Image default
Επιχειρήσεις

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Η μεγάλη διαφυγή

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Η μεγάλη διαφυγή

Με εντελώς διαφορετικό πρόσωπο ξεκίνησε το 2022 σε σχέση με τον «άνευρο» Δεκέμβριο και την μακρά πλάγια κίνηση της Ελληνικής Αγοράς τους τελευταίους δέκα μήνες. Οι δύο πρώτες χρηματιστηριακές εβδομάδες του έτους έδωσαν αποδόσεις σχεδόν σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων, ενώ οι τζίροι έφυγαν από την ζώνη της αδιαφορίας προσεγγίζοντας τα 80 εκατ. ευρώ σε μέση ημερήσια βάση.

Αυτό αναφέρει αρχικά στο εβδομαδιαίο του σχόλιο ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης, ενώ παράλληλα προσθέτει τα ακόλουθα:

Για πρώτη φορά μετά το 2014 ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε επίπεδα υψηλότερα από τις 950 μονάδες – επιστρέφοντας στα προ πανδημίας επίπεδα- ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ξεπέρασε τα 70 δις ευρώ. Η ανοδική αλλαγή του σκηνικού αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων και στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως. Η άνοδος των μετοχών συνοδεύεται από νέες εισροές στον τραπεζικό κλάδο, σταθερό διαχρονικό σημείο αναφοράς για την κατεύθυνση της τάσης της εγχώριας Αγοράς.

Αν και η επικρατούσα προσδοκία περί αναβάθμισης της Ελληνικής οικονομίας στην αποψινή αξιολόγηση της Fitch μοιάζει κάπως πρόωρη υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί λόγοι επαναπροσδιορισμού της αξίας των μετοχών. Με το ξεκίνημα της χρονιάς φαίνεται ότι ξεκινάει άμεσα η εκταμίευση του πρώτου πακέτου από το Ταμείο Ανάκαμψης (3,6 δις ευρώ) ενώ μέσα στον Ιανουάριο ξεκινούν οι διαγωνισμοί έργων υποδομών που εκτός από την ενίσχυση των εργασιών των κατασκευαστικών εταιριών αναμένεται να έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος στην αύξηση της ζήτησης και σε άλλους κομβικούς κλάδους της οικονομίας. Την ίδια στιγμή η μετάλλαξη «Όμικρον» φαίνεται λιγότερο επιθετική ως προς την νοσηρότητα της απομακρύνοντας το ενδεχόμενο ευρύτερων περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα βελτιώνοντας το βαθμό πρόβλεψης για την χρονιά. Όσο για τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου οι πρώτες ενδείξεις από το λιανεμπόριο ήταν ενθαρρυντικές καθησυχάζοντας τις αρχικές επιφυλάξεις. Σε ότι αφορά στο ράλι των τραπεζών οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν σε νέα που σχετίζονται με την ικανοποιητική πορεία των τιτλοποιήσεων, στην αύξηση της αξίας των ακινήτων και στην ανοδική τάση που παρατηρείται σε μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών από την αρχή του έτους γεγονός που άνοιξε την ψαλίδα των αποτιμήσεων δικαιολογώντας μια καθολική κίνηση προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Τεχνικά, η μονοκόμματη και συνεχής άνοδος οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε υπερτιμημένες ζώνες ταλαντωτών για πρώτη φορά μετά το Μάρτιο του 2021 ενεργοποιώντας μάλλον αναμενόμενα βραχυπρόθεσμα αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών. Η δομή της ανόδου είναι εντυπωσιακή: Οι πέντε συνεδριάσεις της μεγάλης διαφυγής από τις 930 μονάδες συνοδεύονται έχουν ξεκάθαρους νικητές τους αγοραστές οι οποίοι επικρατούν από το ξεκίνημα ως το τέλος της συνεδρίασης δίνοντας μετά από πολύ καιρό το στίγμα μιας ανοδικής αγοράς που έχει ένταση και διάρκεια. Η ιστορία τέτοιων ανοδικών μοτίβων έχει δείξει ότι η διόρθωση θα δώσει εκ νέου υψηλό μόλις αποφορτιστούν οι ταλαντωτές, κάτι το οποίο σε επίπεδο ωριαίων και ημερήσιων διαγραμμάτων έχει πραγματοποιηθεί στην συνεδρίαση της Παρασκευής η οποία παρά την διόρθωση αποφόρτισης δεν συνοδεύτηκε από υψηλό τζίρο, γεγονός επίσης θετικό. Για να αναιρεθεί μια τόσο ισχυρή σε ένταση και αποδόσεις κίνηση θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει στις 900 μονάδες, σενάριο ιδιαίτερα απαισιόδοξο και μικρής πιθανότητας με βάση τα ως τώρα τεχνικά δεδομένα. Απεναντίας οι 1.040 μονάδες είναι πιο ορατές καθώς η ανοδική διάσπαση των 950 μονάδων δεν έχει μπροστά της κάποια σημαντική αντίσταση από το κοντινό παρελθόν. Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης για την Δημόσια Προσφορά ομολόγων της Premia Properties ενώ η περίοδος εγγραφών στο βιβλίο προσφορών θα διαρκέσει από την Τετάρτη 19 έως την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου.

Την Τρίτη επίσης είναι προγραμματισμένη η Έκτακτη Γενική συνέλευση της Jumbo για την έγκριση έκτακτου μερίσματος ύψους 0,385 ευρώ/μετοχή. Την ερχόμενη Παρασκευή λήγει η πρώτη σειρά παραγώγων για το 2022 Η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ. Στις κυριότερες ανακοινώσεις της επόμενης εβδομάδας η Bank of America δημοσιεύει μεγέθη στις 18/1, ακολουθούν οι Morgan Stanley και P&G στις 19/1 ενώ την Πέμπτη 20/1 δημοσιεύει η Netflix. Επισημαίνεται τέλος, ότι οι αγορές στην Αμερική θα παραμείνουν κλειστές την Δευτέρα 17/1 λόγω εθνικής εορτής (Martin Luther King, Jr. Day).

 • Μάνος Χατζηδάκης
 • Beta Securities
 • χρηματιστήριο

  Σχετικα αρθρα

  Νίκας: Αυξήθηκε στο 98,83% το ποσοστό της Cryred Investments

  admin

  Νίκας: Στο 98,83% το ποσοστό της Cryred Investments

  admin

  Παράθυρο στην Αίγυπτο ανοίγει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

  admin

  Αυτή η εταιρεία στην Ελλάδα είναι ο κορυφαίος εργοδότης

  admin

  Χατζηθεοδοσίου (ΚΕΕΕ): Πολλές επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν με τηλεργασία

  admin

  ΙΒΜ: Πάνω από τις προσδοκίες τα έσοδά της στο δ’ τρίμηνο του 2021

  admin

  Energean: Τον Μάρτιο στο Ισραήλ η πλωτή μονάδα επεξεργασίας υδρογονανθράκων

  admin

  Netcompany-Intrasoft: Επανεκκίνηση με νέο όνομα και εταιρική ταυτότητα

  admin

  Απειλεί τον γαύρο η αύξηση της θερμοκρασίας στη θάλασσα

  admin

  Αύξηση 22% του τζίρου στο λιανεμπόριο τον Νοέμβριο

  admin

  Τουρισμός στην Αθήνα: Οι top χώρες προέλευσης το 2021

  admin

  Disney+: Έρχεται το καλοκαίρι στην Ελλάδα

  admin