Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Τρ.Πειραιώς:9,8% η άνοδος του ΑΕΠ το 2021

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ήταν ισχυρή και το γ’ τρίμηνο του 2021 και παρά την αβεβαιότητα για την εξέλιξη του νέου κύματος της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, οι προοπτικές για το 2021 παραμένουν αρκετά θετικές. Τόσο ο δείκτης οικονομικού κλίματος όσο και οι βραχυχρόνιοι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν αισιόδοξες προσδοκίες για τη συνέχιση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και το δ’ τρίμηνο του έτους. Η άνοδος του ΑΕΠ   εκτιμάται το 2021 να φτάσει το 9,8% και το 2022 το 5,4%, ενώ μετά το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας εκτιμάται να κινηθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα κοντά στο 3,5%.

Στην αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα έτη σημαντικό ρόλο εξακολουθεί να έχει η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι δημοσιονομικές προοπτικές για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την εξυπηρέτηση του χρέους και τέλος οι προοπτικές ομαλής μετάβασης μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) τον Μάρτιο του 2022 και η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Η συγκεκριμένη προοπτική ενδέχεται να δημιουργήσει κάποια βραχυχρόνια μεταβλητότητα, όμως δεν προβλέπουμε να δημιουργήσει δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματος νέων εκδόσεων €10-12 δισεκ. του ΟΔΔΗΧ για το 2022.

Πρωταρχικό ρόλο στις τρέχουσες εξελίξεις προκάλεσε η αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ, αναφορικά με την πορεία του προγράμματος PEPP και APP. Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα η απόφαση αυτή ήταν βαρύνουσας σημασίας καθώς η χώρα δεν βρίσκεται σε βαθμίδα “Investment Grade”, δηλαδή δεν τηρεί την αναγκαία συνθήκη επιλεξιμότητας των κρατικών ομολόγων στο PSPP στο πλαίσιο του APP.

Με βάση την απόφαση της ΕΚΤ, το α΄ τρίμηνο του 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι θα διενεργήσει καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του PEPP με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ θα τις διακόψει στο τέλος Μαρτίου του 20221. Ωστόσο, το Δ.Σ. αποφάσισε να παρατείνει τον χρονικό ορίζοντα επανεπένδυσης (το κεφάλαιο από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του PEPP) τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. H απόφαση της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου κινήθηκε τελικά πιο κοντά στην στήριξη των ελληνικών ομολόγων μέσω διευρυμένων επανεπενδύσεων μέσω του προγράμματος PEPP οι οποίες επεκτάθηκαν κατά ένα χρόνο μέχρι τα τέλη 2024. Επιπλέον, η ΕΚΤ έδωσε ένα ισχυρό σήμα στήριξης των ελληνικών ομολόγων καθώς ανέφερε ότι σε περίπτωση σημαντικών ιδιοσυγκρασιακών πιέσεων στην ελληνική αγορά ομολόγων μπορεί να επενδύσει σε κεφάλαιο επιπλέον και πάνω από τη μετακύλιση της εξόφλησης προκειμένου να αποτραπεί η διακοπή των αγορών.

Την άποψη ότι το θετικό κλίμα στην οικονομία διατηρείται, αναδεικνύει τον Νοέμβριο η άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος στις 113,4 μνδ. από 112,4 μνδ. τον Οκτώβριο και επιστρέφοντας στα επίπεδα του Φεβρουάριου του 2020 (113,4 μνδ.). Η αύξηση του ESI το Νοέμβριο συνδέεται με τη βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις υπηρεσίες και στη βιομηχανία καθώς και του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών. Αντίθετα, υποχώρηση σημείωσαν ο δείκτης επιχειρη- ματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο και στις κατασκευές, παραμένοντας ωστόσο σε θετικό επίπεδο.

Ωστόσο οι πληθωριστικές πιέσεις από την πλευρά της ενέργειας και των ειδών διατροφής εμμένει. Το Νοέμβριο, ο εθνικός πληθωρισμός (Δ.Τ.Κ) έφτασε το 4,8% σε ετήσια βάση ενώ αντίθετα ο πυρήνας του πληθωρισμού (εξαιρ. διατροφή, ποτά, καπνός, ενέργεια) διατηρείται σε θετικά αλλά ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα της τάξεως του 0,7%. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,0%. Κατά μέσο όρο ο εθνικός πληθωρισμός την περίοδο Ιανουάριου-Νοέμβριου κινείται στο 0,9% και εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,3% το 2021. Το 2022 θα κινηθεί κοντά στο 4,0% ενώ θα επανέλθει στο 1,3% το 2023. Παράλληλα τον Οκτώβριο, ο δείκτης τιμών παραγωγού και εισαγωγών στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 23,5% και 33,9% σε ετήσια βάση αντίστοιχα κυρίως λόγω της αύξησης στο δείκτη ενεργειακών αγαθών.

Σχετικα αρθρα

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στις 72 δόσεις -Αναλυτικά οι ΚΑΔ

admin

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής ανά ταμείο

admin

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Credit Suisse γιατί παραβίασε τους κανόνες καραντίνας

admin

Oxfam: Η πανδημία διπλασίασε την περιουσία των 10 πλουσιότερων ανδρών του κόσμου

admin

Η ακρίβεια «τρώει» τις συντάξεις και η εφορία τα… αναδρομικά – Παραδείγματα

admin

ΟΑΕΔ: Πιο απλή η διαδικασία επιχορήγησης

admin

400 εκατ. την περίοδο 2021-2025 για την ψηφιακή διακυβέρνηση

admin

Τα “μαύρα” σύννεφα πάνω από το 2022-N. Roubini

admin

Στις Βρυξέλλες ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας για το Eurogroup

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Από Μάρτιο η υποβολή τους – Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος

admin

Πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2022: Η προθεσμία και η πληρωμή

admin

Τουρκία: Μέχρι τα μέσα του 2023 ο πληθωρισμός θα πέσει σε μονοψήφια νούμερα, λέει ο υπ. Οικονομικών

admin