Image default
Διεθνή

Χάος στο Καζακστάν: Πεδίο μάχης οι δρόμοι με πυροβολισμούς, εκρήξεις και χειροβομβίδες

Για δεκάδες νεκρούς αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Αλμάτι κάνουν λόγο οι υπηρεσίες των δυνάμεων ασφαλείας του Καζακστάν, κι ενώ οι οδομαχίες συνεχίζονται.

Σύμφωνα με αξιωματούχους ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, εκ των οποίων, όπως υποστηρίζουν, ένας αποκεφαλίστηκε ενώ 748 έχουν τραυματιστεί. Οι οδομαχίες συνεχίζονται, ενώ παντού ακούγονται ήχοι από πολυβόλα, εκρήξεις και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Η Ρωσία στέλνει στρατεύματα, μετά από αίτημα του προέδρου του Καζακστάν, προκειμένου να «βοηθήσουν τη σταθεροποίηση» της χώρας, που είναι μέλος του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) μαζί με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Τατζικιστάν, το Κιργιστάν και την Αρμενία.

Η αναταραχή ξεκίνησε την Κυριακή, μετά τον διπλασιασμό του κόστους του υγραερίου. Η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει το ανώτατο όριο τιμής του υγραερίου, που πολλοί χρησιμοποιούνγια τα αυτοκίνητά τους. Ωστόσο οι διαμαρτυρίες επεκτάθηκαν με τους πολίτες να εκφράζουν την αντίθεσή τους με την ασκούμενη πολιτική.

What's happening in Kazakhstan Almaty -Что происходит в Kaзахстане Aлматы - Алматыда не болып жатыр

Εισβολές, λεηλασίες και εμπρησμοί

Σύμφωνα με μάρτυρες στο Αλμάτι, που είναι και η μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, επικρατούν σκηνές χάους. Διαδηλωτές εισέβαλλαν σε κυβερνητικά κτίρια, έκαναν εμπρησμούς και εκτεταμένες λεηλασίες. Πολλοί διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν ειρηνικά και έγιναν βίαιες μετά την σκληρή απάντηση της κυβέρνησης.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 2.298 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών, ενώ ο εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε στο κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι Khabar-24 ότι «δεκάδες επιτιθέμενοι εξοντώθηκαν». Υπήρξαν επίσης αναφορές για περίπου 400 άτομα στο νοσοκομείο.

Η επαλήθευση των στοιχείων είναι δύσκολη. Ωστόσο βίντεο που κυκλοφορούν δείχνουν βίαιες σκηνές συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και των αρχών σε αρκετές πόλεις. Σύμφωνα με τοπική δημοσιογράφο, διαδηλωτές εισέβαλλαν στην προεδρική κατοικία στο Αλμάτι, ενώ κάποιοι της είπαν ότι δεκάδες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Complete Chaos In Almaty Airport Kazakhstan 6/1/2022

Η ακτιβίστρια Ιρίνα Μεντνίκοβα, είπε ότι είδε λίμνες αίματος στο γρασίδι, γύρω από την προεδρική κατοικία, ενώ έλειπαν οι δυνάμεις ασφαλείας. Όπως ανέφερε, το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ υπήρχε καπνός και μυρωδιά καμένου.

Το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα είχαν πέσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας σήμερα. Μόνο η κρατική τηλεόραση μετέδιδε ειδήσεις. Ως εκ τούτου, η επαλήθευση πληροφοριών είναι δύσκολη.

Πιο αργά την Πέμπτη, τα πρακτορεία ειδήσεων έκαναν λόγο για νέους πυροβολισμούς και στρατιωτικά οχήματα εν κινήσει, με την κρατική τηλεόραση να μιλά για «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» σε εξέλιξη.

«Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τους αμάχους, μεταξύ αυτών και γυναίκες, ως ανθρώπινες ασπίδες. Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων της πόλης», είπε στους τηλεθεατές του το Khabar 24. Το απόγευμα της Πέμπτης οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι είχαν υπό έλεγχο όλα τα κυβερνητικά κτίρια στο Αλμάτι.

Ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις

Την έντονη ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις στο Καζακστάν εξέφρασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, που σημείωσε ότι η αποστολή εξωτερικής στρατιωτικής βοήθειας παραπέμπει σε «καταστάσεις που πρέπει να αποφευχθούν».

«Μεγάλη ανησυχία όσον αφορά την εξέλιξη της κατάστασης στο Καζακστάν. Η εξωτερική στρατιωτική βοήθεια θυμίζει καταστάσεις που πρέπει να αποφευχθούν», έγραψε στο twitter.

25123542

Ειδήσεις σήμερα:



18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και πάνω από 700 τραυματίστηκαν στο Καζακστάν

Είναι σκάνδαλο, κρατούν τον Τζόκοβιτς σε ένα βρώμικο δωμάτιο γεμάτο κοριούς, λέει η οικογένειά του

Στα 33.716 τα νέα κρούσματα, 12.884 στην Αττική

Σχετικα αρθρα

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Πάνω από 1 δισ. δολάρια το κόστος, λίγοι είχαν ασφαλίσει σπίτια και αυτοκίνητα

admin

Επίθεση Ισραήλ σε Ιράν – Guardian: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα – Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

admin

Ο Σόιμπλε περιγράφει την ελληνική κρίση – Σε ένα κορδόνι κρεμόταν η ζωή μου, το ευρώ και το μέλλον της Ευρώπης

admin

Aνάλυση Le Figaro: Το Ιράν «βοηθά» το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα

admin

Telegraph για το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν: Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει

admin

Σε δίκη Γερμανός ακροδεξιός πολιτικός για τη χρήση ναζιστικού συνθήματος

admin

Ιταλία-G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα

admin

Ιρλανδία: Δικαστήριο δικαίωσε τους συγγενείς των νέων που σκοτώθηκαν από πυρκαγιά σε κλαμπ, 43 χρόνια μετά

admin

Reuters: Ποιες οι δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ και ποιες της Τεχεράνης

admin

Ψευδοκράτος: Παράδειγμα και για εμάς η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

admin

O Πολωνός πρόεδρος Ντούντα είχε ιδιωτική συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη

admin

To Eυρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και ζητεί να αποφευχθεί η κλιμάκωση

admin