Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

ΧΑ: Στην κόψη του ξυραφιού και το 2022


Με αδιάφορο τρόπο και σχετικά ικανοποιητικά σε σχέση με την πανδημία του κοροναϊού τελείωσε το χρηματιστηριακό έτος 2021. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 10,42%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 11,07%. Η άνοδος στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 10,77%, ενώ εκείνη του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης έφτασε στο 34,72%.

Αυτόματα πλέον όλα τα βλέμματα πέφτουν στο 2022 και στο τι αυτό θα φέρει για την Ελληνική κεφαλαιαγορά καθώς οι προοπτικές για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊόυ είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. 

Με όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές χώρες στο βαθύ κόκκινο και τις οικονομίες τους να έχουν ήδη περάσει μία μεγάλη δοκιμασία από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας το μέλλον διαγράφεται ιδιαίτερα δυσοίωνο Καθώς ο κορονοϊός δεν υποχωρεί με την ταχύτητα που όλοι θα θέλαμε.

Συνεπώς τουλάχιστον το πρώτο μέρος του το 2022 αναμένεται με έντονες αναταράξεις για όλες τις δυτικές κεφαλαιαγορές καθώς οι κοινωνίες τα παλεύουν με τυχόν νέες μεταλλάξεις του κορονοιου, τον πληθωρισμό αλλά και τυχόν νέα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Ταυτόχρονα αναμένουμε να δούμε και τη στάση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών όπως αυτή θα μεταβληθεί από τις εξελίξεις. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με κέρδη 0,29% στις 893,34 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 890,89 μονάδων (+0,01%) και 894,04 μονάδων (+0,37%). Ο τζίρος ανήλθε στα 27,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,02 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,32%, στις 2.148,86 μονάδες, ενώ στο +0,28% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.491,91 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,29% στις 574,93 μονάδες.

Σύμφωνα με τον κ.Ηλ.Ζαχαράκη η χρονιά κλείνει με κέρδη κάτω του 10% για τον Γενικό δείκτη, με ένα μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης να υπεραποδίδει μετά από χρόνια ανομβρίας ευχαριστώντας αρκετούς μικρομετόχους. Πρωταθλητής κλάδος αυτός της πληροφορικής ο οποίος πέτυχε αποδόσεις που θα ζήλευαν και εταιρείες στον Nasdaq.

Το 2022 όλα δείχνουν ότι οι κλάδοι που θα συνεχίζουν να υπεραποδίδουν είναι και πάλι αυτοί της πληροφορικής, της βιομηχανίας, των κατασκευών καθώς και της ενέργειας που φαίνεται να περνά σε έναν νέο κύκλο επενδύσεων. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο τραπεζικός κλάδος, που είναι και το ζητούμενο, θα καταφέρει να πρωταγωνιστήσει μετά από πολλά χρόνια απραξίας και ζημιών στην άνοδο του χρηματιστηρίου.

Καλώς ή κακώς είναι εκείνος ο κλάδος που θα απελευθερώσει δυνάμεις στην αγορά, θα αυξήσει το ρηχότητα αλλά και θα βοηθήσει τον ΓΔ να ανέλθει πάνω από το επίπεδο των 1.000 μονάδων που μας τυραννά τα τελευταία 7 χρόνια. Είναι δεδομένο ότι το επενδυτικό κοινό που θα ασχοληθεί με την αγορά θα μεγαλώσει κάτι που η αγορά έχει ανάγκη.

Ο τραπεζικός κλάδος πλέον φαίνεται να έχει πολύ λιγότερα βαρίδια από «κόκκινα» δάνεια έχοντας θωρακιστεί με νέα κεφάλαια. Πλέον είναι έτοιμος για την επόμενη μέρα για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά για την οποία έχει δομηθεί. Αυτό η αγορά αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να το προεξοφλεί το επόμενο διάστημα.

Οι αγορές φοβούνται το μέγεθος του πληθωρισμού, που από αυτό εξαρτάται και το μέγεθος της αύξησης επιτοκίων. Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως έχουμε ένα πακέτο μέτρων στήριξης που δεν τα είχαμε καν φανταστεί την τελευταία 10ετία μιας και η οικονομία πήγαινε με σβηστές μηχανές και με ελάχιστο δανεισμό.

Από την άλλη όσο περνάει ο καιρός πλησιάζει και η είσοδος της οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα με κάποιους οίκους να το περιμένουν και στο β’ εξάμηνο του 2022. Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ για το νέο έτος κάνουν λόγο για 5% γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα μπορέσει να ρίξει και το χρέος κάτω από το 200% του ΑΕΠ.

Εν κατακλείδι οι πιθανότητες να τα πάμε καλύτερα είναι αισθητά μεγάλες με βάση τα παραπάνω. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο χρέος της χώρας είναι στην Ευρώπη όπου σε κάθε περίπτωση θέλει σταδιακά να τα μετακυλήσει στους ιδιώτες.

Σχετικα αρθρα

Τα “μαύρα” σύννεφα πάνω από το 2022-N. Roubini

admin

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Η μεγάλη διαφυγή

admin

Η αγορά ομολόγων προβλέπει αρνητικές οικονομικές εξελίξεις…

admin

Alpha Bank:Εξελίξεις σε Παραγωγικότητα και Απασχόληση στο μεταπανδημικό τοπίο-Η σημασία των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Το “τέρας” του πληθωρισμού παραμονεύει…

admin

Εθνική Τράπεζα: “Τριβές” με την εθελουσία και οι πολιτικές συρρίκνωσης

admin

FED:Ερχεται “καταίγιδα” αύξησης επιτοκίων

admin

Νέο σήμα κινδύνου για τις αγορές από το 10ετές των ΗΠΑ

admin

Το Δόγμα Πούτιν γίνεται πια ξεκάθαρο

admin

Οι αιρετικές απόψεις του JOHN MAYNARD KEYNES (III)

admin

Το “αίνιγμα” του πληθωρισμού προβληματίζει την ΕΚΤ

admin

Προσευχηθείτε για ήπιο χειμώνα, αλλιώς ετοιμαστείτε για μπλακ άουτ

admin