Image default
Ευρώπη

Ουκρανία: Μαζική κυβερνοεπίθεση σε ιστότοπους της κυβέρνησης

Κατέρρευσαν την Παρασκευή ιστοσελίδες της ουκρανικής κυβέρνησης, με τους αξιωματούχους να κάνουν λόγο για «μαζική επίθεση στον κυβερνοχώρο».

«Ουκρανοί! Όλα τα προσωπικά σας δεδομένα έχουν ανέβει στο δημόσιο δίκτυο», αναφέρεται σε μήνυμα που αναρτήθηκε προσωρινά στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών. «Όλα τα δεδομένα στον υπολογιστή σας διαγράφονται και δεν θα ανακτηθούν. Όλες οι πληροφορίες για εσάς έχουν γίνει δημόσιες, φοβηθείτε και περιμένετε το χειρότερο», αναφέρεται επίσης. 

«Ως αποτέλεσμα μιας μαζικής κυβερνοεπίθεσης, οι ιστότοποι του υπουργείου Εξωτερικών και ορισμένων άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών είναι προσωρινά εκτός λειτουργίας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας. «Οι ειδικοί μας εργάζονται ήδη για την αποκατάσταση της λειτουργίας των συστημάτων πληροφορικής και η αστυνομία του κυβερνοχώρου ξεκίνησε έρευνα», πρέσθεσε. 

Σύμφωνα με το μήνυμα που άφησαν οι χάκερ, το οποίο δημοσιεύτηκε στα ουκρανικά, ρωσικά και πολωνικά: «Αυτό είναι για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σας. Για το Volyn, για την OUN UPA [Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών/Ουκρανικός Αντάρτικος Στρατός], για τη Halychyna, για την Polissya και για ιστορικά εδάφη».

Τα σχόλια στο τέλος του μηνύματος αναφέρονταν σε Ουκρανούς αντάρτες μαχητές κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου και φαίνεται να τιμωρούν την Ουκρανία για εθνοτικές συγκρούσεις και φρικαλεότητες. Η Πολωνία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται ότι διέπραξαν θηριωδίες κατά την περίοδο στην περιοχή. Η ανάρτηση των χάκερ περιελάμβανε επίσης παραμορφωμένες εικόνες των εθνικών συμβόλων της Ουκρανίας, με μια γραμμή στη σημαία, το εθνόσημο και έναν χάρτη της χώρας.

Η γεωπολιτική συγκυρία

Το περιστατικό έρχεται μετά από μια εβδομάδα έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, των δυτικών συμμάχων και της Ρωσίας με στόχο να αποτρέψουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν από το να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει πρόσφατα ότι οι κυβερνοεπιθέσεις και άλλες προσπάθειες αποσταθεροποίησης της χώρας στο εσωτερικό της θα αποτελέσουν πιθανότατα την αρχή για περαιτέρω επιθετικότητα. Οι ουκαρνικές αρχές, ωστόσο, δεν έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ή άλλους πιθανούς ένοχους για την επίθεση της Παρασκευής. 

Στον απόηχο της επίθεσης, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποιεί «όλους τους πόρους της» για να βοηθήσει την Ουκρανία.  Ο Μπορέλ είπε ότι οι πρεσβευτές της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ θα συγκληθούν για μια επείγουσα συνεδρίαση με αφορμή την επίθεση, για την οποία πρόσθεσε ότι «αξίζει καταδίκη».

Σχετικα αρθρα

Γερμανός Αντικαγκελάριος: «Μη απαραίτητη» η πράσινη ετικέτα της ΕΕ για το φυσικό αέριο

admin

Ποιος υπονομεύει την ταξινομία της ΕΕ;

admin

ΥΠΑΜ Ιταλίας: Η Ρώμη θα «κάνει το καθήκον της» με το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

admin

Στο στόχαστρο η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς από Κίνα, Ρωσία– Τι λέει η Αθήνα

admin

ΕΕ: Οι συστάσεις για τα ταξίδια- Στο επίκεντρο το πράσινο πιστοποιητικό

admin

Ανησυχίες Βρυξελλών για το αλαλούμ των κρατών μελών σχετικά με τους προμηθευτές 5G

admin

Έξι βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε ενόψει της ιταλικής προεδρικής κούρσας

admin

Εκνευρισμός Ουκρανίας για την απάθεια του Βερολίνου στην κρίση με Ρωσία

admin

Αποστολή Κιέβο: Η ΕΕ ζητά την ψυχραιμία των ΗΠΑ, ενώ η Ουκρανία προετοιμάζεται για τα χειρότερα

admin

Δανία: Καταδικασμένος για απάτη με ευρωπαϊκά κονδύλια ο νέος επικεφαλής ακροδεξιού κόμματος

admin

Η Πορτογαλία καθυστερεί το 5G και απειλείται με προσφυγή στο ευρωδικαστήριο

admin

Η Ευρώπη έχει να χάσει πιο πολλά σε μια σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας

admin