νύχτα

admin

Η τιμή του κακάο έφτασε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας “πόλεμο” στην αγορά της σοκολάτας

admin

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας

admin

S&P: πιθανότητα καθυστέρησης στη μείωση των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

admin

ΤτΕ: Πίεση στο εμπόριο ισοζύγιο τον Φεβρουάριο λόγω εισαγωγών- 22% άνοδος στις τουριστικές εισπράξεις

admin

Πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν – Βουτιά 3% για Nikkei, κοκκίνισε η Ασία

admin

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin

Νέο καμπανάκι ΔΝΤ για υψηλά χρέη και ελλείμματα

admin

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανατρέψει τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στις προηγμένες οικονομίες – K.Rogoff

admin

Χρηματιστήριο: Σημαντική πτώση 2,4% στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων

admin

Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών στο ζενίθ

admin

DBRS: Πρωταθλήτριες στη μείωση κόκκινων δανείων οι ελληνικές τράπεζες

admin