Image default
Οικονομία

Ελλάδα: «Ο μεγάλος κερδισμένος» των Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου της ΕΕ

Έκθεση που διενήργησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας (ECIPE) δείχνει ότι η Ελλάδα είναι από τους «μεγάλους κερδισμένους» των Συμφωνιών Ελευθέρου Εμπορίου της ΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν κεφάλαια που επεκτείνουν τις διατάξεις για την πνευματική ιδιοκτησία, γνωστές ως ρήτρες «Trips-plus».

Σύμφωνα με την εκτενή έκθεση του ECIPE, «τα πνευματικά δικαιώματα, οι γεωγραφικές ενδείξεις, οι ευρεσιτεχνίες, τα εμπορικά σήματα και άλλα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας υποστηρίζουν το εμπόριο και την προστιθέμενη αξία στην Ευρώπη και οι ισχυρότερες διατάξεις δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) στις Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου (ΣΕΣ) αυξάνουν ακόμη περισσότερο την απόδοση».

Τρανό παράδειγμα αποτελεί η Ελλάδα. Σύμφωνα με το ECIPE, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο ΑΕΠ – αν ίσχυαν ισχυρότερες προβλέψεις ΔΙ στις ΣΕΣ- θα σημειώνονταν σε αυτή τη χώρα (+1,5%). Το ίδιο ισχύει και για τις επενδύσεις, οι οποίες θα ήταν αυξημένες κατά 1,9% στην Ελλάδα.

Συνολικά, το ΑΕΠ της ΕΕ θα ήταν 63,4 δισεκατομμύρια ευρώ υψηλότερο κάθε χρόνο (0,4%), συγκριτικά με μια κατάσταση χωρίς ισχυρότερες διατάξεις για την πνευματική ιδιοκτησία. Οι συνολικές εξαγωγές της ΕΕ θα αυξάνονταν κατά 73,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως (1,3%), δείχνει η έκθεση του ECIPE.

Τουρκία: Κύριος προορισμός ελληνικών εξαγωγών

Και πάλι, η Ελλάδα θα γνώριζε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις εξαγωγές (+1,5). Η Τουρκία είναι ο κύριος προορισμός εξαγωγών για την Ελλάδα, ενώ τα χημικά και τα μηχανήματα είναι οι βασικοί ελληνικοί εξαγωγικοί τομείς που εξαρτώνται από την πνευματική ιδιοκτησία.

Η έκθεση σημειώνει ότι οι κλάδοι που σχετίζονται με την πνευματική ιδιοκτησία στην Ελλάδα απασχολούν απευθείας περισσότερους από 170 χιλιάδες εργαζόμενους και αντιπροσωπεύουν το 10% της συνολικής ελληνικής παραγωγής, με τις τηλεπικοινωνίες, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα χημικά να δημιουργούν τις θέσεις εργασίας υψηλής αξίας.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό σημείο για την Ελλάδα είναι ότι οι ισχυρότερες διατάξεις για τη Διανοητική Ιδιοκτησία στις Συμφωνίες Ελευθέρου Εμπορίου της ΕΕ οδηγούν σε αύξηση των μισθών κατά 1,4% κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι μια μέση ελληνική τετραμελής οικογένεια θα ωφελείται κατά 347 ευρώ ετησίως, όπως σημειώνει το ECIPE.

Η πνευματική ιδιοκτησία στο εμπόριο είναι επομένως πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία που δίνει ιδιαίτερο βάρος στις εξαγωγές. Η χώρα έχει πιέσει επίσης για αυξημένη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων για τα προϊόντα της, κάτι που αποτελεί μια ακόμη σημαντική πτυχή της πολιτικής για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σχετικα αρθρα

ΔΝΤ: Καλεί Γαλλία και Ιταλία να σφίξουν το ζωνάρι

admin

Η τιμή του κακάο έφτασε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας “πόλεμο” στην αγορά της σοκολάτας

admin

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας

admin

Πάσχα στα νησιά: Δυόμιση φορές ακριβότερα τα Airbnb στην Ύδρα από τη Μύκονο

admin

Μικροτσίπ «made in Greece» από startups

admin

Κ. Χατζηδάκης για αναβάθμιση S&P: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο

admin

S&P:Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

admin

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

Times: Η ελληνική οικονομία στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin