Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Omicron: Ο “πανικός” των κεντρικών τραπεζών για τον πληθωρισμό

Η παραλλαγή Omicron κάνει τον γύρο του πλανήτη, κλείνοντας τα σύνορα και πυροδοτώντας νέους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες, αντί να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική για να στηρίξουν τις οικονομίες τους όπως έκαναν στην αρχή της πανδημίας, κινούνται προς την εκτόνωση των κινήτρων και την αύξηση των επιτοκίων.

Οι κινήσεις αντικατοπτρίζουν μια νέα σκέψη μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας: Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας ανησυχούν ότι αντί να απειλούν απλώς να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη, μια αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 θα μπορούσε επίσης να παρατείνει τον υψηλό πληθωρισμό.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησαν σε αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής ως απάντηση στις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Όταν η πανδημία έγινε για πρώτη φορά διαδεδομένη, στις αρχές του 2020, οι κυβερνήσεις έκλεισαν τις οικονομίες τους. Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν απότομα, οι εργοδότες απομάκρυναν εργαζόμενους και οι τιμές μειώθηκαν. Μέσα σε λίγους μήνες, η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου και της εξ αποστάσεως εργασίας επέτρεψε στην οικονομία σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες να ανακάμψει γρήγορα. Με τους μαζικούς εμβολιασμούς, αυτή η ανάκαμψη συνεχίστηκε φέτος.

Τώρα, τα νέα κρούσματα έχουν πολύ λιγότερο σοβαρές επιπτώσεις στις δαπάνες και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αντίθετα, απειλούν να παρατείνουν τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.

«Αυτό που είδαμε στα πρώτα στάδια της πανδημίας είναι ότι η ζήτηση αρχικά μειώθηκε πολύ περισσότερο από την προσφορά, οπότε κατέληξε να είναι αποπληθωριστική, ιδιαίτερα λόγω των αρκετά αυστηρών περιορισμών», δήλωσε ο Paul Ashworth, επικεφαλής οικονομολόγος της Βόρειας Αμερικής στην Capital Economics.

Σήμερα, με τις κυβερνήσεις να διστάζουν να επιβάλουν νέα lockdown, είναι το αντίστροφο, είπε.

«Η προσφορά θα μπορούσε ενδεχομένως να πληγεί περισσότερο από τη ζήτηση και ως εκ τούτου γίνεται πληθωριστική παρά αποπληθωριστική αυτή τη φορά», είπε.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν τα αποτελέσματα της Omicron. Μέχρι στιγμής, φαίνεται να εξαπλώνεται ταχύτερα από προηγούμενες παραλλαγές και είναι σε θέση να αποφύγει την ανοσία από εμβόλια και παλαιότερες λοιμώξεις, αλλά μπορεί να προκαλέσει ηπιότερα συμπτώματα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση στις 14-15 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε: «Κύμα επί κύματος, οι άνθρωποι μαθαίνουν να ζουν με αυτό… Όσο περισσότεροι εμβολιάζονται τόσο λιγότερο το οικονομικό αποτέλεσμα».

Για παράδειγμα, τα νέα καθημερινά κρούσματα κορυφώθηκαν σε περισσότερα από 31.000 την ημέρα τους δύο πρώτους μήνες της πανδημίας πέρυσι. Καθώς τα κράτη επέβαλαν εντολές παραμονής στο σπίτι, αυτό οδήγησε σε ετήσια μείωση 31,2% σε ετήσια βάση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Αντίθετα, τα κρούσματα κορυφώθηκαν σε περίπου 250.000 την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του 2021, αλλά η οικονομία αναπτύχθηκε 6,3%.

Οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλει λιγότερους και πιο στοχευμένους περιορισμούς σε κάθε κύμα. Επιπλέον, πολλοί εργαζόμενοι και επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί σε κρούσματα, όπως η επιστροφή στην εξ αποστάσεως εργασία.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές αναμένουν ότι η Omicron θα έχει κάποιο αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, ιδιαίτερα στα διεθνή ταξίδια. Τις τελευταίες ημέρες αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν νέους περιορισμούς στη δραστηριότητα. Οι οικονομολόγοι της Pantheon Macroeconomics μείωσαν την πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 3% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο από 5%. Βλέπουν ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πτώσης αναπληρώνεται στα επόμενα τρίμηνα.

Παρόλο που ο αντίκτυπος του ιού στην ανάπτυξη έχει αμβλυνθεί, ο αντίκτυπός του στην πίεση του πληθωρισμού φαίνεται να έχει αντιστραφεί, από κάτω προς τα πάνω. Ο Covid-19 ώθησε τους καταναλωτές να ξοδέψουν λιγότερα σε προσωπικές υπηρεσίες, όπως λούνα παρκ και περισσότερα σε ανθεκτικά αγαθά, όπως συσκευές και έπιπλα. Τα κλειστά εργοστάσια και λιμάνια στην Κίνα έκαναν πιο δύσκολο για τις εισαγωγές να φτάσουν στις ΗΠΑ και ο φόβος να αρρωστήσουν εμπόδισε τους ανθρώπους να φύγουν από το σπίτι, οδηγώντας σε έλλειψη εργατικού δυναμικού και αύξηση των μισθών. Περίπου 3,2 εκατομμύρια ενήλικες είπαν στις αρχές Σεπτεμβρίου -όταν το κύμα Δέλτα βρισκόταν στο απόγειό του- ότι δεν δούλευαν επειδή φοβούνταν μην αρρωστήσουν, σύμφωνα με στοιχεία απογραφής. Αυτό ήταν υψηλότερο από 2,8 εκατομμύρια πριν από το κύμα.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αύξησαν την Παρασκευή την πρόβλεψή τους για τον βασικό πληθωρισμό στο 3,4% τον Ιούνιο του 2022 από 3,25% με βάση την προοπτική για κλείσιμο εργοστασίων που σχετίζεται με την Omicron στην Ασία και υψηλότερο πληθωρισμό κατοικιών.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 6,8% τον Νοέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, το μεγαλύτερο άλμα εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Σε απάντηση, οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι πιθανότατα θα τερματίσουν το πρόγραμμα τόνωσης αγοράς ομολόγων τον Μάρτιο του επόμενου έτους και υπονόησαν σε αυξήσεις των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας έως το τέλος του 2022.

Όλο και περισσότερο, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve ανησυχούν ότι η νέα παραλλαγή Omicron θα μπορούσε να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό.

Την Παρασκευή, ο διοικητής της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, δήλωσε: «Δεν γνωρίζουμε αν η Omicron θα επιδεινώσει τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και στην προσφορά αγαθών και θα προσθέσει πίεση στον πληθωρισμό».

Η αλλαγή στη σκέψη των αξιωματούχων έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες. Ο κ. Πάουελ είπε στο Κογκρέσο τον Νοέμβριο ότι οι φόβοι γύρω από την Omicron «θα μπορούσαν να μειώσουν την προθυμία των ανθρώπων να εργαστούν προσωπικά, κάτι που θα επιβραδύνει την πρόοδο στην αγορά εργασίας και θα εντείνει τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Εάν ισχύει αυτό, θα μπορούσε να ωθήσει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, δήλωσε ο Robert Dent, ανώτερος οικονομολόγος των ΗΠΑ στη Nomura Securities, ο οποίος αναμένει τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.

«Γνωρίζουν τώρα ότι αυτό είναι ένα πληθωριστικό φαινόμενο και ο πληθωρισμός έχει ήδη ανέβει πριν από την Omicron, επομένως ενισχύει αυτή την τάση », είπε.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η Omicron έχει ωθήσει τα νέα καθημερινά κρούσματα σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εισήγαγε κανόνες που απαιτούν απόδειξη εμβολιασμού για είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και σε ορισμένους άλλους χώρους, αν και αυτοί οι περιορισμοί είναι πιο ήπιοι από εκείνους κατά τη διάρκεια προηγούμενων κρισεων . Ωστόσο, η Τράπεζα της Αγγλίας, ανταποκρινόμενη στον αυξημένο πληθωρισμό, αύξησε το βασικό επιτόκιο την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.

«Η εμπειρία από τον Μάρτιο του 2020 δείχνει ότι τα διαδοχικά κύματα του Covid φαίνεται να είχαν μικρότερο αντίκτυπο στο ΑΕΠ, αν και υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τον βαθμό στον οποίο αυτό θα αποδειχθεί σε αυτήν την περίπτωση», δήλωσαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Η Τράπεζα της Αγγλίας είχε προηγουμένως παραδεχτεί ότι η υποχώρηση των λοιμώξεων από τον Covid-19 θα μείωνε την ανοδική πίεση στις τιμές των αγαθών εξισορροπώντας τις δαπάνες των καταναλωτών για υπηρεσίες. Με την ανανέωση της κοινωνικής αποστασιοποίησης, «αυτή η επανεξισορρόπηση ήταν πλέον πιο πιθανό να καθυστερήσει και έτσι οι παγκόσμιες πιέσεις τιμών ενδέχεται να επιμείνουν για περισσότερο», αναφέρουν τα λεπτά της συνεδρίασης της τράπεζας. «Η τρέχουσα στρατηγική της Κίνας για μηδενικό Covid θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανανεωμένες διακοπές σε κινεζικά εργοστάσια και λιμάνια και θα μπορούσε να επηρεάσει το κόστος αποστολής».

Σε αντίθεση με αυτό, η συνολική ζήτηση, ιδίως για υπηρεσίες, θα μπορούσε να επιβραδυνθεί, αναφέρουν τα πρακτικά, αφήνοντας ασαφή την καθαρή επίπτωση στον πληθωρισμό.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιστεύει επίσης ότι ο αντίκτυπος της νέας παραλλαγής είναι πιθανό να είναι πολύ λιγότερο σοβαρός από ό,τι κατά το πρώτο κύμα. Την Πέμπτη ανακοίνωσε το τέλος ενός προγράμματος αγορών ομολόγων —του Πανδημικού Προγράμματος Έκτακτης Αγοράς— που είχε σκοπό να αντισταθμίσει ορισμένες από τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες του Covid-19.

Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι παρακολουθούσε στενά πώς η Omicron θα επηρεάσει την προσφορά.
«Η ισορροπία μεταξύ του πληθωριστικού ή αποπληθωριστικού αντίκτυπου που θα έχει η Omicron είναι ακόμα εντελώς αβέβαιη», είπε.

Σχετικα αρθρα

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής ανά ταμείο

admin

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Credit Suisse γιατί παραβίασε τους κανόνες καραντίνας

admin

Oxfam: Η πανδημία διπλασίασε την περιουσία των 10 πλουσιότερων ανδρών του κόσμου

admin

40.000 πλειστηριασμοί προγραμματίζονται για το 2022

admin

Η ακρίβεια «τρώει» τις συντάξεις και η εφορία τα… αναδρομικά – Παραδείγματα

admin

ΟΑΕΔ: Πιο απλή η διαδικασία επιχορήγησης

admin

400 εκατ. την περίοδο 2021-2025 για την ψηφιακή διακυβέρνηση

admin

Τα “μαύρα” σύννεφα πάνω από το 2022-N. Roubini

admin

Στις Βρυξέλλες ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας για το Eurogroup

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Από Μάρτιο η υποβολή τους – Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος

admin

Πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2022: Η προθεσμία και η πληρωμή

admin

Τουρκία: Μέχρι τα μέσα του 2023 ο πληθωρισμός θα πέσει σε μονοψήφια νούμερα, λέει ο υπ. Οικονομικών

admin