Image default
Οικονομία

Β. Κικίλιας: Πάνω από 90% πληρότητα στους χειμερινούς προορισμούς τις γιορτές

«Η πληρότητα στους χειμερινούς προορισμούς όλες τις γιορτινές μέρες έφτασε και ξεπέρασε το 90%», ανέφερε σε συνέντευξή του, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι ήταν απόφασή της κυβέρνησης να κρατηθούν  ανοιχτοί οι προορισμοί που ήταν κλειστοί τα τελευταία δύο χρόνια.

Υπογράμμισε δε ότι «αυτό αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι το 2022 η αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης της χώρας θα είναι ο τουρισμός. Όχι μόνο ο καλοκαιρινός τουρισμός, πλέον ο τουρισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».   

Ενθαρρυντικά τα στοιχεία από τις συμφωνίες που κλείνουμε

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός είπε πως τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά.

«Μόλις χθες συμφωνήσαμε με την Apollo Travel Group για 500.000 επισκέπτες υψηλού επιπέδου το 2022. Είναι ο μεγαλύτερος tour operator της Σκανδιναβίας για ελληνικούς προορισμούς. Είναι αυτοί οι οποίοι άνοιξαν πέρυσι ξενοδοχείο αθλητικού τουρισμού στα Σύβοτα και φέτος θα εγκαινιάσουμε το Μάιο το νέο τους ξενοδοχείο στη Λήμνο. Επενδύουν και στον χειμερινό τουρισμό στην Ήπειρο.  Η DER Touristik, ο δεύτερος μεγαλύτερος tour operator στη Γερμανία, ζήτησε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για το 2022 για Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο και μίλησε για 20% αύξηση στις αφίξεις στην Ελλάδα σε σχέση με το 2019, ζητώντας να ξεκινήσουμε από τον Μάρτιο».

Επίσης, σημείωσε ότι  «Συμφωνήσαμε με την εταιρεία κρουαζιέρας Norwegian Cruise Line, η οποία θα έχει home port τον Πειραιά μετά από πέντε χρόνια και με την CLIA, τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας, για 50% αύξηση της κρουαζιέρας στη χώρα και έναρξη αντί για 15 Απριλίου, την 1η Μαρτίου».

Όπως επεσήμανε, «Το Υπουργείο Τουρισμού είναι ένα οικονομικό υπουργείο, καθώς 1 στα 4 ευρώ στην ελληνική οικονομία και στο ΑΕΠ της χώρας έρχεται από τον τουρισμό. Και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμοι και ιδιωτικός τομέας οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά και μαζί, έτσι ώστε αυτό να διανεμηθεί στη μέση ελληνική οικογένεια. Είναι πραγματικότητα και είναι ένας ορατός στόχος για το 2022».  

Στόχος ένα βιώσιμο μοντέλο για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος 

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι ο κορωνοϊός άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν οι πολίτες.

«Νομίζω ότι το θέμα πλέον είναι τα έσοδα και η ποιότητα του τουρισμού πιο πολύ ακόμα και από την ποσότητα. Το 2021 για ξεπεράσαμε πρώτη φορά τα 600 ευρώ έσοδα ανά ταξιδιώτη, ανά επισκέπτη. Και αυτό είναι δείγμα ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου το οποίο θέλουμε να εφαρμόσουμε και ενός πλαισίου τέτοιου που σε κάθε περιοχή στη χώρα θα μπορούμε να αναβαθμίσουμε το προϊόν μας και αυτό να φέρει παραπάνω έσοδα. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τους προορισμούς μας, να έχουμε υψηλά έσοδα για τον τουρισμό που θα διανεμηθούν στην ελληνική κοινωνία και να προστατέψουμε τη μοναδική εμπειρία την οποία προσφέρει η χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Η κυβέρνηση στηρίζει τον ελληνικό Τουρισμό

Ο υπουργός είπε πως σε συνεννόηση με την Προεδρία της κυβέρνησης, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, ανακοίνωσαν για τις 15 αυτές ημέρες του Ιανουαρίου, με πιθανότητα επέκτασης, τη στήριξη με δυνατότητα αναστολής του 25% των εργαζομένων σε ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία και υπηρεσίες κρατήσεων, όπως και ένα ειδικό πρόγραμμα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τις επιχειρήσεις οργάνωσης συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, οι οποίες έχουν πληγεί.  

«Για μία ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στον πολύ σημαντικό για την οικονομία, κλάδο του τουρισμού. Όμως το όραμά μας και η φιλοδοξία μας είναι να κινηθεί έτσι η χρονιά – και βλέπουμε τα στοιχεία πολύ ενθαρρυντικά – έτσι ώστε όχι μόνο να μην απαιτείται αυτό σε διάρκεια, αλλά αντίθετα, όπως το 2021 είχαμε 6 δις παραπάνω έσοδα από τον τουρισμό τα οποία πιστώθηκαν στον προϋπολογισμό μας και κατέληξαν στην ελληνική οικονομία, έτσι να είναι υπερπολλαπλάσια τα έσοδα και για το 2022.  Αυτό μας λένε εγχώριοι επενδυτές, εξωχώριοι επενδυτές και άνθρωποι του τουρισμού οι οποίοι μετρούν τις προκρατήσεις», ανέφερε.  

Χαλύβδινος ο ελληνικός Τουρισμός

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, ο ελληνικός τουρισμός έδειξε ότι είναι «χαλύβδινος».

«Φροντίσαμε το 2020 ώστε με τα υγειονομικά μας πρωτόκολλα και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε την πανδημία – είχα την τιμή να προΐσταμαι του Υπουργείου Υγείας τα τελευταία δύο χρόνια – χωρίς εμβόλια, χωρίς τη δυνατότητα εμβολιασμού και μπορέσαμε να έχουμε τουριστικό προϊόν και αφίξεις, όταν όλες οι άλλες μεσογειακές χώρες έμειναν κλειστές. Και το 2021 είχαμε εντυπωσιακά έσοδα και απόδοση του τουρισμού. Είναι η άλλη όψη του σοβαρού επαγγελματικού και οργανωμένου σχεδίου που είχαμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε.

Τέλος, υποστήριξε ότι  «Σύμφωνα με αυτά τα οποία λένε οι επιστήμονές μας, η γρήγορη κλιμάκωση της Όμικρον’, ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει και σε γρήγορη αποκλιμάκωση. Πολλοί μιλούν αυτό τον καιρό για την πανδημία, για την ‘Όμικρον’, για τη ‘Δέλτα’.

Πρέπει να μιλούν θεσμικά αυτοί οι οποίοι έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο ρόλο και να εισακούονται. Οι πολλές αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα δεν βοηθούν την ελληνική κοινωνία και σίγουρα όταν η μείζονα αντιπολίτευση αποφασίζει να λειτουργήσει με μικροπολιτική, μικροκομματική στόχευση για την πανδημία, έχει αποδειχθεί αυτά τα δύο χρόνια ότι έχει τα ανάστροφα για εκείνη αποτελέσματα».   

Σχετικα αρθρα

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων στις 3 Απριλίου

admin

ΗΠΑ: Στο 3,4% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2023 – Πτώση στις αιτήσεις ανεργίας 

admin

Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των ανατιμήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2024

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin