Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Νέο σήμα κινδύνου για τις αγορές από το 10ετές των ΗΠΑ

Μια έντονη διακύμανση στην αγορά ομολόγων ανοιξε το έτος και ώθησε τα πιο μακροπρόθεσμα επιτόκια σε νέα υψηλά της εποχής της πανδημίας, στέλνοντας δυσοίωνα μηνύματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι επενδυτές μόλις και μετά βίας είχαν ανοίξει τους υπολογιστές τους την περασμένη Δευτέρα για την πρώτη συνεδρίαση του έτους, όταν οι τιμές των ομολόγων άρχισαν να πέφτουν. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, που αυξάνεται όταν οι τιμές των ομολόγων πέφτουν, εκτινάχθηκε σε μόλις μία ημέρα από το κλείσιμο στο τέλος του έτους απο το 1,496% στο 1,628%. Μέχρι την Παρασκευή, είχε διαμορφωθεί στο 1,769%, ξεπερνώντας το υψηλό κλεισίματος του 2021 στο 1,749% για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020, πριν οι αξιωματούχοι αναφέρουν το πρώτο κρούσμα Covid-19 στις ΗΠΑ.

Η χειρότερη εβδομάδα για τα ομόλογα 10 ετών από το 2019 δεν ήταν καταστροφή για τις μετοχές—ο S&P υποχώρησε 1,9%—και δεν ήταν εντελώς έκπληξη. Οι επενδυτές ανέμεναν ευρέως ότι οι αποδόσεις θα αυξηθούν φέτος καθώς η Federal Reserve αρχίζει να αυξάνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν γενικά καλή απόδοση τα χρόνια που η κεντρική τράπεζα βρισκόταν στα πρώτα στάδια της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και πολλοί αναλυτές αναμένουν επανάληψη φέτος, εν μέρει χάρη στη συνεχιζόμενη αύξηση των εταιρικών κερδών.

Ωστόσο, το άλμα στις αποδόσεις έγινε ταχύτερα από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι και πυροδότησε σημαντική μεταβλητότητα. Ο Nasdaq Composite έχασε 4,5% τη χειρότερη εβδομάδα του σε 10 μήνες, καθώς οι αυξανόμενες αποδόσεις έπληξαν τις μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας και άλλων επιχειρήσεων που αντλούν μεγάλο μέρος της αξίας τους από τα κέρδη που αναμένονται περαιτέρω στο μέλλον. Το Salesforce.com σημείωσε πτώση 10% για την εβδομάδα. Το ARK Innovation ETF έχασε 11%.

Η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να βλάψει τις μετοχές με διάφορους τρόπους, από την αύξηση του εταιρικού κόστους δανεισμού έως την προσφορά στους επενδυτές εναλλακτικών μέσων για να κερδίζουν αξιοπρεπείς αποδόσεις. Ο αντίκτυπος τείνει να είναι μεγαλύτερος στις αποκαλούμενες μετοχές ανάπτυξης, επειδή οι επενδυτές θεωρούν τα αβέβαια μελλοντικά κέρδη λιγότερο πολύτιμα όταν μπορούν να λάβουν περισσότερα εγγυημένα έσοδα από τα Treasuries. Οι υψηλότερες αποδόσεις αυξάνουν επίσης το κόστος δανεισμού για τους καταναλωτές, όπως υπογραμμίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων 30 ετών που έφτασε σε υψηλό σχεδόν δύο ετών στο 3,22%.

Η αύξηση των αποδόσεων δεν είναι πάντα κακή. Τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα, αντανακλούν τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων της Fed. Αλλά στα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα, σηματοδοτούν την εμπιστοσύνη ότι αυτές οι αυξήσεις επιτοκίων δεν θα προκαλέσουν ύφεση. Οι μετοχές των επιχειρήσεων σε οικονομικά ευαίσθητους τομείς, όπως ο τραπεζικός κλάδος, η βιομηχανία και η ενέργεια, αυξήθηκαν γενικά την περασμένη εβδομάδα, με τον χρηματοοικονομικό τομέα S&P 500 να κερδίζει 5,4% στην καλύτερη πενθήμερη έναρξη του έτους από το 2010.

Το περασμένο καλοκαίρι, όταν τα κρούσματα Covid-19 αυξήθηκαν λόγω της παραλλαγής Delta, οι επενδυτές συσσωρεύτηκαν σε ομόλογα και μετοχές τεχνολογίας εις βάρος ορισμένων κυκλικών μετοχών. Τώρα, κατά τη διάρκεια ενός άλλου κύματος Covid-19 που οδηγείται από την πιο μεταδοτική αλλά φαινομενικά λιγότερο σοβαρή παραλλαγή Omicron, οι επενδυτές κάνουν το αντίθετο, σημάδι ότι πιστεύουν ότι «η οικονομία είναι ακόμα αρκετά ισχυρή μόλις μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την αύξηση των κρουσμάτων», είπε ο Michael Arone, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην State Street Global Advisors.

Παρόλα αυτά, η περασμένη εβδομάδα υπενθύμισε ότι η δυναμική μπορεί να αλλάξει γρήγορα ακόμη και στη σταθερή αγορά του Treasuries, αρνούμενη στους επενδυτές τη σταδιακή άνοδο που πολλοί λένε ότι θα αντιμετωπιζόταν πιο εύκολα από άλλα περιουσιακά στοιχεία. Ειδικότερα, οι πωλήσεις της Δευτέρας δεν προήλθαν από κανένα θεμελιώδη καταλύτη, ανέφεραν οι χρηματιστές. Αντίθετα, επενδυτές όπως τα hedge funds που είχαν επιβραδύνει τις συναλλαγές στα τέλη του 2021 απλά άρχισαν να στοιχηματίζουν ξανά σε υψηλότερα επιτόκια.

Την επόμενη μέρα, η πώληση υποκινήθηκε από μια αναφορά στη Wall Street Journal που περιγράφει λεπτομερώς πώς οι αξιωματούχοι της Fed άρχισαν να σκέφτονται να μειώσουν το μέγεθος του χαρτοφυλακίου των 8,76 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Fed με τίτλους του Δημοσίου και στεγαστικών δανείων—πιθανώς λίγο καιρό αφότου η Fed σταματήσει να προσθέτει σε αυτό το χαρτοφυλάκιο περί τα τέλη Μαρτίου.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη αύξησαν περαιτέρω τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο – νωρίτερα από ό,τι πολλοί επενδυτές ανέμεναν προηγουμένως.

Οι πωλήσεις συνεχίστηκαν την Παρασκευή μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που έδειχναν ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν λιγότερες από τις αναμενόμενες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, με τους επενδυτές να εκμεταλλεύονται τη μείωση του ποσοστού ανεργίας και την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων ως ένδειξη μιας πολύ δυσκολης αγοράς εργασίας.

Επενδυτές και αναλυτές επισημαίνουν έναν απλό λόγο για τον οποίο οι αποδόσεις θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ανεβαίνουν φέτος: Παρά το πρόσφατο selloff, οι αποδόσεις των ομολόγων εξακολουθούν να αντανακλούν τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια τόσο υψηλά όσο οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν δηλώσει ότι είναι πιθανό.

Τα παράγωγα επιτοκίων έδειχναν την Παρασκευή ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα φτάσουν περίπου το 1,7% σε τέσσερα χρόνια και στη συνέχεια θα παραμείνουν κοντά σε αυτό το επίπεδο για το υπόλοιπο της επόμενης δεκαετίας. Αντίθετα, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed στην τελευταία τους συνεδρίαση δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι τα επιτόκια θα είναι κατά μέσο όρο 2,5% μακροπρόθεσμα. Αυτή η εκτίμηση δεν λαμβάνει υπόψη την πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από αυτό το λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο για να επιβραδύνει την οικονομία και να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, πολλοί επενδυτές είναι δύσπιστοι ότι η Fed θα μπορέσει να αυξήσει τα επιτόκια στο 2,5%. Κάποιοι επισημαίνουν την τελευταία οικονομική επέκταση, όταν η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια τόσο υψηλά μόνο για να υποχωρήσει γρήγορα όταν η ανάπτυξη άρχισε να υποχωρεί και οι μετοχές υποχώρησαν απότομα. Πολλοί επενδυτές πιστεύουν επίσης ότι η περσινή άνοδος του πληθωρισμού θα υποχωρούσε σε μεγάλο βαθμό φέτος ακόμη και χωρίς μεγάλη βοήθεια από τη Fed.

Ο Zhiwei Ren, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Penn Mutual Asset Management, είπε ότι θα αυξηθούν οι αποδόσεις φέτος σε όλες σχεδόν τις λήξεις των Treasurιes. Ωστόσο, οι αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν μόνο εάν οι αξιωματούχοι της Fed χαράξουν μια προσεκτική μέση οδό, διατηρώντας τους επενδυτές σίγουρους ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα αυξηθούν αλλά θα εξακολουθήσουν να είναι αισιόδοξοι για την οικονομία, είπε.

Σχετικα αρθρα

Ποιο στοιχείο της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να μας κρατά ξύπνιους τη νύχτα

admin

Η τιμή του κακάο έφτασε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας “πόλεμο” στην αγορά της σοκολάτας

admin

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας

admin

S&P: πιθανότητα καθυστέρησης στη μείωση των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

admin

ΤτΕ: Πίεση στο εμπόριο ισοζύγιο τον Φεβρουάριο λόγω εισαγωγών- 22% άνοδος στις τουριστικές εισπράξεις

admin

Πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν – Βουτιά 3% για Nikkei, κοκκίνισε η Ασία

admin

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin

Νέο καμπανάκι ΔΝΤ για υψηλά χρέη και ελλείμματα

admin

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανατρέψει τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στις προηγμένες οικονομίες – K.Rogoff

admin

Χρηματιστήριο: Σημαντική πτώση 2,4% στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων

admin

Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών στο ζενίθ

admin

DBRS: Πρωταθλήτριες στη μείωση κόκκινων δανείων οι ελληνικές τράπεζες

admin